DAGBOG FRA KOS 2016

K O S

Familieferie den 15.-22. juli 2016

Dette er vort 3. familiebesøg på Kos. Første gang var i juli 2006 til Anna Marias barnedåb ( Hotel Oscar ). Anden gang var til Zoes barnedåb i juli 2011 ( Hotel Nefeli ).  Og denne gang boede vi i en dejlig lejlighed på Aegean Houses - ikke langt fra noget som helst.

Først lidt om Kos:

Øen Kos er på størrelse med Møn. Den har i dag ca. 33.000 indbyggere. Dens kendte historie går som alt i Middelhavs-området meget langt tilbage i tiden. I nyere tid var den i de kristne ridderes besiddelse i lang tid. I 1523 blev de jaget ud af osmannerne (tyrkerne). De sad på magten på øen i 390 år.  Det var ikke festlige tider, ej heller menneskevenlige tider. Derfor er det ikke bare forbavsende, men direkte imponerende, at det lykkedes den gamle græske kultur at overleve. Da Grækenland blev selvstændigt i 1831, kom det ikke Kos til gode. Øen og de andre 11 øer i Dodekaneserne ( dódeka betyder 12 på græsk ) forblev i osmannisk besiddelse. Men efter Balkankrigene i 1911-12, overtog Italien de tolv øer. Det blev både en positiv og en svær periode.  Ny forskning har vist, at italienerne blev modtaget og set positivt af den lokale befolkning på øerne.  Den eneste fundamentale brøler, italienerne gjorde, var, at de prøvede at påtvinge den ortodokse befolkning den romersk-katolske religion. Det var dumt og gav kun negative resultater.  Efter et altødelæggende jordskælv i Kos By i 1933, hvor stort set alt blev ødelagt, var det italienske arkitekter, der genopbyggede byen. Derfor ser man den dag i dag et klart italiensk præg på byen. Det rimeligt gode forhold til italienerne fik syn for sagen, efter at tyskerne i 1943 brutalt overfald også Kos og satte sig på magten. Masser af italierere blev henrettet af tyskerne og kastet i massegrave.  Men mange i lokalbefolkningen gjorde hvad de kunne for at skjule italienere for tyskerne. Det har Italien ikke glemt.

Efter Tysklands og Italiens nederlag i 1944-45 overtog briterne ansvaret for Kos. Og i 1948 blev Kos endelig en del af Grækenland.

Jeg tror, det er de færreste turister og andre, der er klar over dette, når de i dag besøger Kos, Rhodos, Kalymnos og de andre øer i området.

 

Så lidt om Nikos' familie og deres historie på Kos:

Hans mor Maria er ud af en gammel slægt fra Kos. Hun blev uddannet lærer og blev iøvrigt i en tid under oberst-juntaen 1967-74 tvunget til at arbejde på en anden græsk ø, selv om hun havde lille Nikos derhjemme. Diktaturer er sjældent rare ved mennesker :-(

Hans far Manolis kommer fra en familie fra Lilleasien, der kun ligger få km væk fra Kos. Hans forældre og deres forfædre hørte til de grækere, der boede på kysten af det, der i dag er Tyrkiet. Faktisk i byen lige over for Kos. Den hed siden den græske oldtid Halicarnassus. I dag hedder den Bodrum. Det er her et af verdens 7 vidundere fra Antikken ligger - kong Mauselos's Maosuleum ( deraf navnet ). I dag er der kun store ruiner tilbage.

Efter 1. verdenskrig fik den nye tyrkiske leder, Kemal Atatürk, tvunget igennem, at alle grækere, der boede på fastlandet, skulle tvangsforflyttes til Grækenland. Han ville have et land kun for tyrkere. Og alle tyrkere, der boede i det græske område, skulle tilbage til Tyrkiet. Sådan blev det.  Nikos's bedsteforældre blev derfor i 1923 tvunget til at flytte fra Halicarnassos ( Bodrum ) til Kos.  Iøvrigt stammer deres efternavn - Ntoumanis - derovrefra.  Det betyder kulsvier.  Og der er så vidt vides ikke andre familier med det navn i hele Grækenland.

 

Og så noget om vor dejlige ferie på Kos fra den 15. til den 22. juli:

Fredag, den 15. juli:

For vort vedkommende var afgangen fra Veddinge Bakker kl. 03.45.  Inden da fandt jeg i nattens mulm og mørke ud af, at der skulle skiftes en pære i den selvtændende lampe ud mod vejen. Tyveknægtene skal naturligvis ikke have for nemt et job.  Det lykkedes !  Vi arriverede til vor forud-reserverede parkeringsplads i Kastrup Lufthavn til tiden.  Karen, Dennis, Claus og Lasse ankom pr. taxa fra Nivå samtidig med os til lufthavnen. Indcheckning og det hele gik let. Og vi lettede med Thomas Cook ( og Spies ) som planlagt kl. 07.00.  Dejligt Airbus-fly - og dejlig besætning, der serverede lækker morgenmad.

