Køkkenskriverier
 KØKKENSKRIVEREN SEPT. 2021
Mange personer
KØKKENSKRIVEREN PÅ TOPPEN

* * * * ** * * * *

…. af Danmark altså. Disse linier skrives fra det dejlige Gammel Skagen eller  Højen, som det hedder på disse lokale kanter. Her skinner solen fra en skyfri  himmel, som er “blåere” end andre steder, og vi nyder at indånde den friske luft og
lytte til havets brusen. I de knap 14 dage vi har tilbragt her har vi haft alt fra  stormende sus til næsten vindstille, så vi har nydt det og nyder det stadig et par  dage endnu før vi vender tilbage til Veddinge Bakker.

Her kan man lade sig inspirere til mangt og meget. Er man til kunstneriske  udfoldelser er mulighederne som bekendt utallige heroppe, og er man som jeg til det kulinariske er der utallige veje at følge især med havets frugter af alle slags. Jeg
har dog denne gang valgt en anden vej. I får nemlig et ORDENTLIGT BRØD!

Inspirationen til dette kommer, kan man roligt sige et helt andet sted fra. Tro det  eller ej den kommer fra en kriminalroman om “Politimesteren i St. Denis” forfattet
af Martin Walker journalist og mangeårig ansat som The Guardian’s udsendte i  Washington. Han bor i Frankrig i Dordogne-området, som især er kendt for de
berømte hulemalerier i Lascaux Grotten, som er 15-17.000 år gamle, men det er  bestemt også et af Frankrigs høj-gastronomiske områder. Med bl.a. trøfler I  massevis, og det har forfatteren også ladet sig inspirere af. Jeg har læst 12-13 bøger  i serien om politimester Bruno Courrèges som “hersker” i den opdigtede lille by St. Denis i Dordogne, og man bliver ikke bare involveret i byens liv, men så sandelig  også og især i borgernes “ånds-køns-og-badeliv", om jeg så må sige. Hver bog har naturligvis sit kriminelle drama, men alle udspilles de på baggrund af lokale begivenheder, af og til også med et historisk perspektiv. Bøgerne er godt skrevet, kort sagt en fornøjelse at læse. Jeg læser dem på engelsk, og så vidt jeg ved er enkelte oversat til dansk. Spørg på biblioteket.

Bruno fremstilles ikke bare som en snedig og snu detektiv, men også som en  fantastisk kok med egen køkkenhave, gæs og ænder, og så går han naturligvis både  på jagt for at jage vildt og ikke mindst for at finde trøfler med vennerne.
Og her er så brødet, som efter min mening er virkelig værd at prøve.

BRUNO’S BRØD

MED LISELOTTES TILFØJELSER!

1) 500 g grahamsmel, 150 g durum, 1 spsk salt
Hældes i en skål og sættes i ovnen ved 75 grader i 30 minutter. *)

2) ½ liter vand 35-36 grader tilsættes 1 pose tørgær.
Kommes i en anden skål, rør rundt og lad det stå på køkkenbordet i 30 minutter.

3) Rør melblanding og vand/gær blanding godt sammen og tilsæt en spsk sukker
(gerne rørsukker).

4) Rør speltmel i blandingen i mindre portioner, indtil du har en god sammenhængende dej, som kan tages ud på bordet til æltning. Ælt så længe som muligt og tilsæt mel som nødvendigt. Det er meget svært at sige præcis, hvor
meget mel, der skal til. Jeg skyder på 200-300 g, men føl dig frem og lad din intuition råde.

5) Smør en skål med olie (så er det nemt at få dejen ud) og læg dejen heri til hævning til dobbelt størrelse.

6) Sæt ovnen på 250 grader. Slå dejen ned og læg den i en smurt form (jeg brugte en 1,5 l, men 2 l form vil også være i orden). Lad den efterhæve til ovnen er klar.
Pensl med vand og skær et 3-4 snit i brødet til pynt.

7) Sæt formen nederst i ovnen og skru ned til 200 grader, og bag i 30 minutter.

*) Jeg har forsøgt at finde ud af, hvorfor det kan være en god ide at varme melet op. For det første synes det åbenbart at være en positiv ting, at melblandingen og væsken har omtrent samme temperatur, når de blandes. For det andet bliver dejen
tilsyneladende lettere at håndtere. Begge begrundelser kan jeg tilslutte mig, idet det ofte understreges i brødopskrifter, at det er en god ide, at ingredienserne har samme temperatur.

GOD FORNØJELSE!

LISELOTTE

 KØKKENSKRIVEREN - december 2020
Mange personer

Et par lækkerier i anledning af de kommende festligheder

 *  *  *  *  *  *

Corona eller ej, julen står atter for døren heldigvis, og et spritnyt år 2021 venter kun på at begynde. Så der er al mulig grund til at glæde sig til de kommende festligheder med familien og vennerne. Måske bliver man lidt færre gæster om bordet, men det forhindrer jo ikke, at der pyntes op til fest og glæde. Og der er heller ingen grund til at spare på de mange lækre spiselige sager, som både julens og nytårets traditioner byder os. Køkkenskriveren lader jer om julemaden. Til gengæld vil jeg divertere med en superlækker fiskeret, som passende kunne serveres nytårsaften - ikke torsk men havtaske. Og så vil jeg gerne indvie jer i en af de herlige traditioner, som belgierne er mestre i. Nemlig servering af en aperitif inden middagen, eller som den kaldes her

L’apéro

Men lad mig starte med at fortælle, at det lille glas inden middagen på ingen måde er en ny fiks idé. Faktisk kan den spores helt tilbage til de gamle ægyptere og romere – ja, tro det eller ej. Ordet apéritif/apéro kommer fra det latinske ord “aperire”, som betyder at åbne; vel egentlig er det lille glas beregnet til at åbne for sulten, og gøre maven klar. Så blev vi så kloge.

Apéro’en kan selvfølgelig ledsages af hvad som helst drikkeligt. Et glas vin, et glas crémant eller champagne, en campari soda, en dry martini, en øl eller hvad man nu har lyst til og evner til at byde på. Vand? Ja, hvorfor ikke!

I Belgien er apéroen altid en særdeles overdådig og storslået anretning med mange forskellige små hapser og bidder. Glem peanuts og chips fuldstændig!! Især er oliven-tapenade iflg. historikerne åbenbart en vigtig ingrediens, og det har den minsandten været siden det 16. århundrede. Overraskende, ikke?

 Her hos os har både supermarkederne og ikke mindst bagerne et stort udvalg af små lækre sager. Det kan f. eks. være mini-pizza, mini-croque monsieur og minitarteletter med skaldyr eller andet godt, som lunes i ovnen inden servering. Ofte serveres også skiver af en eller flere af de traditionelle belgiske julepølser ledsaget af et lille bæger med sennep. Små sprøde kiks eller brødskiver smurt med belgisk paté, med røget laks (kom en løgring på!) eller parmaskinke eller seranoskinke (med tandsmør under)! Små fikse glas med kold suppe f.eks. gazpacho, som kan købes serveringsklar (Brugsen har en god én af slagsen!), ser også særdeles pynteligt ud. Og så kan man selvfølgelig altid supplere med skåle med oliven, nødder og måske små firkanter af en smagfuld ost drysset med lidt sellerisalt.

I virkeligheden er der jo ingen grænser for, hvad der kan sættes på bordet af små lækre mundfulde. Så det er bare at lade fantasien råde. MEN vær ikke så naiv at tro, at man slipper for forretten (tænker værten/værtinden måske!), nej nej, den skal man sandelig også have med. Sådan er det i hvert fald her i Belgien.

Så her får I naturligvis en delikat lille forret, som vel egentlig lige så godt kunne optræde på apéro-bordet!

 

GRILLET GEDEOST

Lav en tapenade af:

75 g sorte udstenede oliven

reven skal af en usprøjtet appelsin

40 g mørk chokolade (mindst 70%)

3-4 spsk olivenolie

Indkøb også en rulle gedeost!

Put alle ingredienserne til tapenaden i blenderen. Servering: Skær små skiver flûtes og rist dem på begge sider. Smør tapenade på og læg en rund skive gedeost ovenpå. Sættes under grillen i nogle minutter. Server på et lag af rucola og dryp eventuelt med lidt olivenolie. Det er vist ret godt!!

* * * *

Havtaske -også kaldet bredflab – er en yderst delikat fiskespise. Den har meget fast kød, næsten som hummer, og er derfor velegnet til at sættes på spyd. Den lever primært i Atlanterhavet og Nordsøen, men kan også forekomme i Skagerrak og Kattegat.

 

 

 

 

 

 

FISKESPYD MED HAVTASKE OG BACON

(der skal bruges 4 lange spyd 20-25 cm)

1 havtaskefilet på 800 g

2 tykke skiver røget flæsk/bacon

en stor rød eller grøn peberfrugt

1-2 løg

2 spsk olivenolie

1 dl tør hvidvin

5 dl piskefløde

Skær fiskefileten i 16 smukke firkanter. Skær flæskeskiverne i 8 stykker. Tøm peberfrugten for kerner og skær den i 12 pæne firkanter. Skær løgene i mindre både.

Sæt alle ingredienserne skiftevis på 4 spyd (bruger man træspyd skal de lægges i vand først, ellers brænder de) - start og slut med et stykke peberfrugt – det holder godt sammen på tingene.

Steg spyddene på en stor pande i olivenolien for højt blus i et par minutter på begge sider og læg dem derefter i et ovnfast fad. Kog panden af med hvidvin, tilføj piskefløden og smag til med salt og peber. Hæld saucen over spyddene og sæt fadet i ovnen ved 200 grader i ca. 20-25 minutter, indtil saucen er tyknet og lidt gylden. Server omgående evt. med en ris-pilaf med safran og lad en smuk grøn salat følge efter – som man gør det her i landet.

* * * *

Til allersidst vil jeg ønske alle Køkkenskriver-læserne en rigtig glædelig og dejlig jul og ikke mindst tilønske alle og enhver et rigtig godt og ikke mindst corona-frit nyt år 2021, og så selvfølgelig og ikke mindst

GOD APPETIT – BON APPETIT!

Liselotte Thøgersen  - December 2020 – lilo25thogersen@gmail.com

 LISELOTTES KØKKENSKRIVER sept. 2020
Mange personer

Køkkenskriverens

september hilsen fra Gl. Skagen

 

Her fra denne allernordligste del af Danmark (jeg ser lige bort fra både Grønland og Færøerne - sorry folks) får I en opskrift på en pizza I en version, som I helt sikkert ikke har set eller prøvet før.  En såkaldt “Tessin Pizza”. Og hvad I al verden er Tessin for noget? Tessin eller som det retteligt hedder Ticino er den sydlige del af Schweiz, som grænser op til Italien, og hvor man i øvrigt taler italiensk. Så selv om denne udgave af Køkkenskriveren selvfølgelig burde handle om fisk og atter fisk, så gør den det altså ikke.

På opfordring af Hanne og Stig som jeg serverede den for for et stykke tid siden, får I derfor opskriften her. Men for at være helt sikker på et godt resultat, tilberedte jeg et eksemplar forleden aften her I mit Gl. Skagens køkken.

Tessin Pizza

1 mørdejs tærtebund (ikke pizzadej!!!!)

3-4 tomater

1 spsk dijonsennep

1 tsk tørret esdragon

50 g groft revet parmesan

150 g mellemlagret 45% ost i ikke for tynde skiver *)

Groft hakkede sorte oliven

Olivenolie – salt - peber

 

Og med disse ingredienser gør I således:

 

1.     Skær tomaterne i ikke for tynde skiver og læg dem mellem to lag køkkenrulle i 30 minutter for at fjerne en del af væden.

2.     Læg mørdejen i tærteformen og prik den med en gaffel.

3.     Smør dijonsennep ud over dejen og drys med den tørrede esdragon.

4.     Drys med halvdelen af den revne parmesanost.

5.     Læg den skivede ost på, så den dækker bunden godt og derefter tomaterne – begge dele i eet lag.

6.     Drys med salt og peber og dryp med et par spsk olivenolie.

7.     Drys resten af parmesanosten på.

8.     Pynt med groft hakkede sorte oliven og dryp med endnu en skefuld olivenolie.

9.     Sættes i en 180 grader varm ovn i ca. 30-35 minutter, eller indtil du synes den ser rigtig pizza-agtig ud. Lad den køle et øjeblik, før du kaster dig over den.

 

*) Man kan jo undre sig over, at det hedder en “Tessin Pizza”, når denne I min oprindelige version tilberedes med den franske Sct. Nectaire ost, som stammer fra en lille landsby i det centrale Frankrig af samme navn! (Men sådan er der jo så meget!) Sct. Nectaire er en mellem-hård ostetype, som i konsistens kan minde om netop en dansk mellemlagret 45% ost. Den jeg brugte kom fra Ingstrup Mejeri, men andre kan helt sikkert bruges. Det kunne også være skiver af emmentaler eller gruyère, og så kan man jo i øvrigt prøve sig frem ved at tilføje lidt skiver af parmaskinke eller chorizo, og således skabe sin helt egen version. En grøn salat kan glimrende følges med den. Se det var jo en værre historie – men jeg garanterer for, at dette er en lækkerbisken, som I sikkert vil tilberede mere end een gang.

Velbekomme og god appetit ønskes I af Køkkenskriveren I Gl. Skagen!

Foto af en Terresin Pizza:

Liselotte Thøgersen – 02 09 2020  -  lilo25thogersen@gmail.co
 Spaghetti
4 personer
 Liselottes KØKKENSKRIVER juni 2020
Mange personer

Sidste nyt fra mit Bruxelles-køkken

eller lidt om 52 dage i corona-karantæne

********************

Jeg nåede lige hjem til Rixensart fra København d. 10 marts inden alt lukkede både i Danmark og i Belgien.  Jeg nåede at få gjort bro-arbejdet færdigt hos tandlægen i Lyngby og få klippet hår hos en fremragende frisør i Fiolstræde. Så fløj jeg med SAS til Bruxelles til tiden, kufferten var også med, og Niels Jørgen stod parat til at tage imod i lufthavnen. En lille middag på vor Thai Café og så hjem til nye tider, om jeg så må sige.

Vi nåede dog lige diverse indkøb i supermarkedet (som allerede “bugnede” af tomme hylder, hvor tidligere toiletpapir, håndsæbe, mel og gær hørte hjemme), det traditionelle lørdags-marked og et hyggeligt weekend besøg af Lasse inden fælden klappede I, og alting lukkede. Jeg har aldrig rigtig forstået hvorfor disse hverdags artikler pludselig blev så efterspurgte – har I? Hverken supermarkeder, bagere eller andre fødevarebutikker var på noget tidspunkt lukningstruede. Og Lasse? Påskeferie hos os i Rixensart – strengt forbudt, han kunne bare blive hjemme hos sig selv, ku’ han! Og vi kunne bare blive hos os selv, ku’ vi! Ikke noget med at køre ture nogen steder hen overhovedet. Det var kun tilladt at bevæge sig rundt i sit eget kvarter og højst et par kilometer væk. Ingen restaurant- eller cafébesøg, ingen biograf tur – kort sagt intet som helst sjovt – ud over hvad vi selv kunne finde på, så vi fandt selvfølgelig på! Og således befalet indledtes vor første karantænedag onsdag d. 18. Marts, og det endelige resultat blev faktisk ialt 52 dage. Men vi overlevede, endda på første klasse, skulle jeg mene. Eneste rigtige savn var Lasses besøg, som heldigvis kunne genoptages Kristi Himmelfartsdag torsdag d. 21. Maj!

Og hvad fik vi så tiden til at gå med? Den store oprydning i skuffer og skabe? Nej, for man havde også været så venlig at lukke vor glimrende containerplads. På en måde var det jo meget rart, så blev vi fri for det. Det blev for Køkkenskriverens vedkommende i stedet til en hel del tid i køkkenet (meget passende ikke sandt) og for Niels Jørgens vedkommende til megen skriveri om dette og hint. Spadsereture, læsning af bøger og avisen vor La Libre Belgique, som bragte 10-15 sider hver eneste dag om coronaens hærgen, gøren og laden. Ingen mangel på information må man sige, men det blev altså bare for meget. Jeg endte med at støtte mig til avisoverskrifter og de daglige TV-aviser på belgisk, tysk og fransk fjernsyn. Slutresultatet blev for os i hvert fald et par ekstra kilo på sidebenene, men ikke mindst det faktum at vi var blevet så grundigt sat fri, at vi kunne age til Veddinge Bakker d. 18. Juni. Præcis 3 måneder efter vor “confinement”, som det så smukt hedder på fransk, begyndte.

Nå, men et par opskrifter skal I ikke snydes for. Først en spansk tortilla, som jeg tilberedte her i mit røde Veddinge-køkken forleden med inspiration af Raymond Blanc fransk superkok med restaurant I London. Mere europæisk kan det vist ikke blive vel?

SPANSK VEDDINGE TORTILLA (2 personer)

250 g små kartofler i ½ cm skiver (med skræl)

1 lille løg i tynde skiver

½ rød peber skæres i små tern

50 g chorizo skæres i små firkanter

olivenolie

 1 tsk oregano og/eller basilikum

1 stort fed knust hvidløg

salt og peber

Kom lidt olivenolie på panden med kartoffelskiverne og løget. Lad det simre under låg indtil kartoffelskiverne er møre, det tager ca. 20 minutter. Rør rundt en gang imellem –kartofler og løg skal IKKE brune. Tag dem af panden. Med lidt mere olivenolie på panden småsimres rød peber og chorizo ca. 10-15 minutter, kom så kartofler og løg tilbage på panden. Inden æggene tilsættes krydderurterne og hvidløget samt salt og peber. Pisk æggene sammen for sig og hæld dem på panden til de andre gode sager, og lad tortillaen stivne under lav varme. En ægte tortilla skal vendes om og steges på begge sider. Det undlader jeg. I stedet lægger jeg låg på, mens æggene stivner. En god grøn salat til, måske lidt brød om man vil og så til fadet. God appetit!

Og så skal I altså også lige have vor søde genbo Annie’s jordbær-sorbet. Så nem at tilberede og bare så lækker. Her kommer den.

      

ANNIE’S JORDBÆR SORBET

1 kg friske jordbær

300 g melis

saft af 1 citron

Skær jordbærrene i små stykker, læg dem i en skål sammen med sukkeret og saften af citronen. Rør rundt og lad herlighederne trække i en halv times tid. Så en tur med blenderen, til det bliver en jævn masse. Hældes i en velegnet beholder, som sættes i fryseren. Når sorbeten er på vej til at stivne helt, men stadig er mulig at røre i, så rør grundigt rundt med en gaffel. Det skal bare gøres een gang, hvorefter sorbeten passer sig selv, indtil den skal fortæres. Det er virkelig et sommerlækkeri!

 

Hav en rigtig dejlig og ikke mindst Corona-fri sommer!

Varm hilsen fra Køkkenskriveren!

 Liselottes KØKKENSKRIVER marts 2020
Mange personer

KØKKENSKRIVEREN MED PÅSKE-IDEER  

* * * * *  

I disse tider hvor vi er henvist til indendørs og hjemlig hygge (ja, jeg henviser naturligvis til Corona-virusen!), så er god mad jo absolut en mulighed for herlig adspredelse både ved at tilberede den og ikke mindst ved at indtage den i det selskab, man nu om dage kan tillade sig at dele bord med. Nå, vi må videre.

En af mine yndlingskokke har altid været franske Roger Vergé. Han døde i 2015 i en alder af 85 år. Han åbnede 2 restauranter i landsbyen Mougins i Provence, og fik hurtigt Michelinstjerner - nr. 3 i 1974. Hans store lidenskab var grøntsager. Hans far dyrkede grøntsager med stor omhu og entusiasme, og Roger Vergé er ganske enkelt vokset op med denne kærlighed til jordens og havens overdådighed. Jeg er den lykkelige ejer af hans smukke kogebog “Grøntsager”, som udkom på dansk i 1994. Derfor får I en opskrift fra denne bog, som er en særdeles velegnet følgesvend til Påskens lammesteg. 

Lad mig med det samme understrege, at for at opnå det helt rigtige resultat bør man følge opskriften til punkt og prikke. Jeg har prøvet og det er virkelig umagen værd, og Roger Vergé skriver således:

Kartoffel-majroegratin,  som min mor lavede den! 

Til 4 personer

500 g hvide majroer 

500 g faste kartofler (f.eks. bintje) 

20 spsk fløde 13 

50-80 g gruyère-ost 

40 g koldt smør 

1 knivspids reven muskatnød 

Groft salt 

Salt og peber  

Vask kartoflerne omhyggeligt og sæt dem MED skræl over i koldt vand med salt og lad dem koge i 20. min.

Skræl majroerne og kog dem ligeledes i koldt vand med salt i 15 min. De skal være møre, men stadig en smule faste.

Skyl kartoflerne hurtigt i koldt vand, så De ikke brænder fingrene, når De piller dem, og skær dem derefter i skiver.

Gør det samme med majroerne.

Varm ovnen op til 160-180 grader.

Hæld fløden i en flad kasserolle med salt, peber og muskatnød. Bring det langsomt i kog, og tilsæt de skivede grøntsager forsigtigt, så de ikke går i stykker.

Hæld blandingen i et smurt gratinfad. Drys den revne ost over, fordel smørret i klatter over retten og sæt den i ovnen i 20-30 minutter. Gratiner eventuelt i de sidste minutter ved at flytte fadet højere op i ovnen og sætte termostaten på 250 grader.

Pas nøje på, at den ikke bliver brændt.

Vi spiste denne herlige ret en hverdagsaften med en fantastisk skive skinke, som vi køber på vort lørdags-marked hos en belgier, som har sin vogn fyldt med alskens fransk charcuterie! Ja, vi er meget forkælede her i Rixensart! Og så får I lige en lille fed gastronomisk historie!

Porretærte på prosa

Da jeg i sidste uge var i Brøndby, gik jeg en tur i Brugsen og købte en grov tærtebund. Den forbagte jeg i 8 minutter ved 180 grader. Så havde jeg tifældigvis 4 slanke porrer, hvis hvide del jeg skar i tynde skiver og derefter kogte i en god klat smør til de var faldet noget sammen, og jeg huskede minsandten at tilsætte salt og peber. På en hed pande stegte jeg 200 g bacon-terninger (fede!) til de var brune og sprøde. I en dertil indrettet skål slog jeg 4 æg ud, tilsatte 3 dl piskefløde (den danske er fortræffelig) og 1 dl mælk for et syns skyld, og ikke mindst en stor spiseskefuld Dijon sennep. Jeg krydrede flot med salt, peber og reven muskatnød, hvorpå jeg tilsatte porrer og bacon. Og som den store finale kom jeg denne flotte blanding over i tærtebunden, satte den fluks i ovnen ved 180 grader i 30-35 minutter og benyttede mig af bagetiden til at tilberede en stor skål salat med hakkede skalotteløg og en smagfuld hvidløgs-vinaigrette.

Jeg kan kun sige, at det blev min hidtil bedste tærte! Hvorfor så? Jeg tror, ja jeg er faktisk aldeles sikker på, at det gode smør, at den rigtige piskefløde og ikke mindst det fede og velsmagende bacon gjorde en forskel. Yes, der er kalorier i denne historie, men det er jo kun Påske een gang om året, ikke sandt!!

Køkkenskriveren ønsker jer alle glædelig Påske!

 LISELOTTEs KØKKENSKRIVER sept. 2019
Mange personer
Fra mit køkken i Veddinge Bakker!
* * * * *
Min sommer i Odsherred har været alle tiders! Fuld af oplevelser,
indtryk og ikke mindst glæder i denne alsidige og smukke del af
Danmark, som jeg efterhånden kender så godt, men som alligevel hele
tiden forstår at forny og forandre sig til det endnu bedre. Derfor denne
gang ingenting fra Bruxelles-køkkenet. Pardon!

Først i august måned fik vi lejlighed til at guide en flok hyggelige
belgiere rundt i Odsherred og dermed mulighed for at prale lidt af vor
prægtige landsdel, og det gjorde vi! De 33 gæster er bosiddende i
Rixensart og omegn (der hvor vi selv bor), og de fleste havde aldrig
været nord for Antwerpen! Så vi gav den hele armen, som man siger nu
om dage. Det kunne vi ikke mindst og egentlig kun, fordi vi fik al den
lokale hjælp og støtte, vi havde brug for – inklusive fra jer gode
Skippinge-borgere, som sørgede for mad og drikke, kunst og
hesteskospil! Så 1000 tak!

Lammefjordens historie og ikke mindst de dejlige produkter, som den
afføder, er altid en fortælling værd, og belgierne fik naturligvis alt at
vide om den. Derfor skulle de også have en lille lokal souvenir med
hjem, og det fik de i form af opskriften på ”Lammefjordssuppe” fra
Brogården i Fårevejle. De fik den naturligvis på fransk! Måske kender I
den, men I får den alligevel – selvfølgelig på dansk!

Brogårdens Lammefjordssuppe

1 rødløg
4-5 store kartofler
2 pastinakker
2 persillerødder
1 gul bede
Smør/olie
oksefond eller bouillon
2 dl fløde
1,5 tsk herbes de Provence
salt og peber

Tilbehør: Sprøde bacon-terninger og brød-croutoner

Snit løget og sauter det til det klares i lidt olie og smør. Skræl og skær
alle grønsagerne i mindre stykker og lad dem sautere med i nogle
minutter. Krydr med salt, peber og de provencalske urter og kom
fonden eller bouillonen på så grønsagerne lige er dækket. Mere vand
kan altid tilsættes, så kom ikke for meget på. Lad herlighederne koge i
35-40 minutter, og lad suppen afkøle lidt, inden den blendes til mos.
Tilsæt fløden og mere vand, til den får den konsistens man vil have –
smag til og nyd den med de små bacon- og brødcroutoner. Et drys
persille, purløg eller begge dele vil helt sikkert pynte på denne robuste
ret, og et godt brød hører vel også til.

