Ta' en tur i Østeuropas Paris

Oplev PRAG

Oplev          

P R A G

 

Lad mig sige det med det samme: Prag er en fantastisk by.  Klart min by nr. 1 i Europa. Rom er nr. 2.  Jeg har været der et utal af gange. Ikke mindst i mine unge studenterdage, da jeg med mit rejsebureau APOLLON havde byen som et af min hovedrejsemål. Jeg var faktisk i byen den nat, da russerne invaderede Tjekkoslovakiet den 20. august 1968.

 

Og for at være mere præcis så er det den oprindelige by Prag, der er fantastisk. Ikke så meget de nyere forstæder, der i alt for høj grad bærer præg af kommunisternes mishandling af enhver by med fantasiløst højhusbyggeri af dårlig kvalitet.  Det er den gamle del af byen på begge sider af floden Vltava ( Moldau ), man skal koncentrere sig om. Alt er i gå-afstand. Og sejleafstand, hvis man er til sejlads på den bugtende flod.

 

Byen kan ikke undslippe sin historie som en af Østrig-Ungarns gamle, imponerende byer. Med bygningsværker tilbage fra kejserinde Maria Theresia og mange andre. Mange har sikkert set den berømte film om Mozart. Den hedder AMADEUS.  Handlingen foregår i Salzburg og i Wien. Men optagelserne er sket i Prag. Her er bymiljøet fra 1700-tallet bedst bevaret.  Byen – der også går under navnet Den gyldne Stad – blev skånet under 2. verdenskrig. Et af rygterne er, at nazisterne ( vist nok Göring ) så den som sin kommende bopæl, når Nazi-Tyskland havde vundet

 

Som ved enhver by man besøger for første gang er det en glimrende ide at tage en hop-on hop-off bustur rundt i byen den første dag. Her får man sig med det samme et godt indtryk af, hvad der er at se. Vælg bussen med omhu. Tag den bus, der viser det gamle Prag, inklusive borgområdet Hradcany.  Ikke forstæderne.

 

Man kan også med stor fornøjelse tage en bådtur på floden. Måske kan man endda vælge en båd med musik og servering J

 

Her har du et kort over byen:  http://www.pragueexperience.com/maps/map.asp  

 

De vigtigste steder for jeres togt(er) til fods:

 

1)      Hovedgaden Vaclavske Namesti  ( Wenzels Pladsen ) med Nationalmuseet oppe for enden.  Gå op til museet ( ikke nødvendigvis ind ) og se de mange skudhuller fra 2. verdenskrig og især fra russernes invasion i august 1968.

 

VACLAVSKE NAMESTI:  http://vaclavskenamesti.com/  

 

På vej derop kommer I inde midt på gaden forbi Jan Palach mindesmærket. Han var den student, der brændte sig ihjel på dette sted i 1969 som protest mod russernes besættelse.

 

JAN PALACH:  http://en.wikipedia.org/wiki/Jan_Palach   

 

2)      Til venstre for Nationalmuseet ligger en stor, moderne cementbygning. Det var kommunisternes såkaldte ”parlament”.  Den bygning gav præsident Vaclav Havel til Radio Free Europe efter selvstændigheden. Jeg tror, at RFE er der endnu.  Før 1989 lå stationen i München og spillede en meget stor rolle for informationerne til de kommunistiske lande

 

RADIO FREE EUROPE:  http://en.wikipedia.org/wiki/Radio_Free_Europe    

 

 

3)      Midt på Vaclavske Namesti ( på højre side , når man kommer fra museet ) ligger det gamle Hotel Jalta.  Det var her alle spionerne mødtes under kommunisttiden.