Så alt var godt, da vi landede på Kos kl. 11.40 lokal tid, fik fat i vore lejede biler hos Hertz og kørte frejdigt mod Kos By, ca. 25 km væk. Flot tur.

Vi boede på det dejlige lejlighedskompleks Aegean Houses ( lejl. 313 ). De andre boede på Hotel Nefeli godt 1 km væk.  Alle var glade, vejret var i top. Og vi var klar til what might come !

Om aftenen var der græsk aften på Hotel Nefeli, som vi deltog i med stor fornøjelse.

Skønt at se familien fra Australien igen. Sidste gang var i København i begyndelsen af januar. Magen til hjertelig modtagelse, som vi fik af Anna Maria ( 10 ) og Zoe ( 5 ), skal man lede længe efter.

Vi mødte også den lille familie fra Birmingham, Jenny, Sofia og Ellie. De var pigernes legekammerater fra tiden i England. Det fungerede virkelig godt.

Og så var det iøvrigt den aften, der var et stort anlagt kup mod regeringen i Tyrkiet.  Vi vidste ikke meget. Men de moderne sociale medier og medie-websites gør, at man i dag kan følge slige begivenheder næsten minut for minut.  Ret rystende!

Lørdag, den 16. juli:

Der var for alle dømt slappedag! Fælles hygge om eftermiddagen på Nefeli - og fælles middag på en dejlig græsk restaurant inde i byen. Tjeneren var tidligere en kendt lokal fodboldspiller. Og han var lige så god som tjener.  Dejlig mad!

 

 

 

Søndag, den 16. juli:

Liselotte og jeg besluttede at prøve byen af til fods. Det var 1,6 km hver vej.  Det var ingen sag.  Og gaderne bugner af forretninger på begge sider - iøvrigt forretninger, der stort set allesammen sælger det samme. Utroligt at de alle kan overleve.

Liselotte fik sig også i de små snævre gader erhvervet en flot fingerring, som hun er så glad for, at jeg tror, hun vil sove med den om natten :-)  Nydelig er den i hvert fald!

Om aftenen havde Karen og Claus inviteret os alle til fødselsdagsfest på den dejlige restaurant Petrino inde i centrum.  Der har vi været mindst to gange før. Skøn mad, skøn vin, skønne fødselsdagslagkager. Og flotte, vedkommende taler af Claus og af Cecilie (der endda begik et digt til de to fødselarer! ).  Tillykke til jer begge også fra os !  Manolis, Nikos's far, og bror Stergios og Nomiki, deltog også i fødselsdagen.

 

Mandag, den 17. juli:

Fælles afgang ved 11-tiden til den pragtfulde strand ved Tingaki nogle km væk. Der blev badet, solet, drukket og spist.  Dejligt sted, som vi ikke har besøgt før.

Om aftenen var vi alle til pizza-aften på Nefeli.  Det kan de, de dér Nefeli-folk.  Vi spiste om kap med en meget sulten ung mand i et andet selskab. Men til sidst var mængden af nye pizzaer så imponerende, at vi måtte hejse det hvide flag.

 

Tirsdag, den 18. juli:

Om formiddagen gik Liselotte og jeg en hyggelig tur langs vandet og indtog det nødvendige - dog ikke mad - på en hyggelig strandbar, der hedder Baltic. De tilbød gratis liggestole. Dem nøjedes vi dog med at kigge på.  Men der var ikke ende på alle de gode ting, de havde at tilbyde. Det må blive en anden god gang.

Midt på dagen kom alle over til os på Aegean Houses. Dels fordi de var nysgerrige efter at se, hvad det var, vi havde kastet os ud i.  De var vist ret imponerede. Bagefter chokerede vi den søde tjener-dame i baren med, at vi gerne alle 13 ville have frokost.  Det lykkedes med hiv og sving. Vi så for os hotellets eneste kok (tror vi) ude i køkkenet blive helt bleg og overvældet af alle de 13 forskellige bestillinger.  Men med stor tålmodighed, også hos de fire unge damer ! , lykkedes det altsammen.  Det var dog ikke turens bedste måltid !

Om aftenen var vi alle inviteret til kaffe hos Nomiki og Stergios - Nikos' bror. De bor i et dejligt nyt hus nogle km fra centrum, et hus, som Nomiki's afdøde far har bygget til hende/dem. De blev gift sidste sommer. Her mødte vi også Nikos's forældre og en del familie til Nomiki.  De så alle meget søde og venlige ud. Men vort græske er desværre ikke godt nok (læs: ikke eksisterende! ) til, at vi kan andet end smile venligt sammen med dem. Heller ikke, da en af dem medbragte de skønneste vindruer fra egen have.  Vi forstod dog på ham, at han havde sejlet i handelsflåden og bl.a. været i Fredericia og Skærbæk. Han syntes rigtigt godt om Danmark. Flink mand !