Så velbekomme og god appetit!
 LISELOTTEs franske snapsevise
Mange personer

LISELOTTE’s CHANSON SUR:

 

LE SNAPS – L’AQUAVIT

 

J'aime le snaps comme un vrai danois.

Il est si bon, il est fort et froid.

Ne pensez plus a moules et frites.

Pensez a l’ aquavit !!

 

 

Et sur YouTube:

 

https://www.youtube.com/watch?v=vLfR3DGGfCQ   

 

 

 

Liselotte Thøgersen

 

lilo25thogersen@gmail.com


 KØKKENSKRIVEREN - JUNI 2019
Mange personer

Fra mit Bruxelleskøkken

til jeres og Odsherreds grønne sager

* * * * * * * * *

Jeg er sikker på, at mange af jer har jeres egen frodige og righoldige køkkenhave. En sådan har jeg ikke – til gengæld har jeg et overdådigt udvalg af frugt og grønt i supermarkederne, og så er der også lige i min nærhed 2 helt igennem økologiske supermarkeder, det ene også med frisk kød fra slagteren, det andet med sin egen restaurant med forskellige lækre vegetarretter.

Vi har såmænd også et lokalt marked hver lørdag her i Rixensart med masser af økologi, suppleret med stader med fisk-, slagter- og charcuterievarer, franske og italienske specialiteter, brød, ost, tærter, pasta, blomster og planter og minsandten tøj for nu at få det hele med. Vi nyder at gå på marked lørdag formiddag for at købe ind til weekendens måltider og lade os friste af de delikate sager.

Men for nu at vende tilbage til jeres egne og Lammefjordens grønne og sunde sager (og det er jo højsæson nu, hvor de smager allerbedst), så får I lige her gode opskrifter til lidt anderledes tilberedninger, som jeg har fundet på franske gastronomiske websites. De kan jo noget de franskmænd, ikke sandt! Jeg holder af disse salater, fordi de er interessante og fyldige alternativer til alle de der grønne salatblade, som jeg kan blive ret træt af.

Fransk gulerodssalat

500 g gulerødder (4-5 stykker)

1-2 skalotteløg

Vinaigrette:

3 spsk olivenolie, 1 spsk citronsaft, salt og peber

Riv gulerødderne groft, snit skalotteløget fint, tilbered vinaigretten og bland herlighederne sammen. Må meget gerne hvile i køleskabet 1 time eller 2. Enkelt men lækkert, skalotteløget gør hele forskellen, synes jeg.

* * * * * * * * * *

I har uden tvivl gode grønne bønner i jeres køkkenhave, så her får I en fransk udgave af en fyldig salat, som er velegnet tilbehør til kødretter gerne fra grillen.

Salat af haricots verts

500 g grønne bønner (frosne kan også bruges)

1-2 skalotteløg

3 spsk rapsolie

1 spsk hvid vineddike

1 tsk mayonaise (en god een!)

1 tsk soya sauce

salt og peber

Kog bønnerne til de er ”al dente” altså med bid, hæld vandet fra og overøs dem med iskoldt vand - så beholder de den smukke grønne farve. Snit skalotteløget fint, tilbered dressingen og bland det hele sammen. Pynt med lidt hakket skalotteløg øverst. Denne salat har også godt af at trække en time eller to og er også fortræffelig til kød fra pande eller grill.

* * * * * * * * * *

Køkkenskriveren ønsker jer alle en dejlig og solrig sommer

og

selvfølgelig bon appétit!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I anledning af sommeren så får I lige en ekstra opskrift på

PAPA CON POMODORO!

Og hvad er det så for noget? En klassiker fra Toscana, hvor byerne Firenze og Siena slås om at være ophavsbyen til denne enkle ret, som på dansk vel kan kaldes: Brød-tomatsuppe. Den kræver absolut smagfulde solmodne tomater, og dem har I jo formodentlig i rigelige mængder i køkkenhaven! Derudover kræves et godt gammelt brød af hvedemel (ingen kerner!), og gerne usaltet, hvis det kan opdrives. Her kommer opskriften fra min lille bog ”A Taste of Tuscany”.

300 g gammelt brød

4 hakkede fed hvidløg

900 g modne tomater uden skind (gerne små eksemplarer)

5 basilikumblade – revet i stykker

olivenolie

1 l grønsagsbouillon

Riv brødet i større stykker og læg dem i blød i koldt vand i nogle timer. Vrid vandet ud af brødet. Kom brødet i en gryde med hvidløg, og tomaterne skåret i mindre stykker, basilikumbladene og rigeligt med olivenolie f. eks. 1 dl. Få herlighederne til at simre stilfærdigt i mindst 30 minutter indtil brødet er godt blandet med de øvrige ingredienser. Tag gryden af varmen og smag til med salt og peber. Serveres straks med lidt dråber af olivenolie på toppen. Opskriften er original toscansk og ikke ganske detaljeret, men man jo så prøve sig frem. Det kan smage himmelsk tilberedt med de allerbedste ingredienser - så Buon appetito!


 STOEMP - Belgisk ret
Mange personer

LISELOTTE THØGERSEN

 

STOEMP (udtales stump)

** eller en slags kartoffelmos på belgisk **

Dette er en belgisk ret, og da ret skal være ret (den var go’ ikke!), så er den egentlig flamsk altså fra den nordlige del af Belgien (Flandern), hvor der tales flamsk, og selv om vi bor i den fransktalende (Wallonien) og dermed den sydlige del af Belgien, så tilbereder vi den alligevel uanset hvad. Som københavner kan man jo også godt finde på at spise vendsysselsk grønlangkål, ikke sandt!

Da jeg for nylig fortalte vore søde genboer (altså wallonere), at jeg ofte tilberedte ”Stoemp”, udbrød de spontant og måske trods alt en lille smule indignerede, at det jo er en flamsk ret! Interessant synes jeg, at de straks reagerede således. Jeg er sikker på, at det ikke er hverken alvorligt eller nedladende ment,  men jeg fik at vide, at det faktisk var en ret de aldrig spiste og slet ikke vidste, hvordan man tilbereder denne meget klassiske flamske bonderet. Jeg må så lige gøre opmærksom på at grænsen til Flandern er sådan ca. 1,5 km fra, hvor vi bor. Interessant ikke? Nå, lad det være, I skal i hvert fald ikke længere henslæbe tilværelsen i uvidenhed om denne robuste og herlige vinterret, og derfor er det vel meget passende, at I præsenteres for den her i december.

Men det der også er så godt ved denne ret er, at den kan varieres ved at tilsætte andre gode sager, men nu starter vi med grundopskriften, som i sig selv er en glimrende ting.

 

 

 

 

                                                                 STOEMP

 

    1 kg store bagekartofler

                                                             1-2 løg

3-4 gulerødder

1 fed hvidløg (mit indlæg!)

1 grønsagsbouillon terning

1 god klat smør

salt og peber

 

Skræl kartoflerne og gulerødderne og skær dem i mindre stykker. Pil løget/løgene og skær dem i grove stykker. Kom de gode sager i en gryde og hæld vand på, så det netop dækker. Tilsæt hvidløg og bouillon terning og lad grønsagerne koge til de er møre uden at være kogt ud. Hæld vandet fra. Herlighederne skal moses, men mosen skal være grov og gerne med småstumper af grønsagerne. Tilsæt en god klat smør og smag til med salt og peber.

Jeg bruger altid bagekartofler, som jeg synes er rigtig gode til mos, og denne enkle gode ret smager herligt til medisterpølse, til frikadeller, stegt flæsk, ja den er vel egentlig fin til de fleste kødretter, eller som en del af en vegetarisk servering.

I min meget gode og flittigt brugte belgiske kogebog ”220 recettes de cuisine belge d’hier et d’aujourd’hui” skriver forfatteren følgende:

”I stedet for gulerødder kan man bruge/tilsætte brøndkarse, rosenkål (choux de Bruxelles), spinat eller kørvel. Porrer er også en god ide, men i så fald udelades løgene.”

Jeg tilsatte en ordentlig gang hjemmelavet pesto til den basale opskrift, og jeg skal love for, at det var godt!

PRØV DEN OG I VIL IKKE FORTRYDE DET!

 

35, Avenue de l’Europe, B-1330 Rixensart, Belgium

Tel. 00322 652 0812  Mobile:  0032 477 665 127

E-mail:  lilo25thogersen@gmail.com    

Blog:  http://kokkenskriveren.blogspot.com


 KØKKENSKRIVEREN - SEPT. 2018
Mange personer
LIDT GODE SAGER FRA ITALIEN
FRA KØKKENSKRIVEREN

Om bare et par uger befinder jeg mig i Italien (hvor heldig kan
man være?): Venezia, Bologna og Firenze. Med nogle dage hvert
sted, bliver der tid til at nyde de vidunderlige retter, som serveres
disse steder. For hver region, hvert område og næsten hver by
har sine helt egne specialiteter. En italiensk ret er i virkeligheden
og oftest såre enkel at tilberede og kræver ikke mange
ingredienser. Til gengæld skal de være originale og af høj kvalitet.
Her får I et par genuine italienske retter, som helt sikkert vil
fornøje jeres smagsløg.


CARPACCIO DI BRESAOLA
5-7 skiver bresaola pr. Person

God olivenolie
Parmesan flager
Rucola eller basilikum

Peber

Bresaola, som er lufttørret og saltet oksefilet fra Valtellina dalen
ikke langt fra Milano, så jeg for nogen tid siden i Brugsen i
Asnæs, så den skulle være nem at få fat i. Dette er en utrolig
delikat forret – nem at tilberede. Tag en smuk tallerken og læg
skiverne flat derpå. Pensl godt med den lækreste olivenolie,
kværn peber på, skræl flager af parmesanen med din
kartoffelskræller og spred dem ud på overfladen (så mange du nu

synes) og pynt til sidst med rucola eller basilikum blade. Så
enkelt, så lækkert. Server med et godt stykke brød.

Og så tar’ vi lige den helt originale opskrift på Spaghetti
Carbonara (Kulsvierens yndlingspasta), og bemærk lige der er
INGEN fløde i denne version!

SPAGHETTI CARBONARA (4 personer)

350 g spaghetti
100 g pancetta
50 g pecorino ost*
50 g parmesan
3 store æg
2 hele hvidløgsfed
50 g smør

Kog spaghettien iflg. emballagen. Skær pancettaen i ikke alt for
små stykker. Opvarm en pande, som kan huse hele retten. Giv
hvidløgsfedene et par flade og læg dem i det smeltede og let
brunede smør på panden. Kom pancettastykkerne på og lad dem
blive brune og sprøde – fjern hvidløgsfed og sæt panden på lavt
blus. Pisk æggene sammen med de revne oste og lidt
friskkværnet peber. Hæld pastaen i en sigte, men gem lidt af
kogevandet, og kom et par skefulde i æggemassen. Hæld pasta
og æggemasse på panden til pancettaen og rør forsigtigt rundt
indtil der er dannet en blød og cremeagtig sauce om spaghettien.
For høj varme får æggene til at stivne, og det er ikke meningen.

Server i dybe tallerkener med friskkværnet peber og måske lidt
mere reven ost.
*pecorino er en ost af fåremælk, og den produceres især på
Sardinien.

BUON APPETITO!
 LISELOTTEs KØKKENTIPS - NY BLOG
Mange personer
Se denne nye blog, der af og til bliver udvidet med nye lækkerier.  Og man kan selv on-line bede om at få besked, når der er nyt på bloggen.

 EXTRA KØKKENSKRIVER April 2018
Mange personer

OSTETÆRTE på fransk eller dansk


Denne særdeles lækre tærte har jeg tilberedt adskillige gange og serveret den enten som en lille frokostret eller som et alternativ til ostebrættet som efterret. I begge tilfælde med en grøn salat af  lette blade og ristede pinjekerner iklædt en klassisk vinaigrette med sennep.

Den franske version har jeg tilberedt med, hvad jeg kalder verdens bedste ost, nemlig den yderst delikate comté i en særdeles vellagret udgave: 24 måneder.

Den kan være svær at opdrive i Danmark, men så tænkte jeg, at der måtte være mulighed for at lave tærten med en dansk ost. Valget faldt på Vesterhavsosten i en også vellagret udgave. Den er næsten lige så fast i konsistensen og er smagsmæssig faktisk ret tæt på comtéen. Tærten er uhyre let at tilberede, som I kan se her:

1 stk tærtebund af mørdej – din egen eller den købte

200 g revet ost af den ene eller anden slags

2 æg

1,5 dl piskefløde og 1 dl sødmælk

Salt, peber og revet muskatnød

Læg dejen i tærteformen (25 cm). Prik den med en gaffel. Riv osten groft og fordel den på bunden. Pisk æg, mælk, fløde og krydderier sammen og hæld det over osten. Bages i ovnen ved 180 grader ca. 30 minutter. Den skal have en smuk gylden overflade. Server den lun, så smager den af mest.

BON APPETIT!

 KØKKENSKRIVEREN marts 2018
Mange personer

Lidt nyt fra jeres egen Bruxelles korrespondent også kaldet:

KØKKENSKRIVEREN

 

Grønsager er jo særdeles sundt, siger de kloge, og jeg er sikker på, at de har helt ret. Udvalget er stort i dag overalt, men måske er jeg alligevel så heldig at bo et sted,hvor udvalget er ekstraordinært stort og uendeligt varierende. Det sætter jeg meget pris på!

Vi har en svaghed for grønsagssupper her i huset. Jeg tilbereder det ofte, og jeg synes det er sjovt at improvisere, som for mig betyder at blande forskellige slags sunde sager i forskellige mængder og med forskellige krydderier. Lige pt har jeg en svaghed for linser, I ved de ganske små runde bælgfrugter, som er så sunde, som jeg ved ikke hvad. Linser har været på menuen siden tidernes morgen. Egypterne dyrkede dem, og romerne importerede dem i tonsvis. De er særdeles rige på proteiner, og er derfor en fin erstatning for kød, hvis man hører til vegetarerne eller vegarerne. De kan være røde eller grønne, af de grønne er især de franske Puy-linser berømte. Min sidste improvisation er en linsesuppe, som I får her. Den er kraftig i smagen – jeg synes den er god – men der kan naturligvis improviseres yderligere, hvis man har lyst til det.

 

Grønsagssuppe med linser

150 g grønne linser

2-3 skalotteløg

1 almindeligt løg

2-3 fed hvidløg

2 nelliker

2-3 gulerødder

200 g knoldselleri (eller 2 stilke blegselleri)

2-3 stilke timian

1 grønsagsbouillonterning

1 l vand

200 g fine frosne ærter

peber og salt

2 spsk olivenolie

1.  Kom linserne i en sigte og skyld dem meget grundigt

2. Snit skalotteløg, løg og hvidløg halvgroft. Sæt nellikerne fast på et lille stykke løg

3. Skær gulerødderne i tynde skiver og skær sellerien i nogenlunde tilsvarende størrelse

4. Kom olien i en suppegryde og kom alle løgene i samtidig ved medium varme. Hold det lille stykke løg med nelliker tilbage. Lad løgene blive klare – de skal ikke brunes. Rør lidt rundt – det tager ca. 5 minutter

5. Kom gulerødder og selleri i gryden – rør rundt og lad det hele svitse lidt med i olien  i nogle minutter. Det fremhæver smagen.

6. Kom kogende vand på (ikke for meget – man kan altid hælde mere på senere) og tilsæt linser, bouillonterning, løgstykket med nellikerne, timiankvistene, salt og peber

7. Lad hele herligheden småkoge/simre i 30 minutter til grønsagerne er møre, tag timiankvistene og løg med nelliker op. Tilsæt de fine ærter (de bidrager, synes jeg, med den nødvendige sødme) og kog videre i nogle minutter til ærterne er optøede

8. Lad suppen køle lidt af, og blend så det hele fint, smag til med salt og peber om nødvendigt. Så kan man vurdere om der skal mere vand på, og det skal der nok, men det er jo op til den enkelte, hvor tyk eller tynd suppen skal være. Der er i hvert fald kraft og smag nok til mere vædske.

9. Her er nok til 6-8 personer og til flere dage, hvis man kun er to

10. Indtag suppen med godt brød og/eller brødcroutoner. For at pynte lidt op på den grågrønne suppe kan man dryppe en skefuld fløde på – det ser delikat ud.

* * * * * * * * * *

LIDT OM SELLERI

Denne grønsag har aldrig hørt til mine yndlingsspiser af een eller anden grund. Her i Belgien og også i Frankrig er det en yndet grønsag, som bl.a. serveres til vildtretter som mos, og det smager faktisk meget delikat. En anden måde at indtage selleri på er en ”salade de céléri rave” altså en salat af knoldselleri. Jeg har fundet en helt original fransk opskrift og netop tilberedt den i mit eget køkken. Den smager godt, og den er glimrende tilbehør til kødretter og måske især til en lækker kødpaté, en delikatesse, som belgierne jo er særdeles gode til, men jeg læser også, at sellerisalaten spises som en helt  enkel forret med et stykke brød til. Her får I lige opskriften, som jeg benyttede:

SALAT AF KNOLDSELLERI

500 g revet knoldselleri *)

Dressing:

1 spsk dijonsennep

1 spsk fløde (gerne piske!)

5 spsk rapsolie

saft af en halv citron

salt og peber

1. Start med at tilberede dressingen. Ingredienserne skal piskes hurtigt sammen – brug evt en lille blender til det. Jeg brugte rapsolie, men jer er sikker på at olivenolie også er godt

*) selleri kan guldne hurtigt ved kontakt med ilt. Derfor er det smart at starte med at lave dressingen, så sellerien umiddelbart kan blandes i

2. Skræl og riv knoldsellerien – jeg rev den temmelig fint, og det fungerer udmærket – men den kan helt sikkert også være mere grov

3. Bland sellerien med dressingen med det samme. Et voila – så enkelt er det. Salaten holder sig fint i køleskabet i nogle dage.

BON APPETIT!

 

 

 

 PARMESAN-SNACK
Mange personer

Opskrifter til parmesan snack!

 

PARMESAN-FLAGER (25 stk)

125 g revet parmesan

Evt. lidt peber

Evt. lidt timian

 

Tænd ovnen på varmluft 190 g. Beklæd 2 bageplader med bagepapir. Fordel ost i toppe (ca. 1 spsk) på pladerne med lidt mellemrum. De flyder ud. Drys evt. med lidt peber eller timian. Bages 8-10 min. Må ikke brune, så bliver de bitre! Køl 5 minutter. Dejlige til et glas!

 

PARMESAN-SMÅKAGER

100 g revet parmesan

100 g hvedemel

100 g smør

 

Samles som til en mørdej. Form dejen til en pølse ca 1,5 cm i diameter. Køles i 30-60 minutter i køleskab. Skæres ud i tynde skiver, og lægges på en plade beklædt med bagepapir. Bages ved 180 grader i ca. 8-10 minutter. 


 KØKKENSKRIVEREN maj 2017
Mange personer

Lidt godt nyt fra Bruxelles-køkkenet!

 

Sidst vi ”mødtes” var det februar gråt, vådt og kedeligt. Nu er det forår, ja så godt som sommer med alle de nye vækster i naturens utallige nuancer i især grønt, men også i rødt, hvidt , lilla, gult og alle de andre smukke farver. Skønt og kønt er det ikke sandt!


Farver og kulører spiller jo også en stor rolle i vores mad. Hvad kan glæde øjet mere end en smuk tallerken med årstidens lækkerier. Her får I så to meget delikate og farverige retter, som er enkle og lette at tilberede, og som vil pynte på enhver tallerken.


Først en af mine egne opfindelser, som den nu afdøde kongelige operasanger  Ove Verne Hansen venligst tog med i en af sine kogebøger ”Hver dags mad”. Jeg kaldte den oprindeligt ”Min irgrønne suppe”, men Ove, som vi blev gode venner med, kalder den i sin bog


Kold grøn sommersuppe

1 pæn stor og meget moden avocado

½ agurk i små stykker

125 g frosne eller friske fine ærter

1-2 fed hvidløg

2 spsk. olivenolie

½ l hønse-eller grønsagsbouillon

saften af ½ - 1 citron

salt og peber

evt. en knsp. chili


Kog agurkestykkerne 3-4 minutter i bouillonen, tilsæt ærterne og lad dem koge med et par minutter. Sæt gryden til side.


Kom avocado i blenderen sammen med hvidløg, olivenolie og lidt af bouillonen. Blend til det bliver helt moset ud og tilsæt så resten af bouillonen med ærter og agurk. Blend videre og smag til med citronsaft, salt og peber og evt. lidt chili, som kan give et ekstra pift. Hæld suppen i en skål og stil den i køleskabet – den skal være iskold. Server den pyntet med lidt grønt og f.eks. brødcroutoner stegt i lidt olivenolie.


Og så får i lige en dejlig lakseopskrift, som er særdeles enkel og ikke mindst delikat at se på:


Laksefilet i folie

4 laksefileter uden skind (ca. 150-200 g pr. stk)

1 spsk Dijon-sennep

1-2 fed knust hvidløg

lille håndfuld basilikumblade

salt og pebber


Læg laksefileterne i hver deres stykke staniol. Smør lidt sennep på laksen, fordel det pressede hvidløg ud over og så den klippede basilikum. Drys til sidst med salt og pebber. Fold staniolen om laksen og sæt den i ovnen i ca. 20-25 minutter på 220 grader. Jeg serverede retten med små kogte kartofler, som jeg stegte let i olivenolie og en god grøn salat.


Til sidst vil jeg ønske alle en rigtig dejlig sommer!


Velbekomme og god appetit på det hele!


 Køkkenskriveren februar 2017
Mange personer

Fra jeres Bruxelles korrespondent

 

KØKKENSKRIVEREN

Det er februar, det er vådt, det er gråt, ingen vind, lidt kedeligt måske? Men foråret ER på trapperne. Vintergækkerne titter frem, knopperne tyknes, og fuglene flyver frisk omkring i haven, måske fordi fodderet og vandet lokker dem til. Her er bl.a. musvitter, topmejser, bogfinker, store spætter, hus- og skovskader og ikke mindst vor grønne ven grønspætten med en ordentlig rød kalot. Den ynder insekterne og ormene i græsset og nyder også at hakke venligt i vort yndefulde ginko-træ, dog uden at det tager skade. Vi har også egern, og vor sorte nabokat Myrtille (blåbær)er en daglig gæst. Dagene længes, så hvad har vi egentlig at klage over? Det gør vi så heller ikke! Og god mad på bordet er jo altid godt, ikke sandt. En enkel ret, som luner f.eks. en nem suppe, og hvad så med en grønsagstærte, som jeg kalder Liselottes med sindsro, for jeg har nemlig selv opfundet den i 1986! Så her får I den og suppen, som vi starter med.

Porresuppe med kødboller og små pasta

2 flotte porrer (ca. 500 gram)

1 l vand

2 hønsebouillon terninger

50 g små pastafyre

100 g kødboller

2 spsk hakket persille

 

Bring vandet i kog med bouillonterningerne. Snit imens porrerne fint og kast dem i den kogende bouillon, kog op igen og lad så suppen simre med låg i ca. 10. minutter. Tilsæt pastafyrene og lad dem koge med i 5 minutter. Så i med kødbollerne og persillen og server denne nemme og særdeles velsmagende suppe med et godt brød. Vil man give suppen et lille eksotisk præg så tilsæt lidt karry samtidig med porrerne.

Og så min helt egen grønsagstærte anno 1986!

Liselottes grønsagtærte

En god tærtebund

3 små courgetter

2 store gulerødder

75 g hasselnødder

3 hele æg

1/8 l kaffefløde

100 g revet emmentaler

50 g smør

Riv cougetterne og gulerødderne groft og hak nøddekernerne groft. Grønsager og nødder svitses ca. 15 minutter på en pande eller i en gryde i smørret som ikke må blive brunt. Hæld herlighederne op i en skål og bland med æg, fløde og den revne ost. Smag til med salt og peber.

Bruger man en tærtebund, som er klar, så prik den med en gaffel og kom fyldet i. Bag den ved 200 grader i 20-30 minutter (måske lidt mere) til den er smukt gylden og ægge/grønsagsmassen rimelig fast.

I min oprindelige opskrift skriver jeg, at den blev serveret med en helt grøn salat: Kinakål, agurk og avocado med en olie/eddike dressing tilsat sennep, hvidløg og lidt fløde. Fløden gør dressingen cremeagtig – det er ganske lækkert! Jeg håber, I synes om den.

Så rigtig god appetit og velbekomme!

 Køkkenskriveren - okt. 2016
Mange personer
KØKKENSKRIVEREN I EFTERÅRSSTEMNING

Redaktør: Liselotte Thøgersen – Bruxelles

”Nu falmer skoven trindt om land” således indleder Grundtvig sin kendte  efterårshyldest. Jeg vil tillade mig i denne stund at gå i rette med vor berømte  landsmand. Min skov eller rettere min have er aldeles ikke falmet, selvom efteråret har meldt sin ankomst. Den er et sandt kalejdoskop af farver. Grøn i alle nuancer, strålende gul, hed orange og brændende rød. Smukt er det at betragte. Vi har et meget højt og flot valnøddetræ i bunden af haven, og vi har i år høstet en 3 – 4 kilo af de lækre nødder. Vi har dog en stærk konkurrent om høsten, nemlig vort ualmindelig flotte og ivrige egern, men ham (eller hende) deler vi gerne med.