 

HOTEL JALTA:   http://www.pragueholiday.cz/jalta.php   

 

4)      Hvis du for enden af Vaclavske går et stykke til højre, kommer du til ”Borgernes Hus”. Et fantastisk flot Art Nouveau hus, der i dag har masser af kulturelle arrangementer. Huset både indefra og udefra er et besøg værd. Er flot istandsat efter friheden

 

5)      Hvis man i stedet går lige ud fra Vaclavske, kommer man ind i den rigtig gamle by. Med snoede gader, små butikker, flotte huse ( især hvis man lægger nakken lidt tilbage ) og hyggelige ”vandhuller”.

 

6)      Fortsætter man igennem den, kommer man ned på Den gamle Markedsplads                  ( Staromestske Namesti ) med det gamle rådhus og med Tejn-Kirken ( Týn ).  På rådhuset er man nødt til at opleve det fantastiske, historiske ur, hvor en imponerende procession af munke og andet godtfolk paraderer forbi på bestemte klokkeslet.

 

TEJN KIRKEN:  http://www.pragueexperience.com/places.asp?PlaceID=595  

 

7)      Midt på pladsen står monumentet for Johan Hus – tjekkernes leder under reformationen. Oprøret mod kommunisterne samlede tusindvis af unge netop her i 1989.

 

JOHAN HUS:  http://en.wikipedia.org/wiki/John_Huss   

 

8)      Tejn-Kirken med de to tårne inde bag den gamle husrække har et særligt dansk islæt. Herinde er den danske astronom Tycho Brahe begravet. Man kan se et dansk flag over hans grav i venstre side af kirken. Det var ham, der havde Uranienborg på Hven i Øresund. Men han blev så uvenner med kongen, at han var nødt til at flygte til Bøhmen ( som Tjekkiet hed dengang ).

 

TYCHO BRAHE:  http://en.wikipedia.org/wiki/Tycho_Brahe   

 

9)      Efter alt dette er du sikkert blevet frygtelig tørstig. Det er der mulighed for at gøre noget ved.  Fortovscafeen foran husene ved Tejn-kirken er én mulighed. Meget turistet, men masser at kigge på.  En anden glimrende mulighed er Rådhuskælderen bag ved / ved siden af det gamle rådhus ( U Radnice ). Man kan være indendørs og også udendørs. Her ligger ”kælderen” på 1. sal. Men det gør vel ikke noget J

Rest. U RADNICE:  http://www.boo.com/prague/restaurants/U_Radnice   

 

10)  Hvis du skulle have lyst til at se, hvor jeg i de go’e gamle dage slukkede tørsten og andre lyster gevaldigt, så stå foran uret og gå venstre om rådhuset og ned ad gaden ( under nogle hvælvinger ). Her kommer du først forbi en glasbutik ( hvor man i hvert fald i gamle dage købte det bedste bøhmiske krystal ). Og når gaden ”slipper op”, ser du inde i et hjørne en indgang, hvor der er en udhugget frø ovenover. Stedet hedder ”DEN GRØNNE FRØ”. ( The Green Frog ). I min tid var det mere lystigt end nu ( naturligvis J  ). Men det er stadig et besøg værd. Inde under gamle hvælvinger og normalt med stearinlys. Priserne er røget opad. Men man behøver jo ikke købe hele beholdningen J  Jeg siger bare:  Hvis disse vægge kunne tale.....

 

11)  Gå nu mod vest – enten langs floden – men der er meget larm fra gaden – eller lidt inde bagved. Her kommer du så hen til starten på KARLSBROEN. Den absolut ældste bro i byen. Nærmest en by i byen. Der er et særligt liv på den bro. Med musik, handlende, optræden, og meget mere. Læg mærke til de flotte statuer, der var ved at blive renset, da jeg var der sidst.  Pas godt på lommetyve – altså på, hvad de kan finde på.  Og når du er kommet over på den anden side ( på Mala Strana siden ), gå så nedenunder broen. Her ligger et hyggeligt spise- og drikkested.

