Film, TV-udsendelser, m.v.
Lidt om noget godt på skærmen

ANMELDELSE AF FILM OG TV UDSENDELSER

 

 

Titel:                                INDENFOR MURENE

 

Forfatter:                        Henri Nathansen

 

Produktionsår:               Skrevet i 1912 – TV teater fra 1963

 

Ca. 10 linjer om indholdet:

 

Dette fantastiske og tidløse stykke af den danske jødiske forfatter Henri Nathansen handler om livet i en velstående jødisk familie i København omkring 1912.  Hovedtemaet er, at familien holder meget sammen, at man holder fast på traditionerne, herunder de religiøse uden at være ortodoks, og at man ikke accepterer f.eks. giftemål med ikke-jøder.

 

Dette mønster bryder husets datter Esther Levin ud af og forårsager et voldsomt opgør ikke mindst med sin far, gamle Adolf Levin. Sagen bliver endnu værre af, at hendes udkårne er søn af en etatsråd, der for mange år siden som bankdirektør har kastet Adolf Levin på porten, da han ville søge om et lån. ”Her har vi ikke brug for jøder”, var hans svar. Siden dengang har gamle Levin svoret, at han aldrig nogenside ville have med den mand at gøre.

 

Det hele ender godt. Og der er masser af lærdomme i stykket.

 

Skuespillerne er ingen ringere end Poul Reumert som gamle Levin, Clara Pontoppidan som hans kone Sara, John Prise som en af sønnerne, Kirsten Rollfes som datteren Esther og Jørgen Reenberg som kompagnon og husven. Fremragende skuespilkunst. Ikke mindst af Reumert og Pontoppidan. De var begge 80 år, da de indspillede stykket i 1963.

 

 

 

3 linjer om min mening:

 

Dette skuespil rører én meget stærkt. Dels fordi det er så godt og så professionelt spillet. Det spænder fra det morsomme over det dybt alvorlige til det tragiske. Der spilles på alle tangenter.

 

Og dels også fordi det er evig gyldigt. Man kan i tanken prøve at erstatte ordet jøde med muslim i stykket, så er vi helt oppe i vore dage.

 

Man kan godt forstå, at stykket for år tilbage blev udvalgt til den danske Kulturkanon.

 

 

NJT – 07 01 2012