Således inspireret af efterår får I lige et par gode og lækre opskrifter. En mættende og særdeles velsmagende suppe samt selvfølgelig lige en sag med valnødder – en herlig opskrift på chokoladebrownies, hvori nødderne spiller en smagfuld rolle.

Porresuppe med appelsin – 2-4 personer

3 porrer (ca. 500 g netto)
2 kartofler (ca. 250 g netto)
6 dl vand
4 dl sødmælk
2 bouillonterninger
2 spsk olivenolie
1 spsk reven appelsinskal
100 g små rejer
Salt og peber

Skær porrene i tynde skiver og lad dem simre i suppegryden ved svag varme i
olivenolien i 2 minutter. Tilføj kartoflerne skåret i små stykker, vand, mælk og
bouillonterningerne. Lad suppen koge op, læg låg på og lad det småkoge ved lavt
blus i 20 minutter. Lad suppen hvile et øjeblik og kom den revne appelsinskal i.
Blend suppen, smag til med salt og peber og måske en smule appelsinsaft. Server
suppen meget varm og pynt med de små rejer. Vil man tilføje et lidt eksotisk præg, så brug en smule karry, som svitses i olien inden porrene kommer i.

Og her kommer så den søde kage:

Chokoladebrownies med valnødder

100 g mørk chokolade (70%)
100 g smør
250 g sukker
2 æg
100 g hvedemel
2 spsk kakao
½ tsk bagepulver
½ tsk salt
50 g groft hakkede valnøddekerner

Smelt chokolade og smør i en skål over vandbad. Pisk det smeltede chokoladesmør sammen med sukker og æg. Sigt mel med kakao, bagepulver og salt og vend det i dejen. Tilsæt de hakkede valnødder og hæld dejen i en smurt lille form (30 x 15 cm).

Bag kagen ved 180 grader i 20-25 minutter indtil den har dannet skorpe. Pas på den ikke får for meget, den skal være fugtig indeni. Afkøles og skæres ud i små firkanter.

Kagen kan være en herlig dessert f. eks. med lidt vaniljeis og lidt hindbærcoulis.


Og en enkelt efterårsret mere:

Gratineret Feta *

Her får I lige en ekstra lille lækker sag fra Køkkenskriveren. En nem og meget græsk forret til 2 personer. Man tager:

1 stk græsk feta (ca. 150 gram)

3-4 små tomater

nogle løgringe

timian

olivenolie

salt og peber

Find to små flade skåle frem, som kan gå i ovnen. Smør bunden let med  olivenolie og læg et par løgringe i hver skål, så brænder osten ikke på. Del fetaen i to og læg et stykke i hver skål. Skær tomaterne i mindre stykke og læg dem på fetaen. Drys med timian, kom salt og peber på og hæld et godt skvæt olivenolie over herlighederne. Sættes i ovnen ved 200 grader i 15-20 minutter. Serveres straks med et godt stykke brød.

 

* Jeg fik opskriften, da jeg ved et tilfælde kom ind i køkkenet hos vores dejlige belgiske genboer. Sikken en duft som slog mig i møde. Så heldig kan man være, når man kommer på rette tid og sted!

HYG JER MED DISSE TO LÆKRE SAGER OG NYD EFTERÅRET,
INDEN VI SER OS OM ER DET ATTER FORÅR!
 KØKKENSKRIVER November 2015
4 personer

KØKKENSKRIVEREN ........ mere god mad!

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: lilo25thogersen@gmail.com

Inspiration til dejlig mad kan komme mange steder fra. I mine overvejelser denne gang kom jeg pludselig i tanker om min allerførste rejse til Frankrig. Her er vi vist tilbage i de tidlige halvfjerdser i min pure ungdom. Jeg var af sted på invitation af Det Franske Turistbureau i København, og turen gik til området Auvergne i den centrale del af landet. Først med tog til Paris, så videre med tog til Clermont-Ferrand, hvorfra vi blev kørt rundt i minibus ledsaget af turistchefen. Det blev en fantastisk oplevelse, at komme ud i det ”rigtige” og landlige Frankrig med vidunderlige landskaber, maleriske landsbyer og ikke mindst forrygende mad og vin.

Vi spiste på små udsøgte restauranter hver eneste dag, og fik 3-5 retter to gange om dagen. Til frokost og til middag, og jeg tog vist sådan ca. 5 kg på de 5-6 dage turen varede.

Flere af retterne står endnu printet i min hukommelse. Den allerførste restaurant vi besøgte, var enkelt og rustikt indrettet. Her var lange borde med tilhørende bænke og udsigt over omegnen. Her fik vi til forret stegte svampe med persille og hvidløg, og det smagte simpelthen himmelsk. Så I får lige en lille og let opskrift til en lækker forret, og da det jo er efterår og dermed svampetid, så kan det vel ikke passe bedre.

Svampe med hvidløg à la Prins Henrik*

6-800 g svampe

3 spsk olivenolie

4-6 fed hvidløg

1 kvist timian

bredbladet persille

 Forskellige svampe kan bruges. Meget gerne store f.eks portobello, store champignon eller Karl Johan svampe, hvis I skulle være så heldige at være i besiddelse af sådanne. En god svampeblanding kan også bruges.

Rens og tør svampene godt og skær dem ud i grove ret store stykker. Varm olien på en pande og tilsæt hvidløg, svampe og timianblade. Steg ved kraftig varme i ca. 4 minutter. Krydr med salt og peber, drys rigeligt hakket persille på og server med godt brød.

*Faktisk fandt jeg denne opskrift i Prins Henriks kogebog med titlen ”Ikke altid gåselever”, og den skal han have hjertelig tak for.

* * * * * *

I skrivende stund er det oktober måned og efteråret har sat ind med vidunderlige farver overalt. Så denne gang får I lige et billede med af vores have, som den ser ud netop nu.



Og så er det jo græskar- og Halloween tid. Her bugner butikkerne af græskar af alle slags, store og små i de skønneste farver. Jeg indkøbte forleden en af slagsen, den som hedder ”butternut” både på engelsk og på fransk. Jeg har ikke kunnet finde ud af, hvad den hedder på dansk, men det er en mindre pæreformet hvidgullig sag på omkring 1 kg. Jeg tilberedte en suppe stærk og krydret, som jeg selv fandt på, og vi synes den var rigtig god. Så nu får I lige min helt egen opskrift på græskarsuppe.


Liselottes krydrede græskarsuppe


700 g renset græskarkød *)


2-3 gulerødder


2 spsk rapsolie


1 stort løg


2 store fed hvidløg


½ tsk stødt chili


1 tsk stødt kommen


1 tsk paprika


1 tsk stødt stjerneanis


ca. 1 l grønsagsbouillon


Skær græskarkøddet og gulerødderne i mindre stykker. Hak løg og hvidløg. Start med at svitse krydderierne i olien i nogle minutter. Tilsæt løg og hvidløg og lad det svitse med under omrøring i et par minutter. Tilsæt græskarterningerne og gulerødderne, svits dem kort og hæld bouillon på, så det lige dækker. Der kan altid tilsættes mere, hvis du synes suppen er for tyk. Lad herlighederne småkoge under låg i ca. 40-45 minutter, i hvert fald til de er godt møre. Afkøl lidt og blend det hele til en glat og fin suppe. Smag til med salt og peber og tilsæt eventuelt mere bouillon. Server suppen med et drys persille og måske en skefuld yogurt, og selvfølgelig et godt stykke brød til.


*) her kan alle slags græskar bruges, så finder du ikke en ”butternut”, skal du ikke fortvivle.


Hyg jer i Skippinge og rigtig god appetit!


I hører helt sikkert fra mig igen!



 Spaghetti
4 personer
 Liselottes Køkkenskriver september 2015
4 personer

KØKKENSKRIVEREN ...... Skippinge special!

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: lilo25thogersen@gmail.com

Så gik den sommer I Veddinge Bakker I huj og hast, men på den gode måde med masser af oplevelser og hyggeligt samvær med venner og familie. Vejret var en lettere blanding af alt det, som hører en dansk sommer til. Som Storm P. udtrykte det: ”Alle taler om vejret, men ingen gør noget ved det!” Uanset så har det været festligt og fornøjeligt.

God mad hører alle årstider til, så det behøver jeg jo ikke at fortælle jer. Og det efterår, som vi allerede har taget hul på, byder også på mange herlige sager. I mit andet hjemland Belgien står skovens vildt højt på den kulinariske dagsorden. Harer, rådyr, vilde fugle og ikke mindst vildsvin, som lever i massevis i de skønne Ardenner. Nu troede I lige, at I ville få nogle  ”vilde” opskrifter! Det gør I ikke - til gengæld et par af mine yndlingsopskrifter (faktisk helt vegetarisk!), som I forhåbentlig også kan li’! Her først en absolut klassisk fransk sag:

Løgtærte fra Alsace

1 god tærtebund af mørdej

750 g løg (skrællet vægt)

50 g smør

2 æg

100 g revet gruyère ost *

Pil og del løgene i to og skær dem i tynde skiver. Kom dem i en gryde samtidig med smørret og lad det koge i ca. 30 minutter ved middel varme til de falder sammen. Rør i dem af og til. De må ikke blive brune. Kom lidt salt og peber i og lad løgene køle lidt af, inden du tilsætter æg og ost. Beklæd en tærteform med dejen (den købte eller din egen foretrukne), prik lidt huller i den med en gaffel, og hæld løgene i. Bages i ovnen ved 180 grader 30-40 minutter. Den skal være  gylden gerne med lidt små mørke pletter. Spis den med en fyldig salat.

 * andre oste kan bruges f.eks. emmentaler, men jeg tror reven vesterhavsost kunne være rigtig godt.

* * * * * * * * * *

Jeg har rejst meget i Grækenland, som er et land jeg holder meget af. Med tanke på al det landet og befolkningen har gennemgået og gennemgår i disse tider, får i en af de helt klassiske opskrifter:

Fyldte tomater

8 store modne tomater

2 spsk god olivenolie

1 lille hakket løg

2 fed knust hvidløg

150 g ris

1 tsk finthakket dild

persille og basilikum til pynt

salt og peber

Skær ca. 2 cm af toppen på tomaterne og gem den. Tag forsigtigt indmaden ud med en ske og put den i en skål. Steg løg og hvidløg bløde i olivenolien i en gryde og tilsæt derefter tomat-indmaden og lad det koge lidt ind. Tilsæt dild og ris, læg låg på gryden og lad det simre i ca. 10 minutter til risene er halvt kogte. Smag til med salt og peber.

Stil de udhulede tomater i et smurt ildfast fad, fyld med risblandingen og læg toppen på igen. Bages ved 180 grader i 35-40 minutter.

Drys med persille og/eller basilikum og server sammen med et godt brød, fetaost og en grøn salat.

OPRÅB! En rigtig god måde at støtte Grækenland på er at købe de originale græske varer f.eks. yogurt, feta eller haloumiost, honning, vindruer og olivenolie for at nævne de mest kendte. De kan være svære at finde, men tro mig de er der og er af høj kvalitet.

Der er nogle gode mennesker, som arbejder på at få flere græske varer på hylderne i Europa. En af de bedste måder at hjælpe Grækenland på. Læs mere på: friends-of-greece.blogspot.dk.

* * * * * * * * * *

Hyg jer i Skippinge og rigtig god appetit!

I hører fra mig igen!!

 Spaghetti
4 personer
 Liselottes KØKKENSKRIVER for maj-juni 2014
4 personer

KØKKENSKRIVEREN ....... med ny inspiration

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med tidligere opskrifter: http://kokkenskriveren.blogspot.com

I denne udgave af Køkkenskriveren skal I have et par gode (naturligvis!), og også lidt anderledes opskrifter, som af forskellige grunde forekommer oplagte i denne tilstundende sommertid. En opskrift på anderledes hakkebøffer, som er særdeles velegnede til grillen, og en opskrift på et lidt anderledes stykke smørrebrød, som også kan passe ind som start på en grill-middag, eller nydes som en god frokost-bid.

I marts måned var jeg på en spændende rejse på Balkan, og der fik vi ved flere lejligheder serveret ”cevapcici”, små lækre pølseformede ”hakkedrenge”, som jeg er sikker på, både voksne og børn vil sætte pris på. Så prøv dem næste gang der tændes op for havegrillen:

Cevapcici fra Balkan

200 g hakket lammekød (gerne lidt fedt)

400 g hakket oksekød

2-3 fed hvidløg

salt og peber

1 tsk paprika

1 stort bundt hakket persille

Rør kødet med persille, salt og peber, paprika og pres hvidløgene i. Ælt farsen godt sammen. Jeg kører det hele i køkkenrobotten med kniv – det må gerne være fint hakket. Form farsen til fingertykke pølser på 6-7 cm’s længde. Lad dem hvile køligt i ca. 1 time. Pensl pølserne med olivenolie og steg dem på grillen i 6-8 minutter. Vend dem af og til. De kan også steges i ovnens grill ca. 10 cm fra grillelementet (vend dem af og til), eller for den sags skyld på en pande i en blanding af olie og smør.

Det klassiske tilbehør er simpelthen rå hakkede løg og kulørte peberfrugter i strimler. Jeg serverede dem med tzaziki og på anden dagen med små stegte kartofler. En god grøn salat er heller ikke at foragte i denne sammenhæng. Det smager alt sammen herligt!

* * * * * * *

En dag hvor jeg havde bagt et dejligt rugbrød, fik jeg lyst til at kreere et stykke godt smørrebrød. Det bestod af følgende:

Køkkenskriverens gode smørrebrød

Beregn følgende pr. person:

1 skive rugbrød

lidt god mayonaise

¼ moden avocado

½ hårdkogt æg

2 tskf rød kaviar

rå løgringe

karse til pynt

Smør rugbrødsskiven med et pænt lag mayonaise, læg skiver af avocado på, derpå ægget i skiver, top med den røde kaviar, løgringe og karse. Mængderne kan man jo selv bestemme og justere efter lyst og behov. Som I kan se på billedet, ser det flot og farverigt ud, og så er det tilmed sundt og smager himmelsk.

Køkkenskriveren holder ferie indtil september!

Jeg ønsker alle læserne en god, varm og solrig sommer!

- og som sædvanlig god appetit!

 Liselottes KØKKENSKRIVER for marts 2014
Mange personer

KØKKENSKRIVEREN ...... med mere lækkert

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med tidligere opskrifter: http://kokkenskriveren.blogspot.com

Nogen siger der er for meget – andre siger der er for lidt – og nogen siger, at der slet ikke skulle være noget! Og hvad er det så Køkkenskriveren bringer på banen? Det handler om tv-programmer og naturligvis programmer om mad. I længden og mængden er jeg enig i, at det kan blive for meget af det gode eller det onde, men jeg mener bestemt også, at der er mad-programmer, som er værd at se på. De kan være særdeles underholdende, vel især når den køkkenerfarne studievært er charmerende at lytte til og se på – f.eks. James Price. Programmer, hvor der konkurreres kan være spændende, især hvor køkken- og kogebegejstrede amatører deltager, eller hvor for den sags skyld professionelle er med, som f.eks. BBC’s ”Masterchef”. Den originale BBC idé er nu eksporteret til adskillige andre tv-stationer med mere eller mindre held, synes jeg. Et eller andet sted er den britiske udgave bare mere enkel og ligetil. Og ja, jeg ser gerne madprogrammer, for jeg skal jo indhente inspirationen til Køkkenskriveren et eller andet sted, ikke sandt! Opskrifterne i programmerne kan man slå op på Internettet (en guldgrube med millioner af opskrifter), så man behøver ikke længere sidde parat med blok og blyant. Det jeg først og fremmest bider mærke i, er de små ofte vigtige tips til behandling, tilberedning eller blanding af ingredienserne. Der kan man lære meget, og derfor er jeg fan af mad-programmer. En af nedenstående opskrifter stammer faktisk fra en af ”Spise med Price” programmerne. Vi spiser ikke så meget fisk, men denne kunne jeg og ej heller min mand, som bestemt ikke er fiskefan, stå for. Og så får I lige endnu et par lækre, nemme og hurtige opskrifter beregnet til 4 personer, så lad mig starte med mit bud på en forret:

Avocado salat med små rejer

2 modne – ikke overmodne avocadoer

1 rødløg

saft af en citron

150 g rejer (jeg brugte de små grå)

8 vagtelæg eller 4 hønseæg

4 blade romainesalat til anretning

Kog æggene til de er smilende. Køl dem af. Hak rødløget. Skær avocadoerne i smukke tern og bland dem med løg og citronsaft smag til med salt og peber. Anret portionsvis salaten på et romaineblad, læg rejerne smukt ved siden af sammen med æggene skåret i halve eller kvarte. Det er nemt, ser delikatt ud, smager godt og er vanvittig sundt. Hvad mere kan man forlange end et lille stykke brød til.

* * * * * * *

 

En robust salat er aldrig at foragte. Denne kan næsten gøre det ud for en frokost- eller forret.

 

Spidskålssalat

½ spidskål

1 æble

1 rødløg

25 g solsikkekerner

kerner af et granatæble

Dressing af olivenolie, citronsaft, sennep, salt og peber

Start med at riste solsikkekernerne på en teflon pande under omrøring til de bliver gyldne og køl dem af. Snit spidskålen fint, skær æblet i tynde både eller firkanter, snit løget fint og pres kernerne ud af granatæblet, tilsæt solsikkekerner og bland hele herligheden. Rør dressingen sammen og hæld den over de gode sager. Den må meget gerne stå og trække en times tid, inden den serveres. Granatæblet var nyt for mig, men det smager skønt og friskt, og det pynter gevaldigt i salaten.

* * * * * * *

Og her kommer så fisken – nemt og et rent lækkeri!

Smørstegte søtungefilleter

8 pæne søtungefilleter *)

rigeligt smør

1 saftig citron

Lidt mel krydret med peber (salt se nedenfor)

Drys filleterne let med salt og lad dem stå i et kvarters tid (et James Price tip!). Vend dem derefter i lidt mel tilsat peber. Brun smøret på panden og kom fisken på. Steges i 2 minutter på hver side. Tilsæt eventuelt mere smør, og hæld straks citronsaften på. Drys måske med lidt persille og spis f.eks. små kogte kartofler. Jeg portionsanrettede filleterne på dampet spinat tilsat lidt hvidløg og små grå rejer. Et rent festmåltid.

*) søtunge er en temmelig dyr fisk, og filet af rødspætte kan naturligvis også bruges. Tippet med at salte fisken først gør, at den, om jeg så må sige, sætter sig en smule og bliver nemmere at håndtere.

HUSK at Køkkenskriveren meget gerne vil have netop din yndlingsopskrift!!

Send mig en mail – så kommer din opskrift med i bladet!

 Liselottes Køkkenskriver for feb. 2014
Mange personer

KØKKENSKRIVEREN ...... nu også med ”Gamle Niels”

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med tidligere opskrifter: http://kokkenskriveren.blogspot.com

Et nyt år er så småt i gang. Her med forårsagtige temperaturer, andre steder med isnende kulde. Stakkels amerikanere. Ingen ved, hvad der venter os her af frostgrader og sne. Forventningens glæde er jo den største, sagde en berømt dansk filosof. Heldigvis længes dagene, og er himlen skyfri, kan man allerede glæde sig over mere lys og stemningsfuld skumring. Her i huset har vi tradition for at mødes netop i den blå time, hvor vi udveksler dagens oplevelser og gør klar til kommende dages gøremål. Hyggeligt, men vi er jo også pensionister!

Til den mørke og kølige tid hører noget, der varmer. Og jer, der kender til Køkkenskriverens udgydelser, ved at jeg har en forkærlighed for grønsagssupper, som luner godt i en kold tid. Her får I en meget nem og meget hurtig een af slagsen:

Courgettesuppe med Boursin-ost

5-600 g courgette i skiver

1 løg

1-2 fed hvidløg

1 spsk olivenolie

½ l bouillon (grøntsags eller hønse)

75 g Boursin-ost med hvidløg og urter (1/2 en af slagsen)

Skær løg og hvidløgsfed i skiver og svits dem i olien ved svag varme – de må ikke brune. Tilsæt courgetteskiverne og lad dem svitse med et par minutter under omrøring. Tilsæt bouillonen. Kom ikke for meget vand ved, da courgetterne i sig selv indeholder betydelige mængder væske. Man kan altid tilsætte mere vand senere. Lad suppen koge ca. 15 minutter til courgetterne er bløde. Blend hele herligheden, tilsæt osten i små stykker og smag til med salt og peber. Det smager overraskende godt. Byd gerne ristede brødcroutoner eller blot et godt brød til.

* * * * * * *

Grønsager er jo virkelig en herlig ting. Fik jeg valget mellem ikke mere kød eller ikke flere grønsager, valgte jeg det sidste. Man kan gøre så mange ting med de sunde sager, som kød, efter min mening slet ikke lever op til. Derfor er vore hjemlige måltider ofte og i høj grad præget af grønt i alle afskygninger. I fryseren har jeg blandt andet altid fine ærter (glimrende til suppe og salater), grønne bønner og rosenkål, som smagfuldt tilbehør til det kød, der trods alt dukker op på tallerkenen. Bladspinat i frosne kugler hører også med på mit lager, ikke mindst fordi det kan bruges i mange forskellige sammenhænge. Forleden fremtryllede jeg denne dejlige tærte, som findes i en lille fransk kogebog, som jeg for mange år siden fik af en tidligere arbejdskollega.

 

 

 

 

 

Quiche aux Epinards

1 tærtebund (købt eller din egen)

150 røget bacon

5 pænt store skalotteløg

3 æg

½ dl mælk eller fløde

500 g frosne spinatkugler

100 g revet comté eller emmenthaler (ost!)

15 g smør

muskatnød, salt og peber

Optø spinatkuglerne og pres mest mulig vand ud af den. Hak spinaten groft. Skær bacon i små bidder og hak skalotteløgene. Svits bacon og løg i en lille smule smør til de er let gyldne. I en skål piskes æggene sammen med mælk/fløde og krydderier – tilsæt den hakkede spinat. Læg dejen i en tærteform, prik med en gaffel og fordel bacon-løg blandingen på bunden. Hæld aggeblandingen over og strø tilsidst osten over. Bages i en 200 g varm ovn i ca. 40 minutter. Server en dejlig salat til.

* * * * * * *

 

OG SÅ TIL ”GAMLE NIELS”, og nej det er ikke min mage det handler om! Derimod opskriften på en rigtig vinter-varmer-bitter, som kunne minde om en særlig kendt dansk bitterdram – I ved sikkert hvilken. Susanne og Peter Lindvald synes, vi skal være flere om at kende til denne skønne recept, så her kommer den:

”Gamle Niels”

1 liter vodka (gerne den billigste)

5 cl lunkent vand

4 spsk flydende honning

15 hele mandler

1 stor flækket vaniljestang

3 stk hel kardemomme

6 stk kryddernelliker

1 stk muskatnød

10 sorte peberkorn

15 stk hel allehånde

1 glas med skruelåg til min. 1 liter

Opløs honningen i det lunkne vand og hæld det sammen med vodkaen. Rør rundt, så det bliver godt blandet. Kom derefter alle krydderierne i vodkaen og ryst det hele sammen. Lad den trække i 5 dage. Og så formoder jeg at alle rester af krydderierne skal sigtes fra. Har man lyst kan man lave 2 trækninger på krydderierne. Anden gang er trækketiden dobbelt, så må man altså være lidt mere tålmodig. Go’ fornøjelse og skål!

Send gerne KØKKENSKRIVEREN din yndlingsopskrift – så bliver hun rigtig fornøjet!

 KØKKENSKRIVEREN dec. 2013
Mange personer

KØKKENSKRIVEREN ....... især om julemad!

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med nogle opskrifter: http://kokkenskriveren.blogspot.com

I kender sikkert denne gamle Århus-historie: Hvorfor kan århusianerne ikke komme ud ad døren i december? Det er (sæ’fø’li’) fordi julen står for døren! Og ja, det gør den jo den jul. Endnu en gang skal vi begynde juleforberedelserne, lytte til børnenes utålmodighed og se frem til en højtid i familiens skød. Måske en hvid een af slagsen eller en ganske almindelig grå og halvvåd een. Alligevel er det hyggeligt, når ilden blusser i pejsen, æbleskiverne bliver vendt, juletræet båret ind, og gåsestegn måske til bag’ren sendt. De kendte juesange begynder så småt at snurre i hovedet, og ja, der bliver travlt med at finde de traditionelle jule-opskrifter frem. En glædelig jul skal det i hvert fald lyde her fra Køkkenskriveren (en dag i november)!

MEN måske har du slet ikke lyst til hverken æbleskiver eller gåsesteg eller for den sags skyld den fede ris à l’amande! Så køkkenskriveren kommer her med et par alternative opskrifter, sådan bare for at pirre jeres smagsløg. Så lad os starte med en lidft anderledes jule-mandel-snack:

Salt-lakrids-mandler

200 g mandler med skind

3,5 spsk fransk havsalt eller anden groft salt

2 dl vand

3 tskf lakridspulver * – gerne mere

Kog vandet med salt, til saltet er opløst – det går ret hurtigt. Tilsæt mandlerne og lad vandet koge op igen. Tag gryden fra varmen og lad det stå under låg i 15 minutter. Si vandet fra, og tør mandlerne let af med køkkenrulle eller i et viskestykke. De skal være lidt våde. Fordel mandlerne jævnt på en bageplade belagt med bagepapir,  og drys dem godt med lakridspulver. Sættes i ovnen ved 150 grader i 20 minutter. Køl dem af og læg dem i en beholder med tætsluttende låg. Eller spis dem straks, pas på de er vanedannende, men iøvrigt er mandler en meget sund spise – 15 om dagen siges at være godt!