 

KARLSBROEN:  http://www.myczechrepublic.com/prague/sightseeing/charles_bridge.html   

 

12)  Nu er du på ”bjergsiden”. Til venstre for broen ligger et meget hyggeligt gammelt kvarter med flotte huse. Inkl. den danske ambassade, der har til huse i et af dem.  Vælger du at gå lige op – opad  fra broen – kommer du til Wellenstein Pladsen. Den store bygning midt for var det hemmelige politis hovedkvarter under kommunismen. Nu er det musikkonservatorium.   Fortsæt videre op mod borgområdet. Godt for motionen !! 

 

13)  Borgområdet domineres af den store gotiske domkirke St. Veits. Og de omliggende paladser. I et af dem holder Tjekkiets præsident til. I kan se hans officielle flag oppe på taget, hvis han er der.  Det gamle udenrigsministerium ligger også deroppe i et af de gamle palæer. Det var herfra, at kommunisterne i 1948 smed den kendte og meget respekterede udenrigsminister Jan Masaryk ud af et vindue L

 

JAN MASARYK:  http://en.wikipedia.org/wiki/Jan_Masaryk   

 

14)  Bag ved borgen ligger GULDMAGERNES GADE med de bittesmå, farvestrålende huse. Franz Kafka boede en tid her. Man kan komme ind i en del af husene. Og nyd udsigten ud fra nogle af husene.

 

GULDMAGERNES GADE:  http://www.prague.cz/golden-lane/   

 

15)  Lidt vest for borgen, men stadig oppe i højderne, ligger den tyske ambassade. Den er et besøg værd. Eller rettere dens have, som man kan se gennem gitteret.  Her ser du en Trabant med fire ben. Hvorfor ?  Fordi det var denne have, flere tusinde østtyskere i 1989 flygtede ind i ved at kravle over muren. Stedet var dengang Vesttysklands ambassade. Og det lykkedes dem faktisk at få udrejse til friheden efter nogle dages vanskelige forhandlinger med de kommunistiske myndigheder. Et meget sigende monument, som BØR ses !

 

GERMAN EMBASSY IN PRAGUE:  http://en.wikipedia.org/wiki/Prague_Embassy  

 

16)  Ta’ nu tilbage over floden og gå vestpå fra Karlsbroen. Her kommer du til Nationalteatret på hjørnet af den store gade Narodni. På det andet hjørne ligger den berømte CAFE SLAVIA.  Den er bestemt også et besøg værd. Bare for at indsnuse atmosfæren.  Og ikke langt derfra ligger – ud til Narodni – det verdensberømte teater LATERNA MAGICA.  Magisk teater med en blanding af film og teater. Meget specielt og meget overraskende.

 

LATERNA MAGICA:   http://www.ticketsonline.cz/laterna-magica/    

 

17)  Går man lidt videre derfra langs floden og derefter ind i de små gader i retning af Nationalmuseet finder man den endnu mere verdensberømte restaurant U FLEKU. Den gode soldat Svejks ølstue. Gaden hedder Klemensova, og værtshuet kan man se på lang afstand, da der hænger et kæmpe-ur udenfor.  Stedet har både indre barer og en ølhave med musik – i hvert fald om sommeren. En virkelig oplevelse, som enhver Prag-gæst bør unde sig selv J  Læg mærke til, hvor mange kæmpeøl en tjener kan bære på sin bakke – ubesværet og uden at blinke ! Prøv selv det derhjemme. Men start ude i haven J

 

U FLEKU:    http://www.pragueexperience.com/places.asp?PlaceID=368   

 

18)  Du skal nu tilbage igen – helt forbi den gamle markedsplads og Tejn-kirken. Nede i dette jødiske kvarter – Josefov, hedder det – ligger den gamle jødiske synagoge, den gamle jødiske kirkegård og et meget interessant jødisk museum. Ikke just underholdning. Men om hvordan livet var for jøderne under nazismen – og også før.  Folk bliver ret stille bagefter.

