Standardside

Oplev BOLOGNA

                                                    Oplev

B O L O G N A

Bologna er den største by i den italienske region Emilia-Romagna.  Og den er Italiens 7. største by med over 1 mill. indbyggere, herunder ca. 400.000 i selve byen.

Byens historie går helt tilbage til Etruskerne, der beherskede den del af det nuværende Italien fra 800-300 f.Kr.  Og den fortsatte med at have stor betydning også i Romer-tiden, der varede til godt 400 e.Kr.  Senere blev den en af de mange italienske bystater og blev som de andre en del af det samlede Italien fra 1861 og fremefter.

Under Mussolinis styre fra 1922-45 var byen meget fascistisk præget. Men det var også her, at modstanden mod regimet først tog fat.  Efter 1945 og helt frem til 1999 var byen domineret af kommunisterne.  Den lå i det, man kaldte Italiens "røde bælte".

Byen har et meget historisk centrum. Her ligger også Bolognas universitet, der blev grundlagt i 1088 og er verdens ældste universitet.  Gaderne er præget af masser af hyggelige arkader, dvs. brede, overdækkede fortove. Og der er også massevis af det kinesiske træ, Ghinkoen.  Selv om det ikke ser sådan ud, så er det et løvtræ.  Og bladene har en hel speciel form.  Træerne bliver helt gule om efteråret ( måske fordi de er kinesiske :-)  ).

En række kendte personligheder kommer fra Bologna. En af dem er pave Gregor XIII ( 1502-85 ), der indførte den nuværende gregorianske kalender. Den tidligere kalender, den julianske, stammede helt fra Julius Cæsar og havde marts som årets første måned.  En anden bologneser er Guglielmo Marconi ( 1874-1937 ), fysikeren, der "opfandt" trådløse radiotransmissioner over lange afstande.  Og en tredje er min gamle chef, Romano Prodi ( f. 1939 ), der både har været professor ved universitetet, Italiens premierminister og EU-Kommissionens formand.

Og det var som bekendt også i Bologna, at vor daværende nordjyske fodboldhelt, Harald Nielsen ( 1941-2015 ) startede sin italienske fodboldkarriere. Han spillede i Bologna fra 1961-67. De kaldte ham "il freddo danese", "den kolde dansker".

Sidst, men ikke mindst skal Bologna fremhæves for sine store og velkendte kulinariske traditioner.  De er især baseret på kød og ost.  Lokale retter er f.eks. tagliatelle med ragu; lasagne; tortellini in brodo; mortadella pølsen; bologna pølser. Og blandt desserterne fremhæves bl.a. fave dei mort (" cookies of the dead"), og torta di riso, en mandelkage med ris og amaretto.

Gode venner har også anbefalet et par ypperlige lokale restauranter.   Byen er i øvrigt fyldt med små Osteriaer, dvs. normalt familiedrevne spiserestauranter af særlig hyggelig karakter.

 

De to anbefalinger er:

1. Ristorante Da Nello Al Montegrappa

    Mine spanske venner anbefaler især deres Insalata di Carciofi og deres Funghi crudi e tartufe

2.  Ristorante Diane

     Her er mine danske venners anbefaling bl.a.: roasted and boiled meat from the trolley.

 

3. Og en gammel italiensk kollega fra Bologna har sendt mig disse anbefalinger på italiensk ( det er godt at øve sig, inden vi kommer derned :-)

CUCINA TRADIZIONALE BOLOGNESE QUINDI :
LA GIGINA (TAGLIATELLE ) DA RAGGIUNGERE IN TAXI


RISTORANTE DA GIANNI via Clavature
IL BOLOGNESE


LA CESARINA (terrazza particolarmente suggestiva )
LEONIDA dal lunedì al giovedì mentre da venerdì  a domenica cala la qualità
IL BATTIBECCO
LA COLOMBINA ( un pò spocchioso )
DA CESARI via Berberia
secondo me hanno già mangiato troppo
per la pizza da VASILICO' in Via Santo Stefano
Anche per i ristoranti ho dato tutte indicazioni gravitanti sul centro
a parte LA GIGINA come ben sai.

Google oversættelse til engelsk:

BOLOGNESE TRADITIONAL CUISINE THEREFORE:

LA GIGINA (TAGLIATELLE) TO REACH IN TAXI

 

RISTORANTE DA GIANNI via Clavature

THE BOLOGNESE

 

LA CESARINA (particularly suggestive terrace)

LEONIDA from Monday to Thursday, while quality goes from Friday to Sunday

THE BATTIBECCO

THE COLOMBINA (a little snooty)

FROM CESARI via Berberia

I think they have already eaten too much

for the VASILICO 'pizza in Via Santo Stefano

Even for the restaurants I gave all indications gravitating on the center

apart from GIGINA as you well know..

 

Niels Jørgen Thøgersen - Sept. 2018   -   niels4europe@gmail.com