* lakridspulver kan købes i Scanshop i Waterloo, og de har lovet at have rigeligt på lager!

* * * * * * *

Flæskesteg med rødkål er jo om noget en klassisk juleret, men også den kan få et twist – se bare her!

Asiatisk flæskesteg * (6 personer)

1,7-2 kg svinekam med grundigt ridset svær

1 spsk stødt anis eller fennikelfrø

2 citrongræsstilke eller 10 limeblade

2 fed hvidløg

Salt og peber

Skær sværen af stegen. Gnid kødet og bunden af sværen grundigt med anis, salt og peber. Skær 2 cm bund og 4-5 cm top af citrongræsset, fjern evt. de yderste blade og hak stilkene fint. Bruger du limeblade, hakkes de fint. Hak hvidløsfedene fint. Fordel citrongræs og hvidløg på stegen og læg sværen på igen. Læg stegen i et ildfast fad med bagepapir og sæt et stegetermometer i stegen på det tykkeste sted. Sæt bradepanden i ovnen ved 225 grader (ikke varmluft!) i 20-25 minutter, skru ned til 175 grader, og steg i 1-1,5 time til termometeret viser 68 grader. Lad stegen hvile let tildækket og grill den lige før servering, så sværene bliver sprøde. Hold godt øje med sværene hele tiden, mens du griller! Hertil denne skønne og sunde salat:

 

Rødkål marineret med ingefær og sesamolie

500 g fintsnittet rødkål

80 g porre i tændstiktynde stave

1 æble i bittesmå terninger

1 spsk skrællet og friskrevet ingefær

1,5 tsk mørk sesamolie

ca. 3 spsk friskpresset limesaft

ca. 2 tsk ahornsirop

salt

Kom den snittede rødkål i en skål. Læg porrestavene i en anden skål og overhæld dem med kogende vand, og lad dem trække i et minuts tid. Sigt vandet fra. Bland rødkål, porre og æble og rør marinaden sammen af de øvrige ingredienser inden den hældes over grøntsagerne.

* Opskriften stammer fra en af Sonja Bocks og Tina Scheftelowitz’s herlige kogebøger: ”Suveræne successer – greatest hits med ekstranumre” – alene titlen, ikke sandt!

Og til slut kan jeg ikke nære mig for at give jer denne herlige mandelkage, som sagtens kan være et alternativ til ”ris à la mam”, som det hedder her i familien.

Mandelkage med bær

200 g sukker – evt. rørsukker

3 store æg

200 g fint malede mandler (mandelmel)

Creme

1,5 dl piskefløde

1,5 dl creme fraiche – den fede

1 spsk flormelis

1-2 tsk vaniljesukker

bær til pynt*

Pisk sukker og æg sammen til en tyk creme. Vend mandelmelet i og hæld den i en springform (24 cm), hvis bund er dækket med tilklippet bagepapir. Smør siderne grundigt med smør eller olie. Bag kagen i 30-35 minutter ved 200 grader (160 grader i varmluftsovn). Lad kagen blive kold i formen på en rist.

Pisk fløden stiv og rør den med de øvrige ingredienser. Når kagen er kold lægges den på et smukt fad og overfladen dækkes med cremen – meget gerne dagen før servering. Stil den koldt og pynt til sidst med bær efter ønske.

* egentlig er det en sommeropskrift, hvor der bruges friske jordbær, men andre frugter kan også bruges – det kunne måske være afdryppede syltede kirsebær for at blive i de danske juletraditionernes tegn.

Rigtig glædelig jul, godt nytår og bon appétit!

 KØKKENSKRIVEREN nov. 2013: Supplement
Mange personer

CARBONADES FLAMANDES eller på dansk FLAMSKE KARBONADER – en forklaring

********************************************************************

De små epistler, som Køkkenskriveren bedriver, er faktisk først og fremmest skrevet til læsere af Den Danske Klub’s blad i Belgien. Så når jeg skriver, at man bare skal sige ”carbonades” til slagteren her i landet, så ved han 100% sikkert, hvad det drejer sig om. Beder man om kød til karbonader i Danmark, er det jo noget ganske andet, nemlig de gode gammeldags panerede kalve-hakkebøffer, men det er altså ikke det man skal bruge.

Man skal bede om: Okseklump, bov eller tykkam udskåret i stykker på 80-100 gram. Slagteren vil sikkert gerne gøre det, ellers er det jo nemt at gøre selv. Det er meget magert kød, og det vigtige er selvfølgelig, at kødet skal kunne tåle at simre i et par timer.

Hvilken øl? En mørk øl kan anbefales, og det behøver ikke være belgisk øl – en dansk kan gøre det.

ER RETTEN NU OGSÅ HELT BELGISK?

Nej, faktisk ikke. Den er også fransk nemlig fra den franske region La Flandre, som geografisk hænger sammen med belgisk Flandern, altså en grænseoverskridende egn ude vest på.

Den store Larousse Gastronomique har denne beskrivelse: Flamsk specialitet med oksekød, løg og øl. Ordet carbonades kommer fra italiensk carbonata, som egentlig betyder ”grillet på kul”.

SÅ BLEV VI SÅ KLOGE! I hvert fald er det en skøn ret, og så kan den tilberedes i god tid. Gryderetter bliver altid bedre af at stå fra den ene dag til den næste. Man kan også fryse den ned. Det gør jeg op til jul, for vi har nemlig tradition for at få retten Lillejuleaften. Og desserten er den klassisk fransk-belgiske ”Bûche de Noël” (juletræstamme) enten som kage eller is – vi foretrækker den af is, og den leveres af vor dejlige lokale bager/konditor Demaret! Juleaften er på dansk maner – sådan deler man sol og vind lige.

BON APPETIT! Og 1000 tak for den store interesse for mine opskrifter!

KNUS FRA KØKKENSKRIVEREN

liselottethogersen@gmail.com 

 

 KØKKENSKRIVEREN november 2013
4 personer

KØKKENSKRIVEREN ......... ISÆR OM MAD

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gamil.com

Blog med nogle tidligere opskrifter:

http://kokkenskriveren.blogspot.com

Er man ny i Belgien (og det er der måske nogle læsere, der er) vil man hurtigt opdage, at Belgien er meget mere end EU, Manneken Pis, øl og pommes fritter! Belgien er et land, som gemmer på mange spændende oplevelser og ikke mindst overraskelser. Bruxelles er en by som summer af liv, og det især fordi så mange nationaliteter har slået sig ned her for en kortere eller længere periode. Det kan man også aflæse på de mange livlige markeder (der er garanteret også et eller flere, der hvor du bor) og i de mange gode supermarkeder, som bugner af varer. Er man til god mad og til fødevarer af virkelig god kvalitet, så er Belgien stedet. Det siges, at selv franskmændende må tage til Belgien for at få et virkelig godt måltid. Det er vel en kompliment!

Der findes naturligvis et ægte belgisk køkken, og det er heller ikke at kimse ad. Derfor får I her et par klassiske retter, som jeg er sikker på i vil synes om. Så lad dette være en lille introduktion til Belgiens kulinariske glæder.

Les carbonnades flamandes – 4 personer

1 kg oksekød til ”carbonnades” (slagteren kender alt til det)

3 store løg

50 g smør

1 tyk skive landbrød (uden kerner)

Dijon-sennep

2-3 stilke frisk timian

1 laurbærblad

1 mørk øl – f.eks. Leffe Brune + vand

2 stk sukker

Salt og peber

Skær kødet i stykker på 80-100 g eller få slagteren til det. Skær løgene i skiver. Smelt og brun smøret i en stor stegegryde, og steg løgene til de er let gyldne. Tilsæt kødet og brun dem med løgene. Krydr med salt og peber. Smør landbrødet med et godt lag sennep og læg det oven på kødet (det jævner saucen). Hæl øl og vand på, så det lige dækker og kom timiankviste og laurbærblad i. Kog op, kom låg på gryden, og lad herlighederne simre ved svag varme i ca. 2 timer. Rør af og til og tilsæt mere øl eller vand om nødvendigt. Lige før servering tilsættes 2 stykker sukker. Traditionelt serveres gode pommes fritter til, kogte små kartofler eller ovnstegte ditto kan også gøre det. Til eller efterfølgende (på god fransk maner) en skål grøn salat med en god vinaigrette – et voila et herligt belgisk måltid!

* * * * * * *

En anden helt klassisk ret er salaten ”Frisée au lardons”, som kan serveres som forret eller udgøre et let frokostmåltid i sig selv.

Frisée salat med røget flæsk

1 frisée salat

150 g røget flæsk

1 spsk smør

100 g valnødder

2 spsk vineddike

Salt og peber

evt. 75 g roquefort ost

Skyl salaten, tør den godt af og skær den i strimler. Det røgede flæsk skæres i terninger (lardons) som steges gyldne i smørret. Hak valnødderne groft og hæld dem i salaten sammen med flæsketerningerne og væden som følger med. Kog hurtigt panden af med vineddike (gerne rød balsamico) tilsæt salt og peber og hæld det over salaten til sidst. Bland godt og kom osten ovenpå i småbidder. Serveres med et godt brød.

Velbekomme og BON APPETIT!

HUSK at Køkkenskriveren altid ønsker sig ny inspiration! Så har du en opskrift, som du har lyst til at dele med os andre, så mail den til mig, så kommer den med her. På forhånd tak!!

 Spaghetti
4 personer
 KØKKENSKRIVEREN september 2013
Mange personer

KØKKENSKRIVEREN ....... især om mad!

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med nogle tidligere opskrifter:

http://kokkenskriveren.blogspot.com

Vi er gået ind i årets niende måned, og Køkkenskriveren barsler her med den kommende sæsons første artikel! Jeg har resideret i Danmark de sidste 3 måneder og har nydt den fabelagtige sommer ved havet eller ved forskellige have, kan jeg faktisk sige. Udsigt til Sejrøbugten fra sommerhuset, vandreture ved Kattegat, Skagerak og Vesterhavet, og ikke at forglemme bugter, vige og fjorde omkring Sydsjællands kyster. Og inden jeg vender tilbage til Rixensart og Genvalsøen, når jeg et krydstogt på Østersøen. Så jeg har fået min ”havtrang” mere end tilfredsstillet, for jeg må indrømme, at det eneste jeg savner i Belgien er havet omkring Danmark – den belgiske kyst kan ikke leve helt op til den danske.

Således inspireret får I hermed en superlækker fiskeret. Tag dig tid til at lave spyddene, det er faktisk ret hyggeligt, og en glæde at se, hvor smukt de præsenterer sig.

Fiskespyd med havtaske og bacon

1 havtaskefilet på 800 g (lotte på fransk)

2 tykke skiver røget bacon/flæsk

1 stor rød eller grøn peberfrugt

1-2 løg

2 spsk olivenolie

1 dl tør hvidvin

5 dl piskefløde

Skær fileten i 16 smukke firkanter. Skær flæskeskiverne i 8 stykker. Tøm peberfrugten for kerner og skær den i 12 pæne firkantede stykker. Skær løgene i mindre både. Sæt alle ingredienserne på 4 spyd (bruger man træspyd, skal de lægges i vand først, ellers brænder de) – start og slut med peberfrugten, den holder godt sammen på tingene. Steg spyddene på en stor pande i olien for højt blus i et par minutter på to sider og læg dem så i et ildfast fad. Kog panden af med hvidvin og tilføj piskefløden, smag til med salt og peber, lad det koge op og hæld så saucen over spyddene. Sæt fadet i ovnen ved 200 grader i ca. 20-25 minutter indtil saucen er tyknet og let gylden. Server omgående f.eks med safrangul rispilaf og lad en frisk grøn salat følge efter. Det er lækkert.

Under en dejlig frokost på Skagens Gren fik jeg lokket opskriften på denne fyldige klassiske salat ud af vore gode venner fra Frederikshavn; den rækker til 3-4 personer.

 

Fransk bondesalat

100 g bacon i terninger

100 g emmentaler-ost i tern

100 g letkogte grønne bønner

2-3 tomater i både

¾ hovedsalat

50 g brødcroutoner

50 g sorte oliven

1 bdt purløg

2-3 blødkogte æg til pynt

Dressing

½ dl olivenolie

2 spsk balsamico

1 spsk akaciehonning

saft af en halv citron el. appelsin

salt og peber

Rist bacon-terningerne sprøde på en pande og lad dem dryppe og køle af på et stykke køkkenrulle. Skær tomater i både. Bland emmentaler, bacon, grønne bønner og tomat med salatbladene brækket i mindre stykker. Hæld dressingen over salaten lige inden servering, drys med oliven og brødcroutoner og pynt op med purløg og æg i halve. Server evt. dressingen ved siden af, så man selv kan bestemme mængden. Og på trods af croutonerne kunne man godt fristes til at byde et godt brød til!

Køkkenskriveren ønsker sig altid gode opskifter – så send mig en mail!

BON APPETIT OG VELBEKOMME!

 KØKKENSKRIVEREN for MAJ-JUNI 2013
4 personer

KØKKENSKRIVEREN ....... om mad med mere

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med nogle tidligere opskrifter:

http://kokkenskriveren.blogspot.com

Køkkenskriveren er gået hen og  blevet virkelig forårskåd. Ja, I må have mig undskyldt, men søndag d. 14. april blev det i hvert fald forår, ja, næsten sommer i min have, og det kan nok være havemøblerne kom ud af deres gemmer, og jeg greb dybt ned blandt sommertøjet for at finde noget passende at iklæde mig for at hylde de udsprungne forsytiaer, fuglenes kvidren og solens magiske varme stråler, som nåede op på hele 24 grader i skyggen. Og det blev minsandten også til både eftermiddagskaffe og middag på terrassen.

Jeg er en stor tilhænger af små ting at nippe til som spanske tapas, græske og mellemøstlige mezze eller en hvilken som helst anden form for ”fingermad”, som sammen med et glas kølig hvidvin (eller vand for den sags skyld) kan nydes ude og være med til at understrege stemningen af sommer, afslapning, ja nærmest ferie!

Og det behøver ikke at være chips, peanuts eller andet mere eller mindre usundt fra supermarkedets hylder. Det kunne ligeså godt være et sandt orgie i sprøde og nye grønsager tilberedt på diverse charmerende måder. F.eks. et lille glas koldt Gazapacho (Delhaize har en glimrende een!), en god hjemmegjort humus af kikærter eller aubergine, en skål græsk tzaziki eller store pil-selv rejer og måske italiensk bruchetta med tomat og basilikum. Mulighederne er legio og helt op til din egen fantasi. Men en ting er steensikkert, det er noget alle ka’ li’!

Du får lige her et par idéer til hygge-finger-maden!

Grøntsags-orgie med Aïoli

Find dit smukkeste fad frem og fyld det med f.eks.: Gulerødder og agurker i stave, blomkål i buketter, radiser med lille grøn top, flotte hele champignon, små cherry-tomater, gule, grønne og røde stykker af peberfrugt, friske sprøde grønne asparges og hvad du nu ellers kan finde på, og byd så en gang lækker Aïoli til. Her får I den berømte franske kok Roger Vergé’s version:

 

 

 

 

Aïoli

½ kogt bagekartoffel

2 fed hvidløg - knust

2 æggeblommer

2,5 dl olivenolie

Salt og peber

Mos kartoflen med en gaffel, tilsæt hvidløg og æggeblommer, salt og peber. Hæld olien i lidt efter lidt i en tynd stråle indtil konsistensen er som en tyk mayonaise. STIL IKKE aïoli’en i køleskabet, så risikere man, at den skiller! Så tilbered den lige inden den skal bruges. Alle herlighederne sættes på bordet, og så dypper man bare de sunde ting i ”dippen” og nyder det. Sommerligt, ikke sandt!

* * * * * * *

Og her får I en supernem og hurtig aubergine-humus også kaldet

Babagannouj

 (fra min bog ”Middle Eastern Cooking” af Christine Osborne)

2 flotte store auberginer

4 spsk tahini (sesam-pasta)

saft af en citron

2 knuste fed hvidløg

1 håndfuld finthakket bredbladet persille

salt og peber

Stik nogle huller i auberginerne og bag dem i en 200 grader varm ovn i ca. 30-40 minutter – vend dem en gang undervejs. Afkøl auberginerne, riv skrællen af, skær kødet i mindre stykker og kom det op i en skål sammen med tahini, hvidløg, citronsaft, salt og peber. Giv det en tur med blenderen og tilsæt til sidst persillen. Put den i køleskabet et par timer og server med små stykker flûtes eller lune pita-brød.  Lidt trist i farven, men pep op med lidt persille og nogle dråber olivenolie. Det skal nok falde i alles smag.

Køkkenskriveren ønsker jer alle en rigtig herlig, sund og solrig sommer og god appetit, sæ’fø’li’!

 Liselottes KØKKENSKRIVER for april 2013
Mange personer

KØKKENSKRIVEREN ........ om mad med mere

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med nogle tidligere opskrifter:

http://kokkenskriveren.blogspot.com

Som ved et trylleslag er der forår i luften! Sådan skrev jeg indledningsvis i sidste Køkkenskriver, og jeg skriver det igen, for denne gang må foråret da være kommet for at blive. Nej, vi vidste ikke, hvad Fader Frost gemte i ærmet på det tidspunkt. Men hvad hændte? Vi fik endnu en gang sne, masser af sne, og dybe frostgrader – ak ja! Vinteret gentog sig selv, og det får også mig til at gentage mig selv. Der er visse opskrifter, som jeg ustandselig vender tilbage til. I har helt sikkert også nogle lækkerier, I må have på bordet en gang imellem. Jeg har især een, nemlig en original fransk løgtærte fra Elisabeth Davids oldgamle kogebog FRANSK LANDKØKKEN. Den udkom første gang i 1958 i England, og nåede først frem til de danske boghylder omkring 1980. Jeg tror det var Elisabeth Davids kogebøger der fik mig i gang for alvor med at lave mad. Jeg havde opskriften i Køkkenskriveren for længe siden, men jeg tillader mig altså, at komme med den igen. Opskriften her er med løg, men jeg har faktisk prøvet den med porrer alene og en blanding af porrer og løg. Der er ikke fløde i denne opskrift, hvad jeg også finder passende, når man nu af og til skal skelne til kalorierne.

Løgtærte fra Lorraine

1 portion mørdej (din egen eller den købte)

¾-1 kg gode løg i skiver

50 g smør

2 æg

60-100 g reven Gruyère ost

salt og peber

Kog de skivede løg i smørret i ca. en halv time under låg. De skal ikke være brune. Tag dem af ilden, tilsæt de sammenpiskede æg og den revne ost samt salt og peber. Læg dejen i tærteform og bred fyldet ud over bunden. Bag den ved 180 grader i 30-35 minutter. Server den varm eller bare lun med en god salat. Et herligt enkelt måltid.

* * * * * * *

Og nu vi taler om salater, så får I lige et par ideer her, og de har ikke været ”brugt” i Køkkenskriveren før, bare så I ved det. Jeg siger tak til Inge Line og Karen for disse gode sunde sager.

En spændende marokkansk gulerodssalat (4 pers.): 500 g revne groft revne gulerødder, 100 g rosiner, 5 spsk olivenolie, 1-2 tsk honning, saften af 1 citron, ½ tsk knust ingefær, 1 tsk kanel, salt og peber. Bland alle herlighederne sammen og nyd den!

En herlig blomkålssalat (4. pers.): Et lille blomkålshoved deles i små buketter, tilsæt et bundt fint snittet forårsløg, 1-2 spsk kapers, og dress den med drænet yogurt tilsat hvidløg – det er godt og sundt.

VELBEKOMME – BON APPETIT!

Husk at jeg altid med glæde modtager jeres yndlingsopskrift!

Så send nu nogen (please!) til min e-mail – se ovenfor!

På forhånd 1000 TAK!

 

 Liselottes Køkkenskriver for marts 2013
Mange personer

KØKKENSKRIVEREN ....... om mad med mere

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med nogle tidligere opskrifter:

http://kokkenskriveren.blogspot.com

Som ved et trylleslag er der forår i luften! Efter superkolde januardage godt med sne i haven og fuldt op at gøre med at fodre fuglene og indtil flere egern, så er alting forandret fra den ene dag til den anden. De store snedynger efter rydningen er stort set pist forsvundet på under et døgn, og som et rent under står de små vintergækker på spring til at annoncere forårets komme. Dagene bliver heldigvis længere og lysere, men som man siger træerne vokser jo ikke ind i himmelen, og ingen ved jo hvad Fader Frost gemmer i ærmet. Så det er nok lidt for tidligt at sætte sneskraberen væk og tage forårstøjet frem. Derfor, omend vi nærmer os lunere tider, så er en god og varm grønsagssuppe ikke at kimse af. At det så tillige faktisk er rigtig god slankemad, gør det jo kun endnu mere fristende at tilberede en. I hvert fald for nogen af os!!

Jeg havde pludselig masser af små sherry-tomater i grønsagsskuffen, og dem fik jeg anvendt i denne meget smagfulde og krydrede suppe. Den kan sagtens laves med dåsetomater, og med et godt brød til kan den gøre det ud for et måltid. Her er opskriften:

Krydret tomatsuppe (4 personer)

750 g friske sherrytomater el. 2 dåser flåede tomater

2 spsk olivenolie

1 løg i skiver

2 fed hakket hvidløg

1 lille hakket rød chili med eller uden kerner (stærkest med)

1 tsk stødt kommen

1 tsk stødt koriander

1spsk tomatpuré

1      dl røde linser

 

5 dl grønsagsbouillon

 

1.     Svits løget i olien i nogle minutter til de er klare.

2.     Tilsæt hvidløg, chili, krydderier, tomatpuré og tomater. Bruger du dåsetomater skal saften med – de friske tomater kommes i som de er.

3.     Skyl linserne grundigt under koldt vand, og kom dem i gryden sammen med bouillonen.

4.     Kog i 20 minutter, blend suppen, kom den tilbage i gryden og tilsæt eventuelt mere bouillon, hvis den er for tyk.

 

I forrige udgave af Køkkenskriveren skrev jeg  om ”mormormad”, som i disse tider får et come-back. Altså de gode og gamle retter fra svundne tider. Hos Køkkenskriveren dukkede en endda meget gammel opskrift op på særlig vis, nemlig gennem min mands slægtsforskning. Ja, opskrifter kan dukke op fra de mærkeligste steder, og denne handler om æbleskiver – ikke mormors men morfars! Den er meget gammel, ja den stammer faktisk fra 18-hundrede tallet! Og fortæl mig lige hvem, der IKKE kan fristes til at spise disse herlige små kugler, når som helst. Så frem med æbleskivepanden!

Morfars æbleskiver (ca. 65 stk)

150 g sukker

reven skal og saft af 2 citroner

2 æg

ca. 400 g hvedemel

6-7 dl kærnemælk

1 stor tsk natron

Svinefedt, palmin eller solsikkeolie til stegning

1.     I en STOR skål røres sukker godt sammen med reven skal og saft af citronerne samt de 2 hele æg.

2.     Tilsæt hvedemelet og kærnemælken. Dejen skal være ret tyk.

3.     Lad dejen hvile et kvarters tid og rør den derefter godt igennem – tilsæt evt. mere kærnemælk.

4.     Så tilsættes natron (kan fås hos Scanshop i Waterloo) og rør igen godt og grundigt.

5.     Lad dejen hvile – den hæver godt op – derfor en stor skål fra starten.

6.     Nu skal der bages på en hed æbleskivepande i det fedtstof man nu foretrækker.  Lad skiverne dryppe af på køkkenrulle og server dem på et smukt fad med et drys flormelis.

7.     Ja, det er en stor portion, men fortvivl ikke, de kan sagtens fryses og efterfølgende lunes i en varm ovn.

VELBEKOMME – BON APPETIT!

Husk at jeg altid med glæde modtager din yndlingsopskrift!

Så send nu nogen (please!) til min e-mail – se ovenfor! – så kommer den i Køkkenskriveren!

 Liselottes køkkenskriver for januar 2013
4 personer

KØKKENSKRIVEREN ..... om mad med mere

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med nogle tidligere opskrifter:

http://kokkenskriveren.blogspot.com

Lad mig begynde med at ønske alle et rigtigt glædeligt og spændende nytår 2013! Og lad mig så starte årets første Køkkenskriver med den glædelige konstatering, at det igen er blevet moderne eller ”in”, som man siger nu til dags, at spise god gammeldags mad, mormormad, som man ynder at kalde det. Tænk på alle de gode gamle retter som f.eks. frikadeller med stuvet hvidkål, stegt flæsk med persillesovs, biksemad, kogt torsk med sennepsovs, brunkål med flæsk, mørbradbøffer med bløde løg, grydestegt kylling fyldt med persille, agurkesalat, grøn salat med flødedressing, citronfromage, fløderand og rødgrød. Løber dine tænder ikke allerede i vand? Så hvorfor ikke gøre det til en vane at indføre en ugentlig eller månedlig ”god gammeldags dansk maddag”, eller hvad man nu foretrækker at kalde den. I har uden tvivl kogebøger med opskrifterne, men Internettet er også på dette felt en guldgrube. De klassiske tilberedninger findes der, men ofte dukker retterne også op i moderniserede udgaver. Prøv det!