 

DET JØDISKE KVARTER:  http://prague.cz/prague-jewish-town.asp  

 

19)  Til slut: Hvad skal man drikke i Prag?  Selvfølgelig Pilsner Urquell. Den rigtige. Og prøv også bøhmisk Champagne ( Bohemian Sekt ). De lokale gulddråber. Ta’ den tørre ( brut ). Hvis du vælger den rigtige, så smager den fantastisk. Den fås mange steder. Blandt andet på hyggelige restauranter og værtshuse bag ved Tejn-kirken – nede omkring pladsen Hastalska, hvor ”mit” hotel ligger. Hotel Maximilian.  Herligt sted.

 

PILSNER URQUELL:  http://en.wikipedia.org/wiki/Pilsner_Urquell   

 

BOHEMIAN SEKT:  http://www.bohemiasekt.cz/?lang=en   

 

20)  Og spise:  Du kan få alt muligt i Prag. La’ være ved at tage Knedlik. Det er en slags tunge, tunge melkugler. ”Bum, så faldt DE ned ”.  Men prøv alle andre gode sager. Fra ægte russisk Borscht ( rødbedesuppe ); det skal være den rigtige med kød i. Til ungarsk gulasch ( igen den rigtige, der rigtig smager af noget og har ”krop” ). Og til steaks og fiskeretter af alle slags. Gå ikke ind på de typiske turiststeder. Gå ind i de smalle, hyggelige gader og find en hvælving-restaurant osende af hygge og historie. Så kan de normalt også servere mad & drikke. Og til demokratiske priser J Selv om intet naturligvis er helt som i gamle dage. Det gælder i hvert fald også byens priser.  Alligevel behøver du ingenlunde at blive eller føle dig plyndret. Det er du selv herre over.

 

RIGTIG GO’ FORNØJELSE i ”MIN BY”. Og hils dem alle fra mig J

 

 

Niels Jørgen Thøgersen

 

August 2009 

 

e-mail:  niels4europe@gmail.com   

 

www.Niels-Jorgen-Thogersen.dk    

 

PS: Tilføjelser, rettelser og nye ideer og opdagelser modtages med STOR tak J   

Oplev PRAG

Oplev          

P R A G

 

Lad mig sige det med det samme: Prag er en fantastisk by.  Klart min by nr. 1 i Europa. Rom er nr. 2.  Jeg har været der et utal af gange. Ikke mindst i mine unge studenterdage, da jeg med mit rejsebureau APOLLON havde byen som et af min hovedrejsemål. Jeg var faktisk i byen den nat, da russerne invaderede Tjekkoslovakiet den 20. august 1968.

 

Og for at være mere præcis så er det den oprindelige by Prag, der er fantastisk. Ikke så meget de nyere forstæder, der i alt for høj grad bærer præg af kommunisternes mishandling af enhver by med fantasiløst højhusbyggeri af dårlig kvalitet.  Det er den gamle del af byen på begge sider af floden Vltava ( Moldau ), man skal koncentrere sig om. Alt er i gå-afstand. Og sejleafstand, hvis man er til sejlads på den bugtende flod.

 

Byen kan ikke undslippe sin historie som en af Østrig-Ungarns gamle, imponerende byer. Med bygningsværker tilbage fra kejserinde Maria Theresia og mange andre. Mange har sikkert set den berømte film om Mozart. Den hedder AMADEUS.  Handlingen foregår i Salzburg og i Wien. Men optagelserne er sket i Prag. Her er bymiljøet fra 1700-tallet bedst bevaret.  Byen – der også går under navnet Den gyldne Stad – blev skånet under 2. verdenskrig. Et af rygterne er, at nazisterne ( vist nok Göring ) så den som sin kommende bopæl, når Nazi-Tyskland havde vundet

 

Som ved enhver by man besøger for første gang er det en glimrende ide at tage en hop-on hop-off bustur rundt i byen den første dag. Her får man sig med det samme et godt indtryk af, hvad der er at se. Vælg bussen med omhu. Tag den bus, der viser det gamle Prag, inklusive borgområdet Hradcany.  Ikke forstæderne.