 

 

Onsdag, den 19. juli:

Efter en lille fælles frokost ved pool-side på Nefeli var det dagen, da Lasse og jeg sammen tog benene på nakken og sammen gik en tur ind på havnen. Varmt var der. Men det skal man ikke klage over.  Vi fandt uden besvær et dejligt vandhul med udsigt til det hele - det samme vandhul, som Liselotte og jeg havde frekventeret om søndagen. Og det samme vandhul, som Liselotte, Karen, Dennis og Claus "til bils" kom til, mens vi sad der. Hvor godtfolk er....     Og det var den samme venlige, modne tjener hver gang. Så vi var lige ved at blive i familie efterhånden !

Om aftenen kørte vi alle til en restaurant lidt uden for byen, hvor vi nærmest kunne sidde med fødderne i vandet og indtage vor dejlige føde. Den hedder rest. Nestoras i Psalidi.  Lidt ude i vandet lå der et flot tyrkisk sejlskib for anker. Og få km væk havde vi en flot udsigt til det tyrkiske fastland.  Det satte naturligvis mange tanker og diskussioner i gang på grund af den igangværende udrensninger efter kuppet i fredags.

 

Torsdag, den 21. juli:

I dag tog vi energiske og muntre Zoe med på en indkøbstur.  Hun bliver nemlig 6 år den 13. august. Og da vi af geografiske grunde ikke kan være med på dagen, var det nu, at vi sammen ville købe en fødselsdagsgave til hende.  Hun var meget excited både før og under hyggeturen. En fugl havde hvisket os i øret, at hun ønskede sig en ny og større skoletaske.  Den fandt vi i fællesskab. Endda suppleret med et stof-penalhus (det hed det i gamle dage!) i samme mærke. Det var en meget stolt ung dame, der straks prøvede det hele af.  Bagefter tog vi sammen en tur rundt i byen med det lille udflugtstog, der på ca. 25 minutter viste os, hvad der er værd at se og vide. Og vi sluttede med en stor is. Hvor?  På samme vandhul, hvor nogle af os allerede havde været. Det var altsammen meget populært. Både hos fødselaren og hos os andre to. Dejligt også at have pigerne hver for sig. Vi gjorde det samme med Anna Maria - også i Kos - for fem år siden.

Til aften havde Karen inviteret os alle til en liflig drink på den flotte strandbar Bella Vista . Lige over for Tyrkiet. Og derefter havde vi inviteret på afskedsmiddag på restauranten Hellas i den indre by. Den ejes og køres af broderen til Nikos, ejeren af Hotel Nefeli.  Det blev en skøn oplevelse.  Dejlig, dejlig mad.  Og midt i det hele kom Nomiki og Stergios for at kysse farvel og på gensyn. Også selv om Stergios var blevet offer for en væmmelig tandbyld :-(   Vi lovede med stor glæde at rose restauranten på hjemmesiden Tripadvisor.

 

 

Fredag, den 22. juli:

Det var hjemrejse-dagen. Afgang fra Aegean Houses kl. 09.30.   You are my favourite guests, sagde den søde receptionist Amanda, da vi checkede ud. Fedterøv, tænkte jeg.  Men det kan jo være, hun mente det.  Det var da i hvert fald værre, hvis hun havde sagt det modtatte!

Alt i lufthavnen gik smertefrit. Det samme gjorde flyveturen med dejlig og rigelig mad.  Og vi ramte Veddinge Bakker i det herligste sommervejr ved 17.30 tiden.. Som vi siger til alle vennerne heroppe. Vi tog lige vejret med fra Kos !

 

Liselotte & Niels Jørgen   -   den 24.7.2016

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

16.06 | 02:07

3% lånetilbud gælder nu, hvis du har brug for et lån: luthor2.corploanfirm@gmail.com

...
13.06 | 11:39

Hallo

Lånetilbud mellom privat og ærlig, i 48 timer

e-post: mirandacaprino@gmail.com
e-post: thomas.stumpls@yahoo.com

Trenger du et kommersielt lån? eller et personlig lån? Bil lån? Boliglån? Jeg er fru Miranda Caprino, regnskapet i en privat bank alle

...
11.06 | 08:19

Find en hurtig og bekvem lån til at betale regninger, oprette en ny virksomhed eller refinansiere dine projekter til den billigste rente på 2%. For mere information om, hvordan du får din kredit, er den laveste kreditgrænse mellem $ 5.000 og $ 500.000, be

...
09.06 | 11:10

Hei, Sir og Fru

Lånetilbud mellom privat og ærlig, i 48 timer

e-post: mirandacaprino@gmail.com
e-post: thomas.stumpls@yahoo.com

Jeg er villig til å gi deg et lån mellom 2000 og 900.000 (Lån
rask og pålitelig). Jeg er i samarbeid med flere banker som
hj

...
Du kan lide denne side