 

* * * * * * *

Årets første opskrift fra min hånd er en gammeldags og lidt anderledes opskrift på stegt flæsk med vinterens rodfrugter. Jeg angiver ikke mængden af ingredienser, da det er let at tilpasse selskabets størrelse. Det smager helt fantastisk, og jeg kalder den

 

Farmors flæskefad

Sæt ovnen på 200 grader. Fyld en bradepande godt op med kartofler, gulerødder, selleri, løg og porrer alt udskåret i grove stykker. Der skal være flest kartofler. På med salt og peber. Ovenpå lægges flæskeskiver i et lag – igen et drys salt og peber. Dæk bradepanden med aluminiumsfolie og sæt den midt i ovnen i 30-40 minutter. Fjern folien og sæt bradepanden i ovnen igen i ca. 30 minutter til flæsket er sprødt. Vend det gerne en gang undervejs. Sæt bradepanden på bordet og nyd de herlige rodfrugter med den skønne flæskedyppelse. Lidt rødbeder, asier eller et godt stykke rugbrød kan sagtens spises til.

* * * * * * *

”Spaghetti alla Carbonara” er en af de mest klassiske og elskede pastaretter, som både børn og voksne holder af. Men hvem har tænkt på, at man kunne erstatte pastaen med kål!! Ja, kål. Jeg fandt en herlig opskrift i BBC’s flotte ”Good Food magasin”, og den er absolut værd at prøve. Retten er glimrende som tilbehør til enhver kødret.

 

Savoykål alla carbonara (8 personer)

1 kg savoykål i fine strimler

12 skiver bacon i små stykker

2 hvidløgsfed i tynde skiver

2,5 dl fløde

50 g revet parmesan

friskkværnet peber

Kog kålen i rigeligt letsaltet vand i 10 minutter. Hæld vandet fra og hold kålen varm. Medens kålen koger steges baconstykkerne i 7-8 minutter til de er gyldne og sprøde på en stor sauterpande. Steg hvidløgsskiverne med de sidste 3 minutter. Bland fløden og den revne parmesan samt friskkværnet peber i en skål. Hæld flødeblandingen og kålen på panden med bacon, bland herlighederne godt og lad det varme nogle få minutter inden serveringen.

 

Husk at jeg meget gerne modtager din yndlingsopskrift!!

Send den til mig på min mail – så kommer den garanteret i Køkkenskriveren!

 Liselottes Køkkenskriverfor nov. 2012
Mange personer

KØKKENSKRIVEREN ..... om mad med mere

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med nogle tidligere opskrifter:

http://kokkenskriveren.blogspot.com

Det er blevet efterår ingen tvivl om det. Træernes blade rødmes, gulnes og brunes, de falder pø om pø, men smukt er det med alle de skønne farver, som nok skal kunne inspirere til et også madmæssigt kulørt efterår. Farver pynter både når det gælder sammensætning og servering af den daglige mad. Det bugner med orange og gule græskar, og mer orange bliver der, når vi om kort tid kan sige velkommen til nye appelsiner, og med dem starter min sæson for et glas friskpresset appelsinsaft hver morgen. Det er en skøn drik, som er de 5 minutter værd, det tager at presse dem. Og ja, man kan næsten C vitaminerne!

I dette blad får I en flot og meget skøn græskarsuppe, som også er glimrende gæstemad. Jeg serverede den som sådan, og med det spændende tilbehør kan det nok være den gjorde lykke. Den kan tilberedes i forvejen – evt. fryses ned – og det er altid rart, når det drejer sig om gæstemad. Så her komme den:

 

KRYDRET GRÆSKARSUPPE

600 g renset græskar (gerne flere slags) skåret i 3 cm terninger

6 spsk olivenolie

1 mellemstort løg i tynde ringe

2 fed hvidløg i tynde ringe

½ tsk stødt kanel

1 knivspids stødt chili

1 mellemstor kartoffel – skrællet og skåret i terninger

1 l grønsagsbouillon

1 bundt koriander

1-2 tsk sukker

 

 

 

Garniture:

50 g usaltet smør

30 g pinjekerner

½ tsk stødt kanel

100 g græsk yogurt tilsat lidt knust hvidløg og salt

 

Tilberedning:

1. Sæt ovnen på 220 grader. Bland græskarterningerne med 2 spk olivenolie, salt og peber, og bred dem ud på en bageplade med bagepapir. Steg dem i ca. 1 time i ovnen til de er bløde og begynder at få lidt farve.

2. Kom resten af olien i en gryde og svits løg med lidt salt i ca. 15 minutter. Tilsæt hvidløg, kanel og chili. Efter et par minutter tilsættes kartoflen, som svitses i 5 minutter – pas på at hvidløget ikke brunes! Tilsæt de stegte græskarterninger og bouillonen. Lad det koge i ca. 20 minutter til kartoflerne er møre.

3. Lad suppen køle lidt af, blend den og smag til med finthakket koriander, salt, peber og lidt sukker. Blend evt. korianderbladene med suppen.

4. Tilbered så tilbehøret (det er det hele værd!). Smelt smørret i din mindste pande, tilsæt pinjekerner og kanel og steg indtil smørret begynder at karamellisere og skumme og pinjekernerne bliver gyldne. Skrab panden godt af og hæld indholdet i en lille skål for at køle af.

5. Rør yogurten med hvidløg og lidt salt og kom også den i en lille skål.

6. Server suppen i en smuk tallerken, pynt med lidt yogurt og de gyldne kanel-pinjekerner. Og måske et korianderblad på toppen – for farvens skyld!

Lidt besværligt – men hele indsatsen værd!

* * * * *

Endelig en klassisk dessert, som også hører efteråret til med de gode pærer:

 

 

 

 

 

 

Pærer i rødvin med krydderier

8 gode ikke for modne pærer

7,5 dl god rødvin

200 g sukker

1 spsk honning

Skallen af en appelsin

1-2 tsk vaniljesukker

2 hele nelliker

4 sorte peberkorn

1 knivspids muskatnød

Skræl pærerne, men lad stilken sidde på. Giv vinen og alle krydderierne et opkog og tilsæt derefter pærerne. Lad det simre under låg i 20-30 minutter – altså ved svag varme – til de er møre. Læg pærerne i et fad og lad vinen koge ind til en sirop i passende tykkelse. Hældes over pærerne, og det hele køles af. Serveres afkølet bare som de er, eller måske suppleret med lidt letpisket flødeskum eller en skefuld god vaniljeis.

 

HUSK AT JEG ALTID MED GLÆDE MODTAGER DIN YNDLINGSOPSKRIFT!

Send den til mig på min mail – så kommer den garanteret i Køkkenskriveren!

 Køkkenskriveren for september 2012
4 personer
KØKKENSKRIVEREN – en sommer med indtryk af mad med mere!

Redaktør: Liselotte Thøgersen
E-mail: liselottethogersen@gmail.com
Blog med tidligere opskrifter: http://kokkenskriveren.blogspot.com

Fornyelse skal der til, og derfor bliver denne Køkkenskriver lidt anderledes. Ingen opskrifter, men til gengæld en række smagfulde og interessante indtryk fra mine 3 måneder i Danmark denne sommer, som måske trods alt kan give jer lidt inspiration. Det har i hvert fald været en herlig tid i fædrelandet, og hvis nogen påstår, at vejret har været dårligt, så vil jeg på det kraftigste modsige denne påstand. Vel har det regnet og blæst, men der har sandelig været megen sol og mange lune dage. OK ikke middelhavstemperaturer, men vil man have dem, kan man jo bare rejse derned, ikke sandt.

Jeg har fartet en del omkring både på Sjælland og i Jylland, set og oplevet mangt og meget, mødt familie, venner og tidligere kolleger, og så har jeg fået mange spændende smagsoplevelser. Jeg skal love for, der sker noget i Danmark på det gastronomiske område. Overalt er der overraskende nyt, så I får lige nogle af mine oplevelser og nogle tip.

I Odsherred på Dragsholm Slot er der sket ting og sager. Her er et udsøgt hotel og 2 restauranter i topklasse i de smukkest tænkelige omgivelser. Køkkenet er nordisk både i gourmet-restauranten og i brasseriet ”Lammefjordens Spisehus”. Her er de lokale grøntsager i centrum – ikke så mærkeligt vel? Og det er ikke længere kun almindelige gulerødder og kartofler, men nu også mange andre sorter af rodfrugter, kål og asparges. Her spiste jeg frokost bl.a. nogle fantastiske oste, som jeg i min naivitet mente måtte være franske. Nix – de blev såmænd produceret af Arla, som på et tidspunkt gik i samarbejde med nogle danske stjernekokke for at producere virkelige kvalitetsoste. Det er så sandelig lykkedes, og jeg fik at vide at man kunne købe dem i de nye torvehaller på Israels Plads i København.

Så der måtte jeg naturligvis også hen. Wow for et skønt sted! Her løber munden virkelig i vand, ja i stride strømme. Lækkerier af alle slags frister fra de mange velassorterede og smukt indrettede boder. Jeg blev virkelig bedåret og fristet af alt fra frisk kød, fisk og skaldyr, formidabelt brød, ost, frugt, grønt, sødt, surt og saltet. Og så fik jeg verdens bedste croissant, som inklusive en kop virkelig god kaffe kunne indkøbes for 30 kr! Men så var det også mester selv der serverede ved disken, og ham der bekræftede, at det vist var verdens bedste croissant! Han talte med en charmerende accent, ingen tvivl om at han var fransk, og når hans croissanter var så gode, så handlede det om smørret, sagde han. Nej her var der ikke tale om Lurpak, men om smør fra det sydvestlige Frankrig, hvor køerne græsser på marker, som fra tid til anden bliver oversvømmet af Atlanterhavets salte vand. Smørrets naturlige salthed var hemmeligheden ved croissanterne. Og faktisk kan man købe smørret i torvehallerne; jeg fandt det i en bod kaldet ”La Poule”. Det smager fantastisk.
Danmark er fyldt med gårdbutikker, hvor man købe alverdens friske varer, ikke bare kartofler og jordbær, selvom disse lækkerier dominerer. Der findes mere raffinerede slags bl.a. Sidinge Gårdbutik i nærheden af Vig i Odsherred, som fremstiller lækre specialiteter. F.eks. sennep, marmelader, sirupper og meget mere, som de iøvrigt også eksporterer. I nærheden ligger Nr. Asmindrup Slagtehus, måske ikke eksklusivt, men med friskt nyslagtet og velhængt kød, samt ikke at forglemme et stort udvalg af hjemmelavet charcuteri spændende fra røget rullepølse til flere forskellige varianter af spegepølse. Og så må jeg indrømme, at man samme sted kan blive fristet over evne til at købe ”de uartige”. Og hvad er så det? Såmænd verdens bedste og sprødeste flæskesvær. Fruen i butikken betror os, at ikke mindre end 90% af alle kunder falder for fristelsen. Det er altid rart at vide, at man ikke er alene.

Lige nu, hvor jeg skriver, er vi i Gl. Skagen. Her er der også mange fristende gastronomiske steder at opsøge. Slagter Munch med den famøse Skagen skinke er et must, de mange fiskebarer og butikker på havnen i Skagen frister med havets frugter i alle afskygninger, og på den årlige Skagen Fødevaremesse, som finder sted i august i den gamle fiskeauktionshal, frister flere lækre sager. Honning, chokolade, smagsprøver på fiskefrikadeller, rejer og jomfrusild (matjes – som faktisk betyder jomfru!), bjesk i rigelige mængder og ganske nyt kylling fra Rokkedahl i Himmerland både i frisk form og som forskelligt charcuterie.

Jeg kunne faktisk fortsætte i det uendelige, men vil dog lige afslutte med at fortælle, at vi i august havde en hel busfuld belgiere fra Rixensart på besøg i Odsherred. En konsekvens af min mands og min indsats for at skabe venskabsforbindelser mellem Odsherred og Rixensart. Det var en stor succes. De fik nogle ordentlige mundfulde af højt belagt smørrebrød, øl og snaps og dertil mere danskhed med virksomhedsbesøg, vindmøller, kunst, havne og købstæder, strand, sol, hav og mange møder med herlige danskere inklusive en enkelt med rødder i Leuven. Ja, verden er lille, skøn og en oplevelse værd.

PS! Jeg skrev vist ingen opskrifter, men igår fandt jeg en rigtig god opskrift på svinemørbrad. Man tager en svinemørbrad – renser den for sener og hinder – krydrer med salt og peber – bruner den hurtigt i smør på alle sider på en pande – lægger den i et ildfast fad – sætter den i en KOLD ovn, idet man tænder ovnen på 160 grader. 30-35 minutter her, og vupti er mørbraden klar. Lad den hvile lidt og garner, som du nu synes. Det er en virkelig god måde at opnå en saftig herlig svinemørbrad. Bon appétit!!

 Belgisk tatar - eller belgisk løvemad
2 personer
BELGISK TATAR (Filet Americain)
Tilberedningstid: 15 minutter

Til 2 personer:

300 g fint tatarkød
3 teskefulde hakket persille
1 fint hakket skalotteløg
2 teskefulde dijon-sennep
1 teskefuld mayonaise
1 æggeblomme
1 teskefuld kapers
1 suppeskefuld Worcestersauce
25 runder friskkværnet peber
1/3 teskefuld salt

Hak skalotteløget fint.
Bland i en skål kød og æggeblomme. Tilsæt sennep, skalotteløg, mayonaise, persille og Worcestersauce. Tilsæt salt og peber.
Bland godt med en gaffel og tilsæt tilsidst kapers.
Server køligt med pommes frites og salat.
God appetit – det er bare godt – og ikke for tøsedrenge!!

 KØKKENSKRIVEREN for maj og juni
Mange personer

Køkkenskriveren ....... om mad med mere

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med tidligere opskrifter: http://kokkenskriveren.blogspot.com

 

”Det var så fedt” udtalte den berømte kok Rene Redzepi fra Restaurant Noma i København, da restauranten for 3. gang i træk blev udnævnt til verdens bedste! Tillykke med det! Ordet fed er pudsigt nok indgået i den danske slangordbog, som noget der er meget godt – altså en positivering af et ord, som i gastronomisk sammenhæng ellers er blevet lidt af et fy-ord. Fed mad er stort set lig med usund eller ligefrem farlig mad. Egentlig er det synd, for det er bestemt ofte fedtet, som er med til at give maden den gode og fyldige smag lige fra det smukt fedtmarmorerede kød til den gode olivenolie og den gode piskefløde. Det er ligesom, at flæskestegen ikke er rigtig uden fedt, vel? Salaten uden den gode olivenolie eller julens risdessert uden piskefløde? Alting med måde naturligvis, men en gang imellem skal man vel have lov til at smæske sig, ikke sandt. Der er også noget der hedder livsglæde, og livsglæden kan i høj grad højnes med den gode fede mad ved festlige lejligheder, som sagtens kan være en almindelig onsdag aften med familien! I har nok bemærket, at Køkkenskriveren ikke går af vejen for fede ”fede” opskrifter af og til, således også denne gang, hvor sommerens komme er min undskyldning for festlighederne. Og så kan den gode fede mad jo være årsagen til at vi tager en ekstra tur på motionscycklen, går en lang tur i skoven, eller slår vor egen rekord i 10.000 m løb! Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget! Som sagt er sommerens komme min inspiration til denne Køkkenskriver, så selvfølgelig starter vi med den klassisk danske

Sommersalat

2 modne tomater

½ agurk

10 radiser

125 g rygeost

2 spsk mayonaise

Salt og peber

Purløg

Tag kernerne ud af tomaterne, flæk agurken og skrab kernerne ud. Skær begge dele i små fine terninger. Skær radiserne ud i fine skiver – gem evt. nogle hele til pynt. Rør rygeost (den magre kan bruges, men den fede er bedst) og mayonaise sammen, bland tomat, agurk og radiser i og smag til med salt og peber. Spises på rugbrød med et drys purløg.

* * * * * * *

Dernæst en herlig ret, som vores gode ven Johannes har lært os at sætte pris på. Her hos os kalder vi den ”Johannes åbenbaring” – mere prosaisk

Spidskål med bacon

1 stk spidskål

1 pakke bacon *)

2 dl fløde (evt. 1 dl fløde og 1 dl mælk)

Godt med peber og evt. lidt salt

Muskatnød

Skær bacon i små stykker og brun dem i eget fedt. Skær spidskålen i meget små stykker og steg dem med bacon/baconfedtet under omrøring til spidskålen falder sammen – kålen skal ikke steges for meget, den skal have bid. Tilsæt fløde/mælk og lad det koge op. Smag til med lidt salt og godt med friskkværnet peber (sidstnævnte meget vigtig) og lidt reven muskatnød. Vil man have mere sovs tilsættes lidt mere fløde eller mælk. Serveres med lækre nye kartofler og/eller et godt rugbrød. Det er fyrsteligt!

*) jeg flotter mig en gang imellem med at købe et stykke hjemmerøget bacon hos en god slagter og bruger ca. 150 g i fine små brikker.

* * * * * * *

Tilsidst får I en lækker og særdeles festlig sommerdessert, som jeg har skrevet om for år tilbage, men den er værd at repetere.

Jordbær, jordbæris og Champagne

500 g friske jordbær

lidt flormelis

lidt citronsaft

jordbæris

Champagne eller Crémant af den tørre type

Befri jordbærrene for den grønne ”blomst”, mos dem groft med en gaffel eller i blenderen og smag til med flormelis og citronsaft. Læg blandingen i bunden af 4-6 smukke glas på stilk, kom en flot klump god jordbæris ovenpå, server og hæld den boblende vin på ved bordet. Det ser flot og festligt ud og smager vidunderligt!

* * * * * * *

Det var så Køkkenskriveren for denne sæson – tak til alle som sendte mig dejlige opskrifter – send endelig flere! Jeg vil ønske alle en solrig og pragtfuld sommer!

God appetit – og på glædeligt gensyn!

 

 

 

 

 

 

 
 Køkkenskriveren for april 2012
Many personer

Køkkenskriveren ...... om mad med mere (eller mindre)

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med tidligere opskrifter:

http://kokkenskriveren.blogspot.com

 

Når jeg skriver ”eller mindre” i overskriften, er det fordi, at der denne gang bliver mindre ”skriver” end  ”køkken”. I skal denne gang helt slippe for mine udgydelser om dette og hint, men i stedet får I et par hurtige opskrifter lidt inspireret af min forårstur til Mallorca og spanske tapas. Så her kommer den første:

 

Hvidløgsrejer med rucola og parmesan

Store kogte rejer (beregn 5-7 pr person)

Fremragende olivenolie (gerne græsk)

Godt med hvidløg

En anelse stødt chili

Rucola, parmesan og friskmalet peber

Læg rejerne i en lille gryde og hæld godt med olivenolie på – de må gerne være helt dækkede. Tilsæt hvidløgsfed skåret i tynde skiver og et par drys stødt chili. Varm herlighederne forsigtigt op – det må absolut hverken koge eller stege – det skal blot lunes. Læg rucolaen i bunden af små portionsskåle, læg rejerne på, pøs olien med hvidløg på, så reven parmesan og endelig et drys friskkværnet peber. Server straks med godt brød. Det er simpelhen lækkert, og jeg siger tak til Lene Trolle for denne gode opskrift!

* * * * * * *

Retterne denne gang er af den absolutte hurtige slags, så I får lige en nem udgave af den berøme spanske kolde og sunde

 

 

 

Gazpacho

1 agurk

1 grøn peber uden frø

1 dåse flåede tomater

1 mellemstort løg

1 spsk knust hvidløg

1 spsk citronsaft

salt og peber

Skær alle ingredienser i små stykker og kom alt i blenderen. Er konsistensen for tyk så tilsæt lidt tomatjuice. Køl den godt ned og server med olivenristede brødcroutoner eller bare et stykke godt brød.

* * * * * * *

Er man til ost – og det er jeg – så er denne lille sag en behagelighed:

Chili Manchego

6 røde chilis uden frø og hakket

2,5 dl olivenolie (spansk er OK)

Salt og peber

400 g Manchego ost *)

Blend chilierne med olien, og tilføj en god portion salt og peber. Skær osten ud i fikse firkanter. Hæld olien over osten og lad den marinere et par timer. God vin og godt brød fuldender retten. Et rigtigt hygge måltid.

*) Spansk fåreost fra La Mancha – den er lækker! Og kan fås på disse breddegrader!

Hyg jer med de gode sager – god appetit!

Som altid – send mig nogle lækre opskrifter – de vil glæde mange blandt os

Se min e-mail ovenfor!

 Køkkenskriveren for marts 2012
Mange personer
KØKKENSKRIVEREN ..... om mad med mere
Redaktør: Liselotte Thøgersen
E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med nogle tidligere opskrifter:
http://kokkenskriveren.blogspot.com

Denne gang skal det handle om Grækenland, og det er der oplagte grunde til. Vi følger vel alle med i medierne og hører dagligt om det økonomiske drama, som udspiller sig der, og det er næsten ikke til at holde ud . De tunge byrder, som grækerne nu skal bære på deres skuldre, får een til at gyse. Personligt er jeg meget berørt, for jeg har flere meget gode græske venner, og det er det land i Europa, som jeg har besøgt flest gange både arbejdsmæssigt og på ferie, og ikke mindst så er vores svigersøn græsk og de to børnebørn derfor  små skønne græsk/danske piger, Anna Maria og Zoë Kiriaki! De bor ganske vist i England, men der er jo familien på Kos, som er stærkt berørt, og som vi tænker meget på. Og hvad kan man så som almindeligt menneske stille op?

Personligt har jeg taget den beslutning at købe græske varer, hvor det overhovedet er muligt: Græsk yogurt (Total 2%), græsk honning, græsk olivenolie, græsk feta, dolmades (de gode farserede vinblade), oliven og græsk vin. Jeg ville ønske, jeg kunne finde endnu flere græske produkter, men det er svært og måske et udtryk for et af landets problemer – manglende eksport af de mange lækre sager, som fremstilles i det dejlige land. Og så kunne det være en overvejelse værd at tage på ferie til Grækenland, for turismen er en af de allervigtigste indtægtskilder for grækerne, hvis ikke den allervigtigste – så det er i hvert fald en sikker måde at støtte dem og bakke dem op på. Og det synes jeg, de trods alt fortjener.

Og så er det snart påske, og påsken er den ortodokse kirkes absolut vigtigste højtid. I år falder den i Grækenland en uges tid efter vores påske, men i hvert fald har også dette inspireret Køkkenskriveren til at dele nogle dejlige græske retter med jer i denne udgave. Måske er det græske køkken ikke verdens mest berømte og mest alsidige, men de har fantastiske råvarer, og de kan få selv de kedeligste grønsager til at smage himmelsk. Hemmeligheden er iflg. en vis græsk svigermor simpelthen olivenolie – masser af olivenolie!

Vi starter med begyndelsen:

Forleden læste jeg, at een af de pt mest søgte artikler i Den Store Danske (encyklopedien) var om tzatziki. Ja, den herlige yogurt/hvidløgs dyppelse, som er så nem at lave, og som minder os om skønne feriedage i Grækenland. Riv en hel agurk groft, kom den i et viskestykke og tryk væden godt af. Kommes i et par dl af den gode græske yogurt fra Delhaize (gerne den fede på 10%), tilsæt et STORT fed presset hvidløg, salt og hæld et ordentligt skvæt olivenolie ovenpå. Voila, en hyggelig forret med et stykke godt brød.

Så tar’ vi et par hurtige, sunde og fyldige retter, som kan stå ganske alene – måske suppleret med en god salat. De rækker fint til 4 personer som hovedret.
Græske Linser: Brug 250 g små grønne. Kog dem op og smid første hold vand væk. Svits et hakket løg i gryden i lidt olivenolie, tilsæt linser og en dåse flåede tomater, 1-2 fed grofthakket hvidløg og endelig et laurbærblad og en god skvat rødvinseddike – de 2 sidste ingredienser er de vigtigste! Spæd om nødvendigt med lidt vand, ikke for meget. De er klar efter ca. 30 minutter – kom en ordenlig skvat olivenolie i de sidste minutter. Man kan også tilsætte lidt revne gulerødder og/eller selleri.

Græske hvide bønner: Læg 250 g hvide bønner i blød aftenen før. Dagen derpå smides vandet væk, og bønnerne skyldes godt i en sigte under koldt vand. Det er meget vigtigt at gøre dette, da der kan udvikle sig giftstoffer. Svits et hakket løg og et par fed hvidløg i lidt olivenolie, tilsæt en dåse flåede tomater og en lille dåse tomatpuré, bønnerne og lidt vand. Lad koge i to timer ved svag varme. Kan spises kold eller varm, drys med oregano og hæld godt med olivenolie ovenpå.

Lammekød hører påsken til, og du har garanteret en god opskrift til køllen eller boven, men husk: Skal det være rigtig græsk, så skal der spækkes godt med hvidløg, halve kartofler i bunden af bradepanden, masser af oregano, citronsaft og olivenolie over det hele – salt og peber selvfølgelig også. Til lammet serverer grækerne en salat af romainesalat med masser af frisk dild, forårsløg og en dressing af citron og olivenolie.