 

Man kan også med stor fornøjelse tage en bådtur på floden. Måske kan man endda vælge en båd med musik og servering J

 

Her har du et kort over byen:  http://www.pragueexperience.com/maps/map.asp  

 

De vigtigste steder for jeres togt(er) til fods:

 

1)      Hovedgaden Vaclavske Namesti  ( Wenzels Pladsen ) med Nationalmuseet oppe for enden.  Gå op til museet ( ikke nødvendigvis ind ) og se de mange skudhuller fra 2. verdenskrig og især fra russernes invasion i august 1968.

 

VACLAVSKE NAMESTI:  http://vaclavskenamesti.com/  

 

På vej derop kommer I inde midt på gaden forbi Jan Palach mindesmærket. Han var den student, der brændte sig ihjel på dette sted i 1969 som protest mod russernes besættelse.

 

JAN PALACH:  http://en.wikipedia.org/wiki/Jan_Palach   

 

2)      Til venstre for Nationalmuseet ligger en stor, moderne cementbygning. Det var kommunisternes såkaldte ”parlament”.  Den bygning gav præsident Vaclav Havel til Radio Free Europe efter selvstændigheden. Jeg tror, at RFE er der endnu.  Før 1989 lå stationen i München og spillede en meget stor rolle for informationerne til de kommunistiske lande

 

RADIO FREE EUROPE:  http://en.wikipedia.org/wiki/Radio_Free_Europe    

 

 

3)      Midt på Vaclavske Namesti ( på højre side , når man kommer fra museet ) ligger det gamle Hotel Jalta.  Det var her alle spionerne mødtes under kommunisttiden.

 

HOTEL JALTA:   http://www.pragueholiday.cz/jalta.php   

 

4)      Hvis du for enden af Vaclavske går et stykke til højre, kommer du til ”Borgernes Hus”. Et fantastisk flot Art Nouveau hus, der i dag har masser af kulturelle arrangementer. Huset både indefra og udefra er et besøg værd. Er flot istandsat efter friheden

 

5)      Hvis man i stedet går lige ud fra Vaclavske, kommer man ind i den rigtig gamle by. Med snoede gader, små butikker, flotte huse ( især hvis man lægger nakken lidt tilbage ) og hyggelige ”vandhuller”.

 

6)      Fortsætter man igennem den, kommer man ned på Den gamle Markedsplads                  ( Staromestske Namesti ) med det gamle rådhus og med Tejn-Kirken ( Týn ).  På rådhuset er man nødt til at opleve det fantastiske, historiske ur, hvor en imponerende procession af munke og andet godtfolk paraderer forbi på bestemte klokkeslet.

 

TEJN KIRKEN:  http://www.pragueexperience.com/places.asp?PlaceID=595  

 

7)      Midt på pladsen står monumentet for Johan Hus – tjekkernes leder under reformationen. Oprøret mod kommunisterne samlede tusindvis af unge netop her i 1989.

 

JOHAN HUS:  http://en.wikipedia.org/wiki/John_Huss   

 

8)      Tejn-Kirken med de to tårne inde bag den gamle husrække har et særligt dansk islæt. Herinde er den danske astronom Tycho Brahe begravet. Man kan se et dansk flag over hans grav i venstre side af kirken. Det var ham, der havde Uranienborg på Hven i Øresund. Men han blev så uvenner med kongen, at han var nødt til at flygte til Bøhmen ( som Tjekkiet hed dengang ).

