Tips til dejlige steder at besøge

Oplev NORMANDIET

                                        Oplev

NORMANDIET

 

1) Husk først på, at hele området er gammelt vikinge-land. Deraf navnet: Normandiet - normannernes land - dem oppe nord fra.  Vikinge-høvdingen Rollo spillede en stor rolle der. Holger Danske var der så vidt vi ved også.  Men modsat vikingerne i England integrerede de normanniske vikinger sig hurtigt med den lokale befolkning både sprogligt og kulturelt. De nåede dog også at erobre Paris og sejle videre op ad Seine floden sydpå inden da.

2) Vi snakker også ofte om, at det er interessant at tænke på, at disse nordboer har fået meget mere ud af de lokale råvarer til at lave fødevarer af, end vi oppe hos os. Meget mere raffinerede og veludviklet.  For råvarerne er stort set de samme begge steder. Tænk bare på æbler, som de fik både cider og især calvados ud af.  Hvad gjorde vi?!  Og mælkeprodukter - tænk på alle deres forskellige oste og forskellige slags fløde og smør, som vi først er kommet noget efter i de senere år. Tænk på det, når I nyder den normanniske føde.

3) Det var herfra, at Vilhelm Erobreren kom, da han i 1066 erobrede England. En normanner-viking slog de engelske vikinger.  Det kan I se meget mere om på Bayeux-tapetet i Bayeux,  der er et absolut must.

4) Og så er der hovedbyen Rouan, hvor den franske heltinde Jeannne d'Arc blev brændt på bålet af englænderne i 1431.

5) Der er også masser af interessante gamle kirker, klostre og borge i hele området, som kan være et besøg værd, hvis I har lyst.  Ikke mindst i den gotiske stil - der som bekendt også kom nordfra og i hvert fald fra de germanske områder

6) Og så er det ellers naturligvis 2. verdenskrig, der byder sig til i Normandiet.  Under 1. verdenskrig skete der ikke noget specielt i Normandiet, som tyskerne ikke nåede at erobre trods deres store anstrengelser. Men på vej dertil kører I igennem Picardiet, hvor fronten lå under det meste af 1. verdenskrig. Gør holdt i f.eks. den lille by Albertville lige på frontlinjen. Eller i Amiens, hvis i kommer den vej  (der ligger i øvrigt også Jules Verne's meget interessante hus og museum - men det er naturligvis en anden sag).  Hele Picardiet og Somme er fyldt med kirkegårde og mindesmærker for 1. verdenskrig, bl.a. det største allierede krigsmindesmærke i hele verden, in Thiepval.

På vej ud eller hjem burde I overveje en lille omvej og besøge jernbanevognen i Compiègne nordøst for Paris, hvor våbenstilstanden efter 1. verdenskrig blev underskrevet i 1918 og Frankrigs overgivelse til tyskerne også underskrevet i 1940.

7) 2. verdenskrig i Normandiet: Her er Arromanche det allerbedste sted, dels fordi det var briternes landings-strand og især fordi der er et flot museum om hele D-Dagen der.  I skal også lidt længere vestpå til den amerikanske landingsstrand "Utah Beach" med den berømte klippe   Pointe du Hoc (med det danske mindesmærke for omkomne danske søfolk i nærheden)  og byen Sainte-Mère-Église, hvor der hænger en amerikansk faldskærmssoldat i kirketårnet (som dengang).

Museet for invasionen i Caen er også et besøg værd. Her var der voldsomme kampe mellem amerikanerne og en stærk tysk SS division.

8) Og så er der de dejlige byer langs Kanalen, som bestemt er et besøg værd. Især den lille fiskerby Honfleur, men også den mere mondæne Deauville.   Læg meget mærke til det voldsomme tidevand her - et par gange i døgnet er der stort set intet vand i havnene :-)

9) Hvis I kommer helt over til den vestligste del af Normandiet, er et besøg i Mont-Saint-Michel et MUST. Det er en høj ø med flot bebyggelse (lige på grænsen til Bretagne).  Og nyd her deres særlige crepes og galettes og skyl dem ned med lokal cider (som hedder cidre på stedet).

10:  Og på hjemturen kunne I jo passende køre igennem vores land, Belgien og besøge det store ameikanske krigsmemorial i Bastogne - om Ardennerslaget i december-januar 1944-45.  Meget imponerende.

 

Niels Jørgen Thøgersen

niels4europe@gmail.com

Den 29.8.2015