Og så lige en skøn spinattærte med dild – ja, det er også ægte græsk:
Græsk spinattærte med dild
1 mørdejs- eller butterdejsbund
1 kg frisk spinat
300 g feta ost
1 stort hakket løg
1 bundt dild
2 æg
1,5 dl mælk eller fløde
Salt og peber
Svits det hakkede løg i lidt olivenolie, tilsæt spinaten og lad den falde sammen, tilsæt lidt salt og peber, hak dilden groft og lad den ”koge” med de sidste par minutter. Hæld blandingen op i en sigte, og lad den dryppe godt af før den lægges på tærtebunden. Bland æg, mælk/fløde, hæld det over spinaten og smuldr tilsidst fetaen over. Bages ved 200 grader i 30 minutter.

Ja, dette var så mit græske indlæg, men hvis sandheden skal frem, så har jeg fået god hjælp af Anne Glinos!! Og ja, det er hendes svigermor, jeg refererer til ovenfor! Så 1000 tak til Anne!! Så har du eller måske din svigermor spændende opskrifter, så modtager Køkkenskriveren dem altid med glæde.

God appetit – velbekomme – og glædelig påske!

 Køkkenskriveren for februar 2012
Mange personer

KØKKENSKRIVEREN ..... om mad med mere

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med nogle tidligere opskrifter:

http://kokkenskriveren.blogspot.com

Det er blevet februar, og året er allerede blevet mere end en måned gammelt! Ved du forresten, hvorfor måneden hedder februar? Jeg kan fortælle, at der er to forskellige forklaringer. For det første skulle navnet komme af det latinske ord februare, som betyder renselse, for det var i denne måned, at romerne holdt deres renselsesfester med højdepunkt d. 15. februar. Andre mener, at måneden har navn efter en før-romersk, etruskisk gud Februus. Men det ene udelukker vel ikke det andet. Den gamle danske benævnelse var Blidemåned. Blid betød i denne forbindelse lys eller hvid -  måske som sne. I vor kristne kultur er februar også fastemåned, der er karnevaller, og så er der jo faktisk også et par andre traditioner, som er værd at hæfte sig ved. F.eks. d. 2. februar, som er Kyndelmisse eller Missa Candelarum, som det så smukt hedder på latin – altså lysenes fest! Dagen er den katolske kirkes mindedag for Jomfru Marias renselse, da hun 40 dage efter fødslen efter jødisk skik fremstillede Jesus i templet. Eller d. 14. februar, Valentins Dag, som iflg. mit leksikon (fra 1988) fejres i England og Skotland, hvor ungdommen på denne dag valgte deres udkårne for det kommende år! Og så er der skuddagen, den ekstra dag, som indskydes i februar måned i skudår, og skuddagen er faktisk d. 24. februar og IKKE den 29. februar, som man kunne forledes til at tro. Så det er den dag , man skal ud at fri!! Og så skal jeg lige tilføje en lille gastronomisk tradition for Kyndelmisse, nemlig at man her i Belgien spiser pandekager på denne dag! Så blev vi så kloge!

* * * * * *

HVOR KOMMER DE DOG FRA? Ja, jeg spørger bare. Forleden bladrede jeg igennem min mappe med ”Liselottes samlede opskrifter” en samling med rødder helt tilbage i 70’erne, og der fandt jeg nogle, som jeg ikke aner, hvor stammer fra, eller hvem som har givet mig dem. Her får I tre styk, som forhåbentlig kan være til glæde for ganerne – de er gode!!

BOSERUPS SVAMPECREME

Det må vist være den berømte Henrik Boserup, som er mester for denne opskrift, som jeg har på et løsrevet ark: Svampe af alle slags dækkes af rødvin og koges ind med timian og hvidløg. Når de er færdige, piber de, når man rører ved dem. Så hakkes de groft eller fint, som man vil og røres med en anelse dijonsennep, creme fraiche, timian, reven citronskal og salt! Kan serveres til alle stegte kød- eller fiskeretter, og lur mig, om cremen ikke smager godt smurt på et stykke ristet brød, som en lille lækkerbid til aperitifen!

* * * * * *

 

 

 

GROVE FISKEFRIKADELLER ( nedskrevet i hånden)

600 g hvid frisk fisk f.eks torsk

50 g røget laks

krummen af 2 skiver hvedebrød (blødes ud i lidt mælk)

1,5 dl letmælk

1revet løg

2 æg

1 spsk kartoffelmel

1 knivspids reven muskatnød

1-1,5 tsk salt

Peber

Håndhak fisken inklusive laksen groft – det er det bedste. Røres sej med saltet, og så tilsættes de øvrige ingredienser. Lad farsen hvile en halv times tid og form 20 ”deller”, som steges i en blanding af olie og smør. Server med kartofler og en salat af revne gulerødder og selleri med en senneps-vinaigrette-dressing.

* * * * * *

og så tar’ vi lige BEDSTES FRANSKBRØD ( også på et løsrevet ark)

500 g hvedemel

3 dl sød- eller kærnemælk

30 g margarine (smør er for hårdt!)

25 g gær

2 tsk salt

1 tsk sukker

1 sammenpisket æg

Margarinen smeltes, og mælken lunes håndvarm i samme gryde. Tilsæt gær, salt og sukker. Rør mælk og mel i og tilsæt det sammenpiskede æg. Ælt dejen grundigt, og lad den hæve til dobbelt størrelse – det tager mellem 30 og 45 minutter. Slå dejen ned og læg brødet i en bageform. Rids overfladen og pensl evt. med lidt kold kaffe, som giver en fin farve. Bages ved 200 grader i 25-30 minutter. Og det skal selvfølgelig smøres med tandsmør og lækkert syltetøj, præcis som Bedste ville have gjort!

PS! Jeg bruger altid min køkkenmaskine til at røre dej med! Det er det nemmeste, men dejen skal alligevel en tur ud på køkkenbordet for at blive ordentligt æltet!!

HUSK AT JEG ALTID ØNSKER MIG OPSKRIFTER!

SEND MIG EN MAIL MED DIN YNDLINGSOPSKRIFT – OG SE DEN I KØKKENSKRIVEREN!!

 Køkkenskriveren for januar 2012
Mange personer

KØKKENSKRIVEREN .......... om mad med mere

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med nogle tidligere opskrifter: http://kokkenskriveren.blogspot.com

 

Forhåbentlig er alle kommet godt ind i det nye år! Køkkenskriverens trofaste læserskare ønskes et glædeligt og spændende 2012 og et sundt og inspirerende nyt gastronomisk år. Den gode og sunde mad bør fortsat være en daglig glæde i alle hjem. Intet er så godt som at sætte sig ved et veldækket bord sammen med familien hver eneste dag, hvad enten man er 2, 4, 6 eller mange flere. Her kan man samles, og hver især kan fortælle om dagens begivenheder store eller små. Og så er en rigtig god diskussion heller ikke at kimse ad, vel?

Og der er jo nok at diskutere lige pt. Ny regering i Danmark (med diverse sære verserende sager!), omsider en ny regering i Belgien, vrøvl med Euroen, økonomien går ad h...... til, og det europæiske samarbejde er inde i en kritisk fase. Nu må de søreme til at tage sig sammen de ”gode” politikere, for de skal åbenbart som Churchill sagde, se galgen inden de virkelig tager sig sammen. Jeg er ukuelig optimist og er overbevist om, at vi også klarer udfordringerne denne gang ved ja, nemlig, fælles hjælp. ”Det gælder om at holde egoismen i tømme. Ingenting vil lykkes, hvis hr. Egoist overtager magten i os”, sagde Anker Jørgensen engang – sandt ikke?

Og så passer vi åbenbart lidt for godt på pengene. Vi tør ikke spendere, og det er tilsyneladende ikke nogen god idé iflg. diverse økonomer. Konsekvensen er bankerot og konkurs og ikke mindst risikoen for endnu flere tabte arbejdspladser. Det er godt nok svært at være menneske! Men lad os bare gå med på sparedillen! Så her kommer 3 rigtig gode vinterretter med hhv søde kartofler, hvidkål og en gang kødboller i stærk sovs. Her lider pengepungen ingen overlast! Alle 3 retter er til 4 personer.

 

Eksotisk suppe af søde kartofler

400 g søde kartofler skrællet og skåret i tern *)

2 fed hvidløg

1 løg i skiver

2 nip malet ingefær

2 nip tørrede chili flager (pili pili)

2 spsk olivenolie

2 dl grønsagsbouillon

2 dl kokosmælk

et bundt frisk koriander – hakket

salt og peber

lidt spinatblade til pynt

Varm olien i en gryde ved mellemvarme, tilsæt løg og hvidløg og lad dem blive gyldne og bløde i løbet af 3-4 minutter. Tilsæt chili flager og ingefær, og lad det stege med i 1 minut. Tilsæt så de søde kartofler og lad dem stege med i 3-4 minutter. Tilsæt bouillon og kokosmælk, og lad det simre i 8-10 minutter eller til kartoflerne er møre. Tilsæt koriander (kun bladene). Tag gryden fra varmen, lad den køle lidt og blend så hele herligheden. Smag til med salt og peber og server i varme suppetallarkener med spinatblade som pynt. Det smager fantastisk, ja man kan gå hen og blive helt afhængig!!

*) søde kartofler er rige på protein, fibre, A og C vitamin samt calcium og jern! Opskriften skyldes en af mine engelske yndlingskokke Anthony Worral Thompson! Tak for den.

 

* * * * * * *

Coleslaw – amerikansk kål-råkost *)

350 g fintskåret hvidkål

200 g revne gulerødder

1 tsk revet løg

30 g hakkede hasselnødder

2 spsk hakket persille

1 nip kommen

Dressing af:

5 spsk mayonaise, 1 dl mager creme fraiche, 1 spsk citronsaft, 1 tsk dijonsennep, 1 tsk sukker, salt,peber

Bland alle ingredienser til dressingen, tilsæt grønsagerne og pynt med hasselnødderne og persillen. En herlig salat til både fisk og kød eller som frokostsalat.

* * * * * * *

Spanske kødboller i stærk tomatsauce *)

100 g hakket løg

1 fed presset hvidløg

500 g hakket oksekød

1 æg

1 spsk vand

2 tsk stødt koriander

½ tsk cayenne eller stødt chili

1 tsk stødt anis – 1,5 tsk salt

Til saucen: 100 g hakket løg, 1 fed hakket hvidløg, 2 spsk olivenolie, ½ tsk cayenne, 1 spsk tørret basilikum,

2 dåser flåede hakkede tomater, ca ½ tsk sukker, salt.

Bland alle ingredienser til farsen, og lad den hvile i mindst en halv time. Form bollerne til valnøddestørrelse med en teske. Der bliver ca. 25-30 stk.

Svits løg og hvidløg i olie med basilikum og cayennepeber et par minutter til løgene er klare. Tilsæt de flåede tomater og lad retten simre under låg i mindst en halv time – gerne lidt længere. Smag til med salt og sukker. Kom bollerne direkte i saucen (brug en bred pande eller gryde) og skru op for varmen til den simrer igen. Kog under låg til bollerne kommer op til overfladen – ca. 10 minutter. Server med ris, grøn salat med ristede mandler og evt. lidt revet spansk manchego-ost i en dressing af olivenolie og balsamico. Det er en skøn ret!

*) de to sidste retter stammer fra de herlige kogebøger af Sonja Bock og Tina Scheftelowitz – de suveræne og geniale, you know!!

Flere opskrifter efterlyses – send mig en mail med en eller flere af dine!

BON APPETIT!

 Køkkenskriver for november
Mange personer

KØKKENSKRIVEREN .......... Om mad med mere

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med (nogle) tidligere opskrifter: http://kokkenskriveren.blogspots.com

Det er, så vidt jeg kan se af mine gemmer, mindst 5 år siden,  jeg startede med at forfatte denne Køkkenskriver-side til klub-bladet. Det er blevet til mange opskrifter, som jeg håber I har været glade for og måske er blevet inspireret af. I hvert fald har jeg fået mange meget positive kommentarer, og det er jo noget, der varmer. Selv om jeg har hyldemetervis af kogebøger, blade og ”løsagtige” opskrifter i mapper, er jeg altid glad for at modtage nye! Så send mig endelig fortsat dine yndlingsopskrifter på hvad som helst! Det er altid dejligt med ny inspiration.

December nærmer sig med alt hvad dertil hører af forberedelser til julens glæder. Julemarkedet  som i år finder sted i vores nye danske kirke, Vor Frue, er fyldt med spændende, indbydende og lækre sager – også dem til ganen – som skal fylde op på julens borde. Derfor synes Køkkenskriveren, at det er passende at komme med et par anderledes (tror jeg) og ikke mindst meget delikate fiske-indslag til de kommende julefrokoster – og middage, som vil fylde godt på decembers kalender.

Sild med hvidløg smagte jeg for første gang sidste jul i Danmark hos gode venner. Jeg var solgt på stedet – det er virkelig godt! Og den appelsin-gravede laks har jeg tilberedt nogle gange – den er suveræn. De to opskrifter skal I sandelig også have glæde af. Så her kommer de:

 

CHARLOTTESILD

1 lille glas marinerede sild

100 g mayonaise – af den gode slags

1 dl crème fraiche 18%

2 fed knust hvidløg

Tynde ringe af porre eller forårsløg

Mayonaise, crème fraiche og hvidløg blandes sammen. Silden afdryppes og skæres i passende stykker. Læg dem i et fad og hæld dressingen over – den må gerne dække sildene helt. Pynt med tynde ringe af porre eller forårsløg.

* * * * * * *

Følgende opskrift har jeg fået for mange år siden af Inge-Lise, en af de gode ”gamle” Bruxelles-veninder. Det er en uhyre lækker sag og portionen rækker som forret til et større selskab, men vil helt sikkert også gøre lykke på det store julefrokost-bord!

 

ORANGE-GRAVAD-LAKS*

1 laks eller ørred – ca. 2,7 kg

100 g groft salt

100 g sukker

1 spsk knust hvid peber

Reven skal og saft af 1 usprøjtet appelsin

1 bdt. skyllet og klippet dild

Orange-tomat-sauce:

4 dl crème fraiche 38%

reven skal af 1-2 appelsiner

3 dl appelsinsaft

2 flåede og udkernede tomater i små terninger

hvid peber og salt

* laksen skal trække i køleskab 1-2 døgn før servering. Saucen kan tillaves dagen før. Server et godt brød til.

Få evt. fiskehandleren til at skære fisken igennem til 2 fileter. Fjern hoved og ben, men lad skindet blive på. Læg den ene filet i et aflangt fad med skindet nedad. Bland salt, sukker, peber, appelsinskal og saft i en skål og fordel det over fisken. Læg klippet dild på og læg den anden halvdel af fisken over med kødsiden nedad. Dæk til og lad fisken trække 1-2 døgn – vend 2 gange pr. dag.

Bland alle ingredienserne til saucen sammen og hæld den i en smuk skål – pynt med lidt klippet dild. Skær laksen  i fine skiver ved servering  – et voila – det er meget, meget lækkert.*

OBS! Har du en spændende opskrift til julefrokost-bordet vil jeg meget gerne have den til december-bladet. Mail den senest til mig den 10. november!

BON APPETIT!

 Køkkenskriveren for oktober
Mange personer

Køkkenskriveren ……… Om mad med mere

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med (nogle) tidligere opskrifter: http://kokkenskriveren.blogspots.com

 

Blæsten går frisk over både Limfjordens og Sejrøbugtens vande på denne torsdag d. 15. september, som er deadline for oktobers Køkkenskriver, og som ikke mindst er dagen, hvor der skal vælges et nyt Folketing. Ja, stormen har raset både ude og inde, havet har vist tænder, træerne og flaget har vajet og mere end antydet at efteråret er lige på trapperne, og politikerne har blæst til kamp om de 179 pladser med tilhørende ministertaburetter. Argumenter og politiske slagord har føget gennem medierne de sidste tre uger, og politikere og journalister har hæsblæsende stormet landet rundt for at overbevise vælgerne om, hvad der er bedst for vort lille land midt i den krise, som vi kunne kalde en rasende økonomiske orkan, som raser i Europa. Selv kan jeg bare sidde helt vindstille og vente på resultatet, for jeg har jo for længst mistet retten til at stemme på Helle eller Villy, Lars eller Lars, Pia eller Margrethe eller nogen som helst af de andre kloge hoveder. Sådan er det – længe leve valgretten og demokratiet!!

Køkkenskriveren afholder i stedet sit eget private valg, nemlig følgende: Hvem skal stemmes ind som denne måneds leverandører af lækre opskrifter? Resultatet blev Gitte, Lily og Anja – sidstnævnte alias Jamie Oliver! Så her kommer 3 sunde og smagfulde opskrifter til fri afbenyttelse.

 

Gittes hokkaido suppe (8 personer)

9 gulerødder

7 pastinakker

1 helt hokkaido-græskar (1-1,5 kg kød)

Lidt selleritern

Lidt porreringe

1 grønsagsbouillon terning

Safran tråde

Salt

3 laurbærblade

Lidt hvidvin

Juice og finrevet skal af 1 stor appelsin

Alle grønsager skrælles, renses og skæres i tern, hæld vand på til det dækker grønsagerne, og kog dem sammen med de øvrige ingredienser til de er møre – ca. 25 minutter. Sigt vandet fra (gem det) og fjern laurbærbladene. Blend grønsagerne og tilføj så meget af kogevandet, at blandingen bliver tilpas flydende – men ikke for flydende. Suppen skal have en lidt fast konsistens. Tilføj appelsinjuice og skal og en sjat hvidvin. Smag til. Server suppen meget varm pyntet med l tsk. kvark eller lækker creme fraiche, lidt frisk dild eller basilikum og friskkværnet peber.

*) Hokkaido-græskar kan være orange eller grønne,og de stammer fra den japanske ø Hokkaido. De kan veje 1-3,5 kg. De er meget sunde! Indeholder store mængder antioxidanter bl.a. A-vitamin, betacaroten, C-vitaminog B6-vitamin og desuden jern, kalium og fibre. Hokkaido-græskarret virker varmende, og er derfor specielt velegnet til at spise efterår og vinter. Og så et lille kuriosum: Andre græskar virker kølende og er derfor velegnede, hvis man har hedeture!! Så blev vi så kloge.

Ledsag med et godt brød, som f.eks. kunne være

 

Lillys lækre flûtes (4 stk)

25 g smør

40 g gær

4 dl mælk

1 dl sur fløde eller andet surmælksprodukt

600 g hvedemel

1 tsk groft salt

½ tsk sukker

2 spsk sesamfrø

2 spsk solsikkefrø

1æg til pensling

Smelt smørret, tilsæt mælk og gær, og rør derefter de andre ingredienser i (hold lidt af melet tilbage). Ælt dejen til den er blank og smidig, og sæt den til hævning et lunt sted i ca. 30 minutter. Del dejen i 4, form til flûtes, pensles med æg og drysses med sesam og/eller solsikkefrø. Bages i 20 minutter ved 225 grader.

* * * * * *

For meget længe siden (undskyld!) fik jeg denne Jamie Oliver opskrift af Anja, som tidligere var leder af klubbens Biblioteksudvalg, men som man siger: Bedre sent end aldrig!

Jamie’s ovnbagte rødbeder

500 g skrubbede rå rødbeder (ikke større end golfbolde)

10 fed uskrællede og bankede hvidløgsfed

1 håndfuld frisk merian, oregano eller timian

Salt og friskkværnet peber

1,5 dl rød balsamico-eddike

4-6 spsk jomfru-olivenolie

Forvarm ovnen til 200 grader. Tag et stykke aluminiumsfolie på ca. 1,5 m og læg det dobbelt. Placer rødbederne (større eksemplarer kan deles i mindre stykker) sammen med hvidløgsfedene midt på alu-folien. Krydr godt med salt og peber, drys med den hakkede krydderurt. Løft kanterne på alu-folien op og luk til – men ikke helt. Hæld olivenolie og balsamico igennem åbningen og luk så helt til. Sæt pakken på en bageplade og bag rødbederne i ca. 1 time. Åbn pakken ved bordet, så den liflige duft kan brede sig!  Meget velegnet til hvid fisk, til okse-carpaccio og italiensk charcuteri (anti pasti)!

WOW, det var da lækre sager!! Har du opskrifter på andre lækkerier, så send mig en mail – adressen står ovenfor! Køkkenskriveren bliver glad for alle opskrifter, og husk at det er skønt at dele bordets glæder med andre!

BON APPETIT!

 Et par ekstra sommer-opskrifter
Mange personer

GULERODSSUPPE

700 g gulerødder (skrællet vægt) skæres i skiver

25 g smør og 2-3 spsk rapsolie

100 g løg i skiver

2 tsk tørret timian

2 dl friskpresset appelsinsaft

Ca. 1 l grønsagsbouillon (brug kun en enkelt terning)*

Salt og peber – evt. lidt sukker

 

Kom smør, rapsolie og gulerødder i gryden og lad rødderne koge i fedtstoffet i ca. 10 minutter. De må ikke stege. Tilsæt løg, timian, appelsinsaft og bouillon, og lad herlighederne koge til de er helt møre, det tager ca. 25 minutter afhængig af størrelse. Blend suppen, sættes tilbage på varmen og smages godt til med salt, peber og evt. sukker. Pynt med et grønt drys (jeg brugte karse) og evt. en pyntelig klat creme fraiche, hvis det skal være ekstra festligt!

*det er svært at sige præcis hvor meget væske, man skal bruge. Det afhænger af, hvor tynd eller tyk, man ønsker suppen skal være. Det er lettere at tilsætte mere end det modsatte...........


DEN GODE MÜSLI

150 g speltflager (fuldkorn)

50 g solsikkekerner

50 g hørfrø (bør knuses – jeg bruger en elektrisk kaffekværn)

1 spsk honning efter ønske (fast eller flydende)

Opvarm honningen på en varm pande (pas på den brænder hurtigt). Når det bruser kommes alle de gode korn på og ristes under konstant omrøring i 7-10 minutter. De skal blive smukt gyldne og ”poppe” lidt. Køl af og hæld müslien på et lufttæt glas. Sådan en portion rækker som drys på morgen- yogurten i en uges tid til 2 personer. Advarsel!! Man bliver let afhængig!

 

 

God appetit! Liselotte d. 15. august 2011

 

 KØKKENSKRIVEREN for AUGUST 2011
Mange personer

KØKKENSKRIVEREN for august 2011

KØKKENSKRIVEREN ….. om mad med mere

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med nogle tidligere opskrifter:
http://kokkenskriveren.blogspot.com

Forestil dig, at du vågner op en ganske almindelig torsdag morgen. Solen skinner svagt gennem gardinet. Du trækker fra, og så ligger Jørn Utzons operahus lige udenfor! Nej, det var ikke en drøm, men skinbarlig virkelighed. En fantastisk afslutning på et ikke mindre fantastisk krydstogt, som havde bragt os rundt om det sydlige Australien, til Tasmanien og New Zealand, og som afsluttedes i Sydney! Fantastisk by ikke bare på grund af Operahuset. Her er der gang i den! Den er en ”vibrant city”, som man ville udtrykke det på engelsk. Ja, netop vibrerende, sitrende, fuld af liv. Her er et mylder af mennesker af alle slags, og fra alle verdensdele. En storby lige efter mit hoved. Var jeg 25 år og fri som fuglen, tror jeg, jeg ville flyve til Australien. Men det er jeg ikke, så jeg bliver her i Belgien, i Europa, som i grunden ikke er det værste sted at leve og ånde, vel?
Man spiser godt i Australien, og mangfoldigheden af mennesker smitter naturligvis af på det man spiser. Så uanset hvad ens smagsløg er til, så findes det her. Jeg har forresten aldrig set så store østers i mit liv. De var, som der stod på fiskehandlerens skilt, absolut XXXL! Selvfølgelig også andre skaldyr, fisk, frugt og grønt og kød herunder kænguru, som for resten smager rigtig godt, men der findes ingen kænguru-opskrifter i mine kogebøger! Men jeg er sikker på at Internettet kan levere.
En enkelt af de her nævnte opskrifter faldt jeg over på The Central Market i Adelaide. En marokkaner havde opslået sit lille stade med diverse marokkanske delikatesser, herunder det som han benævnte ”gulerods humus”. Det måtte jeg hjem og prøve, så hermed kommer min opskrift:
Marokkansk gulerods humus
750 g gulerødder
1 tsk harissa (stærk chilipasta)
2 tsk stødt spidskommen
1 spsk frisk presset appelsin
4 tsk frisk presset citronsaft
1 dl creme fraiche (den fede)
2 spsk hakket persille
2-3 fed presset hvidløg
Salt og peber
Kog gulerødderne til de er helt møre. Afkøl og put dem i blenderen med alle ingredienser. Kør til en fin mos, anret i en skål og drys med hakket persille. Spises på små brødbidder eller brug den som dip til, hvad du nu synes.
* * * * * *
En af efterårets glæder er de mange svampe, som dukker op på markederne. Her er en klassisk fransk opskrift på en tærte, som hører til i den fede ende, men den er det hele værd, og en god optakt til den efterfølgende spadsere- eller løbetur:
Champignontærte med Comté
1 mørdejstærtebund
500 g brune champignons (de Paris)
100 g smør
20 g mel
4 spsk piskefløde
1 dl mælk
Salt, peber, muskatnød
125 g revet Comté *
Rens svampene, skær dem i halve eller kvarte. Svits dem i halvdelen af smørret, drys med salt og peber og lad dem simre ved middelvarme i 5-6 minutter. Væden skal være delvis kogt væk. Forbag tærtebunden i ca. 10-15 minutter ved 180 grader. Tilbered imens en bechamelsauce af 30 g smør, melet og mælken. Kog den godt igennem, tag den fra varmen og tilsæt piskefløden, resten af smørret, og den revne ost. Smag til med salt, peber og muskatnød. Hæld den tykke sauce i den forbagte bund, og bag tærten i 15-20 minutter ved 200 grader til den er smukt gylden. Serveres varm med en rigtig god grøn salat.
* Er efter min mening en af de mest smagfulde franske oste, som kommer fra France-Comté i det østlige Frankrig bl.a. fra departementerne Jura og Doubs. Gruyère eller emmental kan erstatte comté, men det er ikke helt det samme.
* * * * *
Og så har Inger Vilsøe sendt denne lækre opskrift på en super dessertkage. Tusind tak, Inger, nu kan vi alle få glæde af kalorierne!
Chokoladekage til 8 personer
200 g fint blendede mandler
200 g smør
200 g mørk chokolade
5 æg
2,5 dl sukker
4 æggeblommer + et helt æg piskes sammen med sukker. Hviderne piskes for sig. Smelt smør og chokolade over vandbad. Bland de blendede mandler i chokoladen sammen med æggesnapsen. Hviderne vendes forsigtigt i. Hældes i en smurt springform og bages ved 150 grader i ca. 50 minutter. Bedst, hvis den får lov at trække et par dage. Server med en sauce af blendede frosne hindbær, flormelis og piskefløde. Wow, det er da en dessert, der vil noget!
* * * * *
Jeg bliver altid glad for nye inspirerende og spændende opskrifter. Send dem til mig på en mail (se ovenfor), så kommer de med i KØKKENSKRIVEREN på et tidspunkt. TUSIND TAK!