 

TYCHO BRAHE:  http://en.wikipedia.org/wiki/Tycho_Brahe   

 

9)      Efter alt dette er du sikkert blevet frygtelig tørstig. Det er der mulighed for at gøre noget ved.  Fortovscafeen foran husene ved Tejn-kirken er én mulighed. Meget turistet, men masser at kigge på.  En anden glimrende mulighed er Rådhuskælderen bag ved / ved siden af det gamle rådhus ( U Radnice ). Man kan være indendørs og også udendørs. Her ligger ”kælderen” på 1. sal. Men det gør vel ikke noget J

Rest. U RADNICE:  http://www.boo.com/prague/restaurants/U_Radnice   

 

10)  Hvis du skulle have lyst til at se, hvor jeg i de go’e gamle dage slukkede tørsten og andre lyster gevaldigt, så stå foran uret og gå venstre om rådhuset og ned ad gaden ( under nogle hvælvinger ). Her kommer du først forbi en glasbutik ( hvor man i hvert fald i gamle dage købte det bedste bøhmiske krystal ). Og når gaden ”slipper op”, ser du inde i et hjørne en indgang, hvor der er en udhugget frø ovenover. Stedet hedder ”DEN GRØNNE FRØ”. ( The Green Frog ). I min tid var det mere lystigt end nu ( naturligvis J  ). Men det er stadig et besøg værd. Inde under gamle hvælvinger og normalt med stearinlys. Priserne er røget opad. Men man behøver jo ikke købe hele beholdningen J  Jeg siger bare:  Hvis disse vægge kunne tale.....

 

11)  Gå nu mod vest – enten langs floden – men der er meget larm fra gaden – eller lidt inde bagved. Her kommer du så hen til starten på KARLSBROEN. Den absolut ældste bro i byen. Nærmest en by i byen. Der er et særligt liv på den bro. Med musik, handlende, optræden, og meget mere. Læg mærke til de flotte statuer, der var ved at blive renset, da jeg var der sidst.  Pas godt på lommetyve – altså på, hvad de kan finde på.  Og når du er kommet over på den anden side ( på Mala Strana siden ), gå så nedenunder broen. Her ligger et hyggeligt spise- og drikkested.

 

KARLSBROEN:  http://www.myczechrepublic.com/prague/sightseeing/charles_bridge.html   

 

12)  Nu er du på ”bjergsiden”. Til venstre for broen ligger et meget hyggeligt gammelt kvarter med flotte huse. Inkl. den danske ambassade, der har til huse i et af dem.  Vælger du at gå lige op – opad  fra broen – kommer du til Wellenstein Pladsen. Den store bygning midt for var det hemmelige politis hovedkvarter under kommunismen. Nu er det musikkonservatorium.   Fortsæt videre op mod borgområdet. Godt for motionen !! 

 

13)  Borgområdet domineres af den store gotiske domkirke St. Veits. Og de omliggende paladser. I et af dem holder Tjekkiets præsident til. I kan se hans officielle flag oppe på taget, hvis han er der.  Det gamle udenrigsministerium ligger også deroppe i et af de gamle palæer. Det var herfra, at kommunisterne i 1948 smed den kendte og meget respekterede udenrigsminister Jan Masaryk ud af et vindue L

 

JAN MASARYK:  http://en.wikipedia.org/wiki/Jan_Masaryk   

 

14)  Bag ved borgen ligger GULDMAGERNES GADE med de bittesmå, farvestrålende huse. Franz Kafka boede en tid her. Man kan komme ind i en del af husene. Og nyd udsigten ud fra nogle af husene.

 

GULDMAGERNES GADE:  http://www.prague.cz/golden-lane/   

 

15)  Lidt vest for borgen, men stadig oppe i højderne, ligger den tyske ambassade. Den er et besøg værd. Eller rettere dens have, som man kan se gennem gitteret.  Her ser du en Trabant med fire ben. Hvorfor ?  Fordi det var denne have, flere tusinde østtyskere i 1989 flygtede ind i ved at kravle over muren. Stedet var dengang Vesttysklands ambassade. Og det lykkedes dem faktisk at få udrejse til friheden efter nogle dages vanskelige forhandlinger med de kommunistiske myndigheder. Et meget sigende monument, som BØR ses !