BON APPETIT OG VELBEKOMME!

 KØKKENSKRIVEREN for APRIL 2011
Mange personer

KØKKENSKRIVEREN ………. Om mad med mere

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med tidligere opskrifter: http://kokkenskriveren.blogspots.com

 

Jeg sidder her ved tasterne med sommerfugle i maven (et dansk udtryk som den berømte svensker Ingmar Bergman elskede). Jeg kunne også kalde det god gammeldags rejsefeber, for jeg skal nemlig ”down under” på onsdag. Ja, jeg skal til Australien og New Zealand på et spændende krydstogt fra Perth til Sydney. På vejen om jeg så må sige skal vi sejle langs Australiens sydkyst, rundt om Tasmanien og tværs over vandet til New Zealand, hvor vi blandt andet skal navigere i de smukkeste fjorde. Så Sydney og Ayers Rock i det centrale Australien. Det bliver stort, som man siger nu om dage. Og det er meget langt væk.

Men jeg vil ikke svigte mine trofaste læsere, så derfor denne april-udgave af Køkkenskriveren skrevet på den næstsidste dag i februar. Jeg vil divertere med en virkelig let og god forret, en hovedret modtaget fra Eva (undskyld, men jeg har ikke dit efternavn – men i hvert fald tusind tak!) hvori bl.a. ansjoser indgår, og en dessert som jeg lige skal udvælge inden jeg når dertil i manuskriptet. Disse forslag kunne glimrende være en af Påskens menuer – for nu at gøre det lidt mindre traditionelt.

Så lad os komme til det væsentlige:

Tun-mousse – 8 personer

2 dåser tun i olivenolie *

4 spsk crème fraiche – den fede

2 spsk fint hakket skalotteløg

2 tsk citronsaft

2 tsk hakket persille

½ tsk dijonsennep **

Salt og peber

* Jeg havde kun tun i vand, så jeg rørte 2 spsk rigtig god olivenolie i i stedet.

** Jeg havde ingen kapers, så det blev sennep i stedet.

Rør alle herlighederne sammen og lad det gerne trække et par timer eller 3. Server på ristet eller grillet godt brød smurt med et overskåret hvidløgsfed. Anrettes på individuelle tallerkener, pyntes med hårdkogt æg (det er jo påske), lidt tomat og et drys persille. Det er nemt og det er godt!

* * * * * * *

 

 

Osso Bucco in Bianco – 4 personer

6 skiver kalveskank i ca. 4 cm tykkelse

Mel, havsalt og friskkværnet peber

Smør og lidt olivenolie

2-3 hakkede rødløg

4 stilke grofthakket bladselleri

1 lille grofthakket fennikel

1 bundt hakkede forårsløg

2 fed finthakkede hvidløg

6 afdryppede ansjosfileter

3,5 dl tør hvidvin

Vend kødstykkerne i mel, salt og peber, brun dem på begge sider i smør i en stor gryde eller pande. Læg dem i et stort ovnfast fad eller bradepande. Hæld fedtstoffet fra. Kom olivenolie i gryden. Rist så alle grønsager under omrøring i et par minutter. Tilsæt hvidløg og ansjoser, hæld hvidvin ved og kog videre endnu et par minutter, så alkoholen fordamper. Fordel grønsagerne med væden over kødet, dæk det med et dobbelt lag bagepapir og et dobbelt lag alu-folie eller tætsluttende låg. Lad retten simre i en 150 gradervarm ovn i ca. 2,5 time, eller til det er helt mørt. Kødet skal falde fra benene.

Server evt.med cremolata: fintrevet citronskal, hakket hvidløg og persille – så er det helt klassisk.

Og så lige denne dejlige, friske og nemme dessert:

Passionsfrugt-dessert – 6 personer

4 passionsfrugter

2 æg

2 æggeblommer

3 spsk sukker

1,5 dl piskeflødesk

2-3 tsk sukker til drys

Halver frugterne og skrab kernerne ud. Sæt ovnen på 100 grader. Pisk hele æg, æggeblommer, sukker, fløde og frugtkerner sammen. Fordel blandingen i smurte portionsskåle. Sæt dem i ovnen på midterrillen ca. 45 minutter til æggestanden er netop stivnet. Lad desserten køle en time – gerne længere. Tænd for grill-elementet. Drys hver portion med sukker og gratiner hurtigt på øverste rille, så sukkeret smelter og karameliseres. Har du en gas-blæser, så brug den. Server straks. Ja, det er vel nærmest en crème brulée, men ”passionerne” gør en herlig forskel.

God påske og bon appétit!

 KØKKENSKRIVEREN for marts måned
Mange personer

KØKKENSKRIVEREN ….. om mad med mere

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med tidligere opskrifter:

http://kokkenskriveren.blogspot.com

Det er ikke helt almindelige tider vi lever i lige nu. De begivenheder, som vi i øjeblikket er vidne til i Mellemøsten især i Tunesien og Ægypten, er kommet ligeså overraskende som Berlinmurens fald i 1989. Man bliver ganske målløs. Man slås af beundring for disse tusindvis af mennesker, som ganske pludseligt manifesterer og protesterer mod årtiers undertrykkelse og forarmelse. Deres mod er næsten ufatteligt, og deres vilje tilsyneladende stålsat. Verden er forandret ikke mindst på grund af de nye kommunikationsmidler, som selv den værste tyran tilsyneladende ikke kan standse helt, selv om de forsøger. TV og internet har gjort det muligt for mennesker at kommunikere på tværs af landegrænser og kontinenter. Vi kan se, hvordan andre mennesker lever, og befolkningerne i fattige lande med undertrykkender og diktatoriske regimer må spørge sig selv: Hvorfor skal vi have det så ringe og være så ubeskyttede i vort eget hjemland? Vi kan håbe med den ene hånd og tro med den anden på, at disse samfund vil ændre sig og følge folkets vilje. Det sker nok ikke i morgen, i år eller til næste år. Vi selv har brugt århundreder på at nå frem til det demokratiske samfund, vi er så heldige at leve i. Det bliver spændende at følge, hvad den kommende tid bringer disse modige mennesker. Vi må i hvert fald alle håbe og ønske det bedste.

Køkkenskriveren vil gerne bringe en velfortjent hyldest til Mellemøsten på sin egen meget beskedne måde. Derfor får I et par klassiske opskrifter fra den del af verden. De stammer fra en dejlig kogebog ”Middle Eastern Cooking” af Christine Osborne, som jeg erhvervede for nogle år siden. De er værd at prøve, og så er de for resten vegetariske!!

 

Tabbouleh

225 g bulghur

175 g fint hakket løg

1 spsk hakket mynte

8 spsk hakket persille

2 mellemstore tomater uden skal, i små terninger

½ agurk i små terninger

Salt og peber

3 spsk olivenolie

3 spsk citronsaft

Sorte oliven til pynt

Tlbered bulghur som beskrevet på pakken. Sørg for den er velafdryppet- evt. tørret af i et viskestykke. Bland alle ingredienser i bulghuren – især skal citronsmagen være fremherskende. Spises med pitabrød, eller på helt traditionel vis i et salatblad.

* * * * *

En anden klassiker er Falafel små ”frikadeller” af bønner eller kikærter. Jeg selv bruger kikærter fra dåse, det smager helt fint, og mon ikke også børnene vil elske dem!

Falafel

450 g kikærter

6 finthakkede forårsløg

3 fed hvidløg

6 spsk fint hakket persille

1 tsk kommen-pulver

1 tsk fint hakket koriander

Salt og cayenne-peber

Kom kikærterne i blenderen eller mal dem i en morter. Det første er nemmere! Tilsæt alle andre ingredienser, og blend videre til du har en fast dej. Lad den hvile i 15 minutter, og sæt derefter dejen i køleskabet en times tid eller længere. Det gør dejen lettere at håndtere. Med våde hænder formes dejen til små flade ”frikadeller”. Opvarm ½ centimeter olie i en stor pande, steg dem ved middelvarme til de er smukt brune, vend dem ofte og læg dem til sidst på fedtsugende papir. Server straks med små citronbåde, humus og tahini-dip, som kan fås i særdeles gode udgaver i Delhaize, hvis ikke du selv vil tillave dem. De følges også fint med tabbouleh.

* * * * * *

Til sidst! Jeg har flere af jeres gode opskrifter liggende i venteposition. De skal nok komme med i Køkkenskriveren på et senere tidspunkt. Og jeg vil stadig blive MEGET GLAD for flere!! Tusind tak!

BON APPETIT OG VELBEKOMME!

 KØKKENSKRIVEREN for februar 2011
Mange personer

KØKKENSKRIVEREN ………. om mad med mere

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med tidligere opskrifter:

http://kokkenskriveren.blogspot.com

 

Denne gang har Køkkenskriveren taget et ”hold-kæft-bolsje” i munden og besluttet sig til at fatte sig i korthed – sådan er det! På denne regnvåde januardag kan man sidde drømmende og forestille sig den lune brise på en palmesmykket strand, hvor bølgerne slår dovent mod land, og hvor en iskold cocktail kan afkøle den svedende pande og sende blodet i fart parat til aftenens dans til inciterende sambarytmer. Åh ja, lyder det ikke bare skønt.

Men man kunne jo også bare affinde sig med situationen og det belgiske klima og arrangere lidt indendørs hygge med tilhørende lækkerier. F. eks. en hjemmebagt kage til kaffen eller den varme chokolade med flødeskum. Så her kommer en af mine gamle kageopskrifter – lidt af en klassiker:

 

KOKOS-TOSCA-KAGE

 

2 æg

300 g sukker

150 g hvedemel

2 tsk bagepulver

1,5 dl mælk

75 g smeltet og afsvalet smør

 

Til kokos-tosca:

50 g kokosmel

150 g sukker

3 spsk smør

3 spsk mælk eller fløde

1 spsk hvedemel

 

Start med at smelte og afkøle smørret. Pisk æg og sukker skummende, bland mel og bagepulver, og tilsæt melblandingen skiftevis med mælken. Rør det smeltede og afkølede smør i til sidst. Kom dejen i en velsmurt og melet springform (ca. 24 cm) og bag kagen på nederste rille i ovnen ved 200 grader i ca. 30 min.

Tillav imens kokos-tosca blandingen: Kom alle ingredienser i en lille kasserolle og kog den hurtigt sammen. Bred massen ud over kagen i et jævnt lag, og sæt den tilbage i ovnen i ca. 10 minutter til den har fået en pæn gylden farve. Lad kagen afkøle på en bagerist. Server som den er, eller hvorfor ikke pynte op med en skefuld god vaniljeis!

 

Og så får I lige en anden af mine gode gamle opskrifter med svinemørbrad. Herlig gæstemad eller til familiens søndagsmiddag:

 

 

 

 

MØRBRAD I SENNEPS-SAUCE

(til 4-6 personer)

 

2 store svinemørbrader

lidt mel, salt og peber

2-3 løg

50 g smør

2 spsk hvidvinseddike

1 dl bouillon

2 tsk lys dijonsennep

2 spsk hakket esdragon

2-3 dl piskefløde

 

Skær den trimmede mørbrad i tykke skiver på ca. 2-3 cm og bank dem let flade. Vendes i det krydrede mel, og brunes hurtigt på begge sider i gyldent smør. Tag dem af panden. Svits løgene i smørret til de er klare og gyldne. Tilsæt vineddike, sennep, bouillon, esdragon og fløde, og lad det koge godt sammen. Læg kødet tilbage i saucen og lad det simre i 10-15 minutter.

Server med små pillekartofler drysset med hakket persille og masser af brøndkarse ved siden af. Brøndkarsen er vanvittig sund har jeg lige lært – fyldt med proteiner, fibre, kalk og jern.

 

Til sidst et fromt ønske

MAIL MIG EN AF JERES YNDLINGSOPSKRIFTER – SÅ KOMMER DEN I BLADET!

 

VELBEKOMME OG BON APPETIT!

 KØKKENSKRIVEREN for Januar 2011
Mange :) personer

KØKKENSKRIVEREN ......... om mad og andet godt

 

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med tidligere opskrifter:

http://kokkenskriveren.blogspot.com

 

Ekspedit, ekspres, gesvindt, med lynets fart, i løbet af nul komma fem, lynsnar, rapid, i en ruf, tjep eller i musikkens verden allegretto! Blot nogle af de talrige synonymer for ordet ”hurtig” eller ”fast” på godt engelsk. I har sikkert gættet det, Køkkenskriveren starter det nye år med en rap omgang skriveri om ”Fast Food”, lidt om historien og oprindelsen af fænomenet. At vi ikke skal spise for meget af det, ved vi alt om. Alligevel er emnet et par ord værd, og denne måneds opskrifter er ikke at sammenligne med hverken ”hamburger” eller ”hot dog” – derimod er de hurtige.

Lad mig starte flyvende med at fastslå, at ”fast food” overhovedet ikke er noget nyt. Det eksisterede allerede i oldtiden hos de gamle grækere, og romerne gik heller ikke lynhurtigt af vejen for at indtage det. Det var ganske enkelt sådan, at de fleste helt almindelige mennesker ikke havde et køkken. Derfor trivedes gadesalget både i Athen og Rom. I sidstnævnte by kunne man bl.a. nyde grød med fiskesauce. Også kopterne i det gamle kristne Egypten spiste gadens mad nemlig datidens falafel: friturestegte kugler af bønner. Langs Europas pilgrimsruter, hvor pilgrimmene hastede mod f.eks. Santiago di Compostella, blev der solgt ”fast food”, ofte det rene hundeæde, men lidt kvik tilsætning af stærke krydderrier fik det til at glide hastigt ned.

Nå, men vi må med stormskridt tilbage til nutiden. Hvorfor hedder en hamburger egentlig en hamburger? Jeg har læst følgende: I 1850’erne sejlede mange jøder til Amerika fra Hamburg. Rejsemaden var stegte kødboller med masser af salt og krydderier, som sikrede lang holdbarhed. I New York blev bollerne populære under betegnelsen ”stegt som i Hamburg”!

Nå, jeg iler videre med Storbritanniens ”fish & chips” mani. Den  opstod samtidig med trawler-fiskeriet  i midten af det 19. århundrede, og fisken blev tilberedt på kajen.

Siden har der været fart i udviklingen af ”fast food” nu er det ikke længere bare hot dogs og hamburgere. Idag er det Kentucky-kyllinger, italienske pizzaer,  mellemøstlige falafel og pitabrød, kinesiske nudler og ikke at glemme i al denne hast ”frites”med mayonaise i Belgien.

Lige i skyndingen til allersidst historien on den japanske sushi. I 1923 blev Tokyo ramt af et forfærdeligt jordskælv. Restauranterne kunne ikke tilberede maden i de ødelagte køkkener, og derfor drog japanske kokke i en fart ud på gaderne med små rullende boder med rå fisk. Det er vel en rigtig kvik ”fast food” historie eller hvad?

Og så hastigt videre til opskrifterne. Vi starter med en herlig salat, som jeg for længe siden fik tilsendt fra Inger Vilsøe. Her kommer den:

 

 

 

 

 

 

 

 

HØVLET GULERODSSALAT  (8 personer)

 

I kg gulerødder

frisk ingefær efter behov og lyst

godt med bredbladet persille

 

Dressing:

1 dl olivenolie

1 dl hvid balsamico eddike

4 fed hvidløg - finthakkede

cayennepeber og sukker efter smag

 

Skræl og høvl gulerødderne og ingefæren. Læg rødderne på et fladt fad, drys med ingefær, hæld dressinger over og pynt med masser af hakket persille.

Salaten kunne sagtens følges med denne herlige tærte, som jeg opsnappede fra en italiensk kok på fjernsynet:

 

TÆRTE MED ARTISKOK, SPINAT OG ROQUEFORT

 

1 stk. tærtebund af mørdej (din egen eller supermarkedets)

350 g frisk spinat

1 ds. artiskokbunde eller hjerter

1 stort løg i halve ringe

3 æg

2,5 dl mælk eller fløde

50-75 g roquefort

lidt olivenolie

 

Varm olien let på en pande, tilsæt løget og lad det blive gennemsigtigt, tilsæt så den friske og renvaskede spinat. Lad spinaten falde sammen, smag til med salt og peber. Hæld vandet fra artiskokkerne og skær dem i mindre stykker. Hæld evt. vand fra spinat-løg-blandingen, og bred den ud på tærtebunden sammen med artiskok-stykkerne. Pisk æg og mælk sammen med lidt salt og peber. Hæld det over grønsagerne og smuldr tilsidst roquefort-osten over. Ind i ovnen på midterrillen ved 180 grader i godt en halv time. 

 

Til allersidst en hurtig og nem opskrift på knækbrød, som jeg har fra en god veninde i Frederikshavn. Deres 10-årige drenge-barnebarn elsker at lave det!

 

Nemt knækbrød

 

1 dl af hver af følgende:

Havregryn, sesamfrø, hørfrø, solsikkekerner og græskarkerner

3 dl hvedemel

2 dl vand

1,25-1,5 dl olie (dejen skal nemt kunne rulles ud)

1 tsk. bagepulver

2 tsk. fint salt

 

Rør alle herlighederne sammen, og del dejen i 2 portioner Hver portion rulles ud mellem 2 stykker bagepapir, så den fylder en bageplade. Træk det øverste stykke papir af og skær dejen for, hvor den skal knækkes. Bages ved 175 grader i varmluftsovn i ca. 20 minutter. Afkøles på en bagerist og opbevares i en kagedåse.

 

Send mig gerne din yndlingsopskrift – en mail er nok – så bliver jeg og andre glade!

Se adressen ovenfor!

 KØKKENSKRIVEREN for december 2010
4 personer

KØKKENSKRIVEREN .......... om mad og andet godt

 

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med tidligere opskrifter:

http://kokkenskriveren.blogspot.com

 

Passende må det være først at ønske RIGTIG GLÆDELIG JUL! Og en stor tak til alle jer, som har sendt mig opskrifter i de seneste måneder. Nogle er allerede blevet bragt her på siden – andre skal helt sikkert komme med i det nye år!

Ingen højtid har som julen mange traditioner, dem kan I læse mere om på min meget skrivende mands hjemmeside: http://www.niels-jorgen-thogersen.dk/5642148 . Her kan man læse om julens traditioner i de fleste europæiske lande og måske lade sig inspirere til nye hjemlige ritualer. Den er absolut et besøg værd!

Men fejring af nytåret er bestemt også værd at kigge nærmere på. Hos os er det jo især rådhusklokker, dronningens nytårstale, 90 års føs’da’, torsk, champagne, fyrværkeri og bordbomber, som fylder. Danskerne spenderer iøvrigt iflg. pålidelig kilde 250 millioner kr alene på nytårsfyrværkeri, så pas på ørerne! I Tyskland hedder nytårsaften slet ikke nytårsaften, men derimod Sankt Sylvester. Og hvem var han så?Jo, han var såmænd pave i Rom fra 314-335 og omvendte iflg. legenden Konstantin den Store til kristendommen, og så indviede han 3 af Roms berømte kirker bl.a. Peters Kirken.

I Spanien skal man på slaget 12 indtage 12 vindruer meget hurtigt efter hinanden, og så skal man være iført rødt undertøj! I mange byer samles store menneskemængder bl.a. i London på Trafalgar Square og her i Bruxelles foran kongeslottet, hvor der er folkefest og stort festfyrværkeri.

Og så er der dem som slet ikke fejrer nytår d. 31. december! F.eks. fejrer jøderne deres nytår – Rosh Hashana – i september. I år var det d. 8. september, og deres årstal i år er 5771! Kineserne fejrer det kommende nytår d. 3. februar, deres årstal er 4708 og så går man for øvrigt ind i kaninens år! I Kina må man ikke feje i sit hus omkring nytår, for så fejer man familien med ud. Og man må heller ikke vaske hår, for så vasker man al lykken bort!

Og skal vi lige slutte af med russerne, så pynter de juletræ den 31. december, for de fejrer nemlig jul efter den julianske kalender d. 6. og 7. januar. Ak ja, verden er mangfoldig og spændende!

Her er ikke plads til flere nytårsbeskrivelser – men jeg tror de fleste mennesker på vor planet trods alt synes at d. 31. december er en god dag at fejre nytår på. Så derfor skal der lyde et ønske til jer om ET RIGTIG GODT, SUNDT OG HERLIGT NYTÅR og så får I selvfølgelig lige nogle festlige opskrifter til årets sidste aften! De kræver ikke meget forberedelse, så der bliver også tid til at slappe af!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vores gode veninde Janne Normann har sendt mig følgende indledning:

 

GRILLET GEDEOST

 

Lav en tapenade af:

75 g sorte udstenede oliven

skal af en usprøjtet appelsin

40 g mørk chokolade (mindst 70%)

3-4 spsk olivenolie

 

Put alle ingredienser til tapenaden i blenderen. Servering: Tag små stykker flutes eller franskbrød og rist dem på begge sider. Smør tapenaden på og læg et stykke rundt gedeost ovenpå. Så ind under grillen i nogle minutter. Server på et leje af rucola og hæld eventuelt lidt rigtig lækker olivenolie over.

 

Som hovedret en skøn fiskeret fra en af mine utallige kogebøger – denne er fransk og hedder ”1000 recettes”:

 

FISKESPYD MED HAVTASKE OG BACON

 

1 havtaskefilet på 800 g

(lotte på fransk!)

2 tykke skiver røget flæsk/bacon

1 stor rød el. grøn peberfrugt

1 -2 løg

2 spsk olivenolie

1 dl hvidvin

5 dl piskefløde

 

Skær fiskefileten i 16 smukke firkanter. Skær flæskeskiverne i 8 stykker. Tøm peberfrugten for kerner og skær den i 12 pæne firkantede stykker. Skær løgene i mindre både. Sæt alle ingredienserne skiftevis på 4 spyd (bruger man træspyd, skal de lægges i vand først, ellers brænder de) – start og slut med peberfrugten, den holder godt sammen på tingene. Steg spyddene på en stor pande i olien for højt blus i et par minutter på begge sider, og læg dem derefter i et ovnfast fad. Kog panden af med hvidvin og tilføj piskefløden, smag til med salt og peber, og hæld saucen over spyddene. Sættes i ovnen ved 200 grader i ca 20-25 minutter, indtil saucen er tyknet og lidt gylden. Server omgående evt. med en lækker rispilaf med safran, og lad en smuk grøn salat følge efter – som man gør det i Frankrig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Og så skal I lige have Jannes forrygende, festlige og ”dekadente” dessertopskrift – jeg citerer:

 

NEGERBOLLE-DESSERT

(ikke tale om, jeg vil være så politisk korrekt – det hedder negerboller, basta!)

 

”3 lagkagebunde sopper godt i Grand Marnier eller Cointreau, 6 negerboller uden bund klaskes oveni den ene, derpå hældes lidt creme af 300 g moset hindbær blandet med ½ liter piskefløde (godt stiv), så endnu en lagkagebund med 6 negerboller og cremen. Øverst den sidste lagkagebund med resten af cremen, som smøres ud over hele kagen. Pyntes med hele hindbær og evt. valnødder. Den lyserøde kager ser rædsomt vulgær ud – men den smager godt! Mange hilsener Janne!”

 

Det må da siges at være en festlig afslutning på året! Ridtig god fornøjelse og bon appétit!

 

Køkkenskriveren ønsker sig altid gode opskrifter og idéer – så send mig en mail!

 Køkkenskriveren for november 2010
Mange personer

KØKKENSKRIVEREN – om mad med mere

 

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med tidligere opskrifter:

http://kokkenskriveren.blogspot.com

 

Bruxelles er en fantastisk by. Overskuelig, uhøjtidelig, charmerende og en sand cocktail af alverdens kulturer. Det er – i mine øjne – det der gør Belgiens hovedstad til en hel unik og fascinerende by, hvor alverdens nationer sætter deres præg på gadebilledet, kulturudbuddet og ikke mindst byens gastronomiske liv, som det udfolder sig på restauranter, caféer og de mange markeder. Det er måske ikke verdens smukkeste by, og dog gemmer der sig små perler af gader og torve overalt. Bruxelles fortjener at blive udforsket i alle kroge! Sprogligt er byen også en udfordring. Snart snakkes der fransk snart flamsk, og på en tur igennem byens gader kan man lægge øre til alverdens sprog, hvis man slår dem ud. Pas på – der er også mange som taler dansk!!