 

GERMAN EMBASSY IN PRAGUE:  http://en.wikipedia.org/wiki/Prague_Embassy  

 

16)  Ta’ nu tilbage over floden og gå vestpå fra Karlsbroen. Her kommer du til Nationalteatret på hjørnet af den store gade Narodni. På det andet hjørne ligger den berømte CAFE SLAVIA.  Den er bestemt også et besøg værd. Bare for at indsnuse atmosfæren.  Og ikke langt derfra ligger – ud til Narodni – det verdensberømte teater LATERNA MAGICA.  Magisk teater med en blanding af film og teater. Meget specielt og meget overraskende.

 

LATERNA MAGICA:   http://www.ticketsonline.cz/laterna-magica/    

 

17)  Går man lidt videre derfra langs floden og derefter ind i de små gader i retning af Nationalmuseet finder man den endnu mere verdensberømte restaurant U FLEKU. Den gode soldat Svejks ølstue. Gaden hedder Klemensova, og værtshuet kan man se på lang afstand, da der hænger et kæmpe-ur udenfor.  Stedet har både indre barer og en ølhave med musik – i hvert fald om sommeren. En virkelig oplevelse, som enhver Prag-gæst bør unde sig selv J  Læg mærke til, hvor mange kæmpeøl en tjener kan bære på sin bakke – ubesværet og uden at blinke ! Prøv selv det derhjemme. Men start ude i haven J

 

U FLEKU:    http://www.pragueexperience.com/places.asp?PlaceID=368   

 

18)  Du skal nu tilbage igen – helt forbi den gamle markedsplads og Tejn-kirken. Nede i dette jødiske kvarter – Josefov, hedder det – ligger den gamle jødiske synagoge, den gamle jødiske kirkegård og et meget interessant jødisk museum. Ikke just underholdning. Men om hvordan livet var for jøderne under nazismen – og også før.  Folk bliver ret stille bagefter.

 

DET JØDISKE KVARTER:  http://prague.cz/prague-jewish-town.asp  

 

19)  Til slut: Hvad skal man drikke i Prag?  Selvfølgelig Pilsner Urquell. Den rigtige. Og prøv også bøhmisk Champagne ( Bohemian Sekt ). De lokale gulddråber. Ta’ den tørre ( brut ). Hvis du vælger den rigtige, så smager den fantastisk. Den fås mange steder. Blandt andet på hyggelige restauranter og værtshuse bag ved Tejn-kirken – nede omkring pladsen Hastalska, hvor ”mit” hotel ligger. Hotel Maximilian.  Herligt sted.

 

PILSNER URQUELL:  http://en.wikipedia.org/wiki/Pilsner_Urquell   

 

BOHEMIAN SEKT:  http://www.bohemiasekt.cz/?lang=en   

 

20)  Og spise:  Du kan få alt muligt i Prag. La’ være ved at tage Knedlik. Det er en slags tunge, tunge melkugler. ”Bum, så faldt DE ned ”.  Men prøv alle andre gode sager. Fra ægte russisk Borscht ( rødbedesuppe ); det skal være den rigtige med kød i. Til ungarsk gulasch ( igen den rigtige, der rigtig smager af noget og har ”krop” ). Og til steaks og fiskeretter af alle slags. Gå ikke ind på de typiske turiststeder. Gå ind i de smalle, hyggelige gader og find en hvælving-restaurant osende af hygge og historie. Så kan de normalt også servere mad & drikke. Og til demokratiske priser J Selv om intet naturligvis er helt som i gamle dage. Det gælder i hvert fald også byens priser.  Alligevel behøver du ingenlunde at blive eller føle dig plyndret. Det er du selv herre over.

 

RIGTIG GO’ FORNØJELSE i ”MIN BY”. Og hils dem alle fra mig J

 

 

Niels Jørgen Thøgersen

 

August 2009 

 

e-mail:  niels4europe@gmail.com   

 

www.Niels-Jorgen-Thogersen.dk    

 

PS: Tilføjelser, rettelser og nye ideer og opdagelser modtages med STOR tak J