Denne mangfoldighed giver også inspiration til ”Køkkenskriveren”. Så opskrifter fra mange lande og kulturer har også deres plads her. I denne omgang en dansk suppe, et græsk brød og en ungarsk gullasch!

 

Den danske suppe er en opskrift fra Dragsholm Slot i Odsherred, en af Danmarks nye gastronomiske højborge med  særlig vægt på danske råvarer og iøvrigt stærkt inspireret af Restaurant Noma, hvortil de har tætte forbindelser.

 

Gulerods- og jordskoksuppe *

(10 portioner)

 

2 store skalotteløg – fint hakket

2 hvidløgsfed – fint hakket

1 stor dusk timian

1 dl hvidvin

6 dl hønsebouillon

4 dl piskefløde

200 g jordskokker – i skiver

500 g gulerødder – i skiver

1 citron

Chili og ingefær – efter egen smag

salt og peber

 

Sauter løg og hvidløg i lidt smør sammen med timian, tilsæt hvidvin og lad det koge et øjeblik, så alkoholen fordamper. Tlsæt så bouillon, jordskokker og gulerødder. Kog til grønsagerne er møre – ca. 20 minutter. Blend suppen, tilsæt fløde og kog suppen igennem til den er godt varm. Smag til med citronsaft, chili, ingefær, salt og peber.

* jordskokker hedder på fransk: Topinambours. På flamsk: aardperen (jordpærer direkte oversat).

 

 

 

 

 

Dette er en absolut original ungarsk opskrift. Retten har sit navn fra de magyariske ”cowboys”, som kaldes gulyas. En god veninde i Danmark (en fan af ”Køkkenskriveren!) har sendt mig den:

 

Ungarsk gullasch

 

750 g oksetyksteg eller inderlår i mundrette stykker

2 løg i ringe

2 grønne peberfrugter i tykke strimler

3 spsk svinefedt (olie kan bruges)

11/2 tsk sød paprika

3  flåede tomater i mindre stykker

2 fed knust hvidløg

1 tsk malet kommen

ca. 2 dl vand

4 kartofler

Salt og peber

 

Svits løg- og peberfrugtstrimler, drys paprikaen over – pas på den ikke brankes. Tilsæt kødet og vend det med grønsagerne. Kom tomater, hvidløg og kommen i og lad det koge nogle minutter under låg. Hæld så meget vand på, at det står i højde med indholdet og lad det snurre 15 minutter. Skræl imens kartoflerne og skær dem i terninger. Kom dem i gryden, og lad alle herlighederne koge 25-30 minutter. Skal det være ægte ungarsk, så skal der tilsættes små dej-ærter, som laves således: Pisk 1 æg med lidt salt og ca. 5 spsk mel. Det skal være en fast dej. Rul små ærter af dejen, kog dem i få minutter i letsaltet vand, tag dem op og put dem i gullach-gryden. Lad dem koge med i ca. 5 minutter. Server straks, og se det er en ægte gullasch!!

 

Og til begge retter er et godt brød jo sagen. Her er et græsk af slagsen, som Anne Glinos har sendt til mig:

 

Græsk landbrød (2 stk)

 

1 kg økologisk hvedemel

1 kg sigtemel

150 g gær

6 tsk salt

12 dl kærnemælk

 

Mel og mælk skal have stuetemperatur! Rør gær, salt og mælk sammen. Bland ¾ af melet i og slå dejen til den er glat og smidig. Sæt den til hævning et lunt sted, til den er blevet 3 gange så stor – ca. 2 timer. Tag den ud på køkkenbordet og ælt resten af melet i – ælt længe og grundigt. Del dejen i 2, som hver slås flade, fold den ene halvdel over den anden, så brøddene ligner halvmåner. Læg dem på en bageplade og skær 4 skråsnit i hver. Efterhæver 15 minutter. Drys lidt mel over og bag ved 200 grader i 5 kvarter på nederste rille. Bag evt. en halv portion – det kommer der et kæmpebrød ud af!

 

Tusind tak for mange spændende opskrifter!

Køkkenskriveren er altid modtagelig for såvel opskrifter som andre gode mad-idéer!

Send mig en mail – se ovenfor!

 KØKKENSKRIVEREN for oktober 2010
Mange personer

KØKKENSKRIVEREN ………. Om mad og mere godt

 

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med tidligere opskrifter: http://kokkenskriveren.blogspot.com

 

 

Velkommen til Belgien og ikke mindst til det belgiske køkken og den belgiske madkultur!

Du vil meget hurtigt opdage, at i dette lille land står gastronomien og madglæden højt på dagsordenen! Jeg husker mit første besøg i supermarkedet ”Delhaize” i Ixelles i 1988, som var det i går. Aldrig havde jeg set så mange forskellige slags salater og grønsager, så mange forskellige slags kød og udskæringer og så mange slags smør! I Danmark var et halvt pund smør jo et halvt pund smør, basta! Det var og er stadig en sand fornøjelse at gå ud at handle. Belgierne går efter kvalitet, når de køber ind til de daglige måltider, og selvfølgelig er de prisbevidste, men seriøse forbrugerundersøgelser viser klart, at kvalitet går forud for pris!

En anden og meget charmerende mulighed for indkøb er de utallige markeder, som findes i Belgien. Hver bydel i Bruxelles har sit ugentlige marked, og hver eneste by og landsby sit. Grønsager og frugt, kød og fisk, blomster og planter, brød, tærter og kager, pølser og skinker, ost og andre mejeriprodukter bugner i de mange stader og vogne. Bemærk også de særlige vogne  med f.eks. italienske og spanske specialiteter. Måske møder du ”svampemartin”, som på årsbasis sælger over 35 forskellige slags paddehatte lige fra markchampignon til trøfler! Det er en ren fornøjelse, at spadsere rundt, indånde duftene og atmosfæren på markederne, og der er helt sikkert en lille café i nærheden, hvor en kop kaffe eller et koldt glas belgisk øl er med til at højne oplevelsen.

Meget glædeligt er det også at opleve, at mange små lokale butikker stadig er i live i Belgien og har det godt. En lokal slagter, bager eller købmandsbutik (alimentation générale) hører med til indkøbssortimentet – støt dem – de både pynter og gavner i det lokale miljø!

Er du til økologi? Fortvivl ikke – ALLE varer kan stort set fås økologiske - oftest betegnet BIO i Belgien. Økologiske varer er at finde i alle supermarkeder, i specialbutikker og sandelig også på markederne, hvor det f.eks. kan være ost og mælkeprodukter direkte fra bondegården.

Den store mangfoldighed af nationaliteter i Belgien gør, at du stort set altid kan finde den originale vare, hvad enten den er europæisk, amerikansk, asiatisk eller afrikansk – kig dig omkring – tag på opdagelse – snak med naboen – kort sagt oplev den store gastronomiske mangfoldighed. Det er bare skønt at være glad for mad i Belgien!

 

 

DET BELGISKE KØKKEN

 

I Belgien spiser man stort set alt fra østers til havsnegle, fra kålrabi til slikasparges, fra oksefilet over lammelever til komaver. Belgien har sit helt eget køkken, så det er en god ide at indkøbe en kogebog med belgiske opskrifter. Meget typisk for Belgien er f.eks. rosenkål og julesalat, og netop i denne efterårstid står muslinger med pommes frites (!) og mange slagt vildt med bl.a.selerimos højt på menuen.

Som en lille og særlig velkomst til jer nye, får I her nogle klassiske, belgiske opskrifter!!

Først en herlig og kraftig vinterret, naturligvis tilberedt med god belgisk øl:

 

Les carbonnades flamandes – til 4 personer

 

1 kg oksekød til ”carbonnades” (slagteren kender alt til det)

3 pænt store løg

50 g smør

1 tyk skive landbrød (uden kerner og skorpe)

Dijon-sennep

2-3 stilke frisk timian

1 laurbærblad

¼ liter øl (mørk – f.eks 1,5 % Piedboeuf) + ¼ l vand

Sukker

Salt og pebber

 

Skær kødet i stykker på 80-100 g eller få slagteren til det. Skær løgene i halve og derefter i tynde skiver. Smelt og brun smørret i en stegegryde og steg løgene indtil de er let gyldne. Tilsæt kødstykkerne og brun dem med løgene. Krydr med salt og pebber. Smør landbrødet med et godt lag sennep og læg det oven på kødet (det jævner saucen). Hæld øl og vand på og kom timiankvistene og laurbærblad i. Kog op, kom låg på gryden, og lad herlighederne koge ved meget svag varme i ca. 2 timer. Rør af og til og tilsæt mere øl om nødvendigt. Lige før servering tilsættes 2 stykker sukker. Hertil er pommes frittes det klassiske tilbehør. Jeg har min egen og mindre fede version:

 

Køkkenskriverens sunde pommes frites

 

1 kg bagekartofler

2 spsk olivenolie

salt og pebber

 

Vask kartoflerne grundigt og skær dem i store både 3-4 cm lange og 1-2 centimeter tykke. Kom bådene op i en skål, hæld olivenolien over, drys med salt og pebber, rør rundt så bådene er smurt ind i olivenolien og krydderierne. Hæld dem op i et ildfast fad eller i bradepanden dækket med bagepapir. De skal ligge i eet lag. Sættes i en forvarmet ovn 180 grader i ca. 30 minutter. Lad dem ikke blive for mørke og stik i dem for at sikre, at de er helt gennembagte. Samme metode kan bruges med andre rodfrugter – en blanding af forskellige er ikke nogen dårlig ide til karbonaderne. Læg eventuelt et par timiankviste og/eller en kvist rosmarin ovenpå. Det giver en herlig aroma.

 

En anden fortryllende ting er denne salat, som er en glimrende forret eller frokostret med et godt stykke brød til:

 

Frisée aux lardons – frisée salat med røget flæsk

 

1 frisée salat

150 g røget flæsk

1 spskf smør

100 g valnødder

2 spskf vineddike f.eks.rød balsamico

Salt og peber

 

Skyl salaten, tør den godt af og skær den i mindre stykke. Skær det røgede flæsk i terninger og steg det gyldent i smørret. Hak valnødderne groft, hæld dem i salaten sammen med flæsketerningerne og den tilhørende saft. Kog panden af med vineddiken, tilsæt salt og peber og hæld det over salaten tilsidst. Bland og server!! Er man til roquefort-ost, så er det lækkert med lidt småbidder drysset over.

 

 

 

 

 

 

 

Til allersidst endnu en herlig belgisk klassisker:

 

Chicons au gratin – gratineret julesalat (3-4 personer)

6 julesalat

4 skiver kogt skinke

Til  saucen:

50 g mel

50 g smør

½ liter mælk

100 g revet gruyère ost

Salt og pebber

 

Fjern eventuelt de ydersteblade og skær bunden til ved at lægge et lille kegleformet snit ind i kalorius.Vask dem, men lad dem ikke ligge i vand, så bliver de endnu mere bitre Læg dem et øjeblik i kogende vand med salt (blanchering), smelt lidt smør i en kasserolle, læg julesalaten i og lad den koge stilfærdigt i smørret i 8-10 minutter. Tag dem op og rul et stykke skinke om hver julesalat. Tilbered saucen som en bechamel og smag den godt til. Hæld halvdelen af saucen i et ildfast fad og læg skinke/julesalaten ovenpå. Hæld så resten af saucen over og drys med den revne ost . Læg lidt smørklatter på og gratiner retten i ovnen ved 200 grader til den er smukt gylden. Pas på den ikke bliver for mørk, så bliver osten bitter.

 

Har du et godt tip, en lækker opskrift eller et godt råd?

Send mig en mail – se ovenfor – velbekomme og tak!

 KØKKENSKRIVEREN for juni 2010
4 personer

KØKKENSKRIVEREN – OM MAD MED MERE

 

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med tidligere opskrifter:

http://kokkenskriveren.blogspot.com

 

Når dette klubblad dumper ned i postkassen, så er sommeren over os. Nogle er på vej på ferie et eller andet sted hen, medens andre stadig kæmper med eksaminer, arbejde og andre mere eller mindre tyngende gøremål. Under alle omstændigheder er det tid til at komme i afslapnings- og ferie ”mode”.

Vi vil være på vej mod sommerhuset, hvor een af mange glæder er hen under aften at pakke en kurv med diverse lækkerier og daske ned til stranden, finde en plads i solen og nyde de lækre sager og den skønne udsigt. Kort sagt vi tar’ på skovtur eller som det også kaldes ”picnic” – eller på fransk pique-nique! Slår man op i en engelsk eller en fransk ordbog kan man læse, at det selvfølgelig er en udflugt, hvortil man medbringer en madkurv, men egentlig betyder det også, at alle deltagere medbringer noget spise- eller drikkeligt på udflugten – kort sagt det er også et sammenskudsgilde! Så kald naboer, venner og familie sammen til skovturs-sammenskudsgilde. Hvorfor ikke?

Der for er ”Køkkenskriveren” denne gang gået ad skovtursstien, og I får et par idéer til, hvad der kan puttes i kurven. Opskrifterne er til 4 personer.

 

Lad os starte med en kølig drik, hvor børnene også kan være med

 

Melon-drik

En mellemstor moden melon efter eget valg skæres i småstykker, kommes i blenderen sammen med saft af 2 citroner, sukker efter smag og frugtens naturlige sødme, og et par myntestilke. Blend det hele til en tyk grød og fortynd med vand/mineralvand efter ønske. Afkøles godt og hældes på en termokande.

Dertil lidt mundgodt som f.eks. små stykker af sommerens grøntsager: Gulerødder, blomkål, agurk og cherry-tomater, lidt chips og jeres egen yndlingsdip.

Så er forretten på plads!

 

Fortsæt med en skøn

 

Kold kartoffelsalat med kylling og tomatpesto

 

500 g kyllingefilet

1 kg små nye kartofler

1 rødløg

1 dåse artiskokhjerter

50 g rucola

 

 

 

 

Pesto:

1 dl soltørrede tomater

½ dl olivenolie

1 spsk ristede pinjekerner

1 spsk revet parmesan

 

Kog kyllingefileterne i ca. 15 minuter (pas på de ikke får for meget og bliver tørre), afkøl og skær dem i mindre stykker. Skrub kartoflerne, kog dem akkurat møre, afkøl og skær dem i mindre stykker. Snit løget og skær artiskokhjerterne i kvarter. Tilbered pestoen i blenderen. Bland alle ingredienserne med pesto og rucola og kom salaten i et kønt fad – og så ned i skovturskurven.

 

Herpå kunne et par lækre oste følge med disse herlige og nemme

 

Durumboller

 

25 g gær

3 dl lunkent vand

1 tsk havsalt

3 spsk olivenolie

300 g durummel

150-175 g hvedemel

 

Opløs gæren i det lunkne vand, tilsæt salt, olivenolie, durummel og til sidste hvedemel. Ælt til dejen er blød og smidig. Sæt den til hævning  tildækket på et lunt sted til dobbelt størrelse. Slå dejen ned og form 10-12 boller, lad dem efterhæve et kvarters tid og sæt dem midt i ovnen ved 225 grader i ca. 20 minutter.

 

Desserten kunne være noget så enkelt som en skål med friske frugter og bær suppleret med en rigtig god kage eller tærte -  din yndlingsopskrift. Og så skal der selvfølgelig et par gode flasker kølig rosé eller hvidvin med til at skabe den rette stemning! Go’ fornøjelse.

 

KØKKENSKRIVEREN ØNSKER ALLE EN DEJLIG SOMMER!!

 

PS. Jeg takker for mange gode opskrifter, som jeg har fået som svar på mit opråb! Dem vil I få glæde af, når vi er tilbage efter sommerferien.

 KØKKENSKRIVEREN for maj 2010
Mange personer

KØKKENSKRIVEREN – OM MAD MED MERE

 

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med tidligere opskrifter:

http://kokkenskriveren.blogspot.com

 

KÆRLIGHEDSFRUGT! Hvor romantisk! Peru-æble, guld-æble eller akacie-æble. Ja, kært barn har mange navne! Barnet jeg her refererer til er såmænd den helt almindelige og dejlige TOMAT!  Ordet tomat stammer fra aztekisk, hvor det staves tomatl. Sæsonen for rigtig gode tomater begynder netop nu, så derfor må en tomat-lektion her i Køkkenskriveren være på sin plads.

Dens latinske navn er lycopersicum esculentum, oprindelsen er Sydamerika nærmere be-tegnet Peru. Den spanske conquistador Francisco Pizarro (ca. 1476-1541) bragte den hjem til sit fædreland i 1520’erne, og det var da meget interessant! Faktum er, at man anså den for giftig og altså ganske uspiselig, selv om den var køn! Først i det 18. århundrede fik man øjnene op for dens velsmag og mange muligheder. Spanierne vænnede sig til den, senere fandt den vej til Napoli, så kom turen til Norditalien, Sydfrankrig og Corsica. Først i 1790’erne nåede den helt til Paris. Og så må man jo sige, at den har gået sin sejersgang verden over lige siden. Fra omkring 1900 begyndte man at dyrke den i Danmark.

Vel kan tomater fås hele året, men det er i perioden fra maj til oktober, de er allerbedst.

Der findes idag hundredevis af tomatsorter, udviklet igennem tiderne. De dyrkes oftest i drivhuse, og de findes i mange farver og nuancer: Gule, grønne, sorte og ikke mindst røde – mon ikke kærligheden kommer ind i billedet her? Belgien og Holland er idag nogle af de mest tomat-dyrkende lande i verden

Tomater skal være faste, kødfulde, skinnende, uden rynker og med en umiskendelig duft af ja, tomat. Skindet kan være svært fordøjeligt for sarte maver, men det er jo nemt at fjerne. Et minut i kogende vand og vupti kan skindet tages af.

Næringsindhold: Tomater er rige på betacaroten (så blir’ vi solbrændte), 100 g tomat indeholder 20 kalorier, og så er den rig på A, B og C vitamin. Nogle kloge folk hævder at tomaten har sygdomsforebyggende evner, og at den er sund i alle sine former: Friske, konserverede eller tørrede, som juice, puré eller ketchup. Og anvendelsesmulighederne i mad-lavningen er nærmest uendelig. Kan man forestille sig et køkken uden tomater? Det kinesiske køkken er vist en af de meget få undtagelser.

Jeres kogebøger er fyldt med opskrifter på supper og saucer og meget andet. Så for min del bliver månedens opskrifter denne gang til en lille gastronomisk rejse med tomaten! Og vi starter i 

 

Danmark: Smørrebrøddets hjemland ikke sandt, så må jeg foreslå en god skive rugbrød med tomat, mayonaise og rå løg eller purløg. Eller f.eks. en ægge-tomat-mad toppet igen med mayo og purløg– ikke at kimse ad vel!

 

Belgien: ”Tomates aux crevettes” – tomater fyldt med de små grå rejer: 1 tomat pr person tømt for indhold, som fyldes op med 50 g rejer vendt i mayo tilsat persille, salt, peber og en spiseskefuld whisky! Server dem som forret, eller som man ser mange steder i Belgien, som hovedret med pommes frites!! Det kan da vist kun belgierne finde på!

 

Spanien: Her en en lille interessant ting, som jeg mødte i Alicante på hotellets morgenbuffet. Friskbagt brød smøres med et overskåret hvidløgsfed og stænkes med en rigtig god olivenolie. Hertil rå tomat-syltetøj, som gøres således: Fjern skindet, blend eller allerbedst mas tomaterne, som naturligvis er de skønne solmodne, i en morter, smag til med lidt krydderurter, friske eller tørrede efter smag, salt og peber. Smør tomat-syltetøjet på brøddet og smid eventuelt en skive jamon serrano (den berømte spanske tørrede skinke) ovenpå. Skønt til morgenmad, men også flot som tapas.

 

Italien: Ja, hvem kan forestille sig et italiensk måltid uden tomater. Tomater og mozzarella og basilicum – ikke sandt – det italienske flag på en tallerken. Tomater i pastasaucen, på pizzaen, på escaloppen, ja, bare over det hele. Ikke mindst på bruschetta’en. Rist eller grill et stykke godt landbrød, smør med et overskåret hvidløgfed, skær tomater med skind i små stykker, overhæld med olivenolie af bedste slags, salt, peber og basilikum revet i små stykker. Ikke skære, så falder bladene sammen! Lægges på det gode brød – hurtig, nem, smuk og sund forret til en sommeraften på terrassen.

 

Schweiz: Her får I lige en meget herlig og nem Pizza fra Tessin, den italiensktalende del af Schweiz. Skær 500 g tomater i skiver og læg dem til afdrypning på et stykke køkkenrulle et kvarters tid. Læg en mørdejsbund i en tærteform, smør bunden med et godt lag esdragon-sennep, læg herpå et lag emmentaler-ost ca. 150 g i skiver, og top med tomatskiverne. Drys med oregano, salt og peber og stænk med lidt olivenolie. Finthakkede sorte oliven kan også drysses på. Sættes midt i ovnen ved stærk varme ca. 240 grader i ca. 20 minutter. Det smager fantastisk med en god grøn salat til. Velegnet til natmad.

 

SEND ENDELIG  FLERE OPSKRIFTER – DET GLÆDER MIG,

OG IKKE MINDST ALLE JER TROFASTE LÆSERE AF KØKKENSKRIVEREN!

 Køkkenskriveren april 2010
4 personer

KØKKENSKRIVEREN – OM MAD MED MERE     

 

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med tidligere opskrifter:

http://kokkenskriveren.blogspot.com

 

Det er definitivt på vej, det er lige om hjørnet, fuglene kvidrer (stæren ankom her til morgen!), en anelse lunhed i luften, vintergækkerne har fået selskab af gule og lilla krokus, knopperne begynder at svulme – jo det er ved at være der – FORÅRET! Og dermed også tid til nye oplevelser og opdagelser på alle måder. F.eks. en hyggelig udflugt ud i det belgiske landskab, som gemmer på så mange små og store overraskelser. Lad mig give et eksempel, som også strejfer det gastronomiske, og det passer jo som fod i hose i denne sammenhæng.

Det var ikke forår, men januar, min gemals fødselsdag, og vi ville opleve noget andet end det sædvanlige. Ved et lykketræf (Google nærmere bestemt) fandt vi frem til den lille landsby WATOU i Vestflanderen, 10 km fra Poperinge, 20 km fra Nordsøen og 5 km fra den (usynlige) grænse med Frankrig. Hurra for EU!

Det var virkelig en dejlig overraskelse. En charmerende ganske lille landsby med velholdte huse, stærkt præget af den årlige 3-måneders poesi- og kunstfestival hver sommer. Poesien er at læse hele året på mure og bygninger, og det lille hotel på byens Grote Markt har såmænd reference til et digt af den berømte nu afdøde belgiske forfatter Hugo Claus:

”Tussen Dag en Morgen” – mellem dag og morgen. Lyrisk ikke sandt. Ved siden af hotellet ligger en skøn restaurant/brasserie ’T Hommelhof, hvor man har specialiseret sig i retter med øl. Meget passende for der brygges også Watou-øl, og i omegnen dyrkes der selvfølgelig humle på flotte espalierer. Læs mere på www.watou.be.

Lidt om humle – fransk houblon – flamsk hop : Latinsk navn Humulus – flerårig klatreplante. Der dyrkes kun hunplanter, for det er de små hunblomster, som indeholder bitterstoffet lupulin, som giver den særlige smag til øllet. Humle dyrkes især i Bayern, Tjekkiet og ikke mindst i Belgien, hvor det er blevet benyttet til brygning siden Middelalderen. I folkemedicin blev humle anvendt til dæmpning af uro, mod blærelidelser og som seksuelt beroligende middel i puberteten!

Men vidste du, at man også kan spise humle? Nej vel, men det er faktisk en unik belgisk specialitet at sætte de små, friske humleskud til livs. De kan findes på markeder og i supermarkederne netop her om foråret i april/maj. Kendere siger, at disse små skud, jets de houblon, er ligeså delikate som friske asparges. Det må jo prøves og her kommer en opskrift:

 

Jets de houblon à la bière (4-6 personer)

1 kg humleskud

1 lille flaske øl (f.eks. trappiste blonde eller Duvel)

2,5 dl piskefløde

1 lille bundt persille

2- 3 skiver hvidt brød

150 g smør

Salt og pebber

 

Skyld humleskuddene, og blancher dem kort i kogende vand. Hæld vandet fra. Tilsæt øl og fløde og lad det simre i 15 minutter. Tag skuddene op, hold dem varme og kog væden ind til den tykner let. Krydr med salt og pebber. Hæld saucen over skuddene og drys med persille. Rist brødskiverne i smørret, skær dem i små trekanter. Anret stuvningen på et fad eller på portionstallerkener og suppler med brødcroutonerne. Server eventuelt et pocheret æg til – således gør du:

 

Pocheret æg

1 meget frisk æg pr. person

1 l vand

1 spsk eddike

½ spsk salt

 

Bring vand tilsat salt og eddike i kog – derefter skal vandet kun simre. Slå ægget ud i en kop. Hviden skal være en samlet klump omkring blommen – MEGET friske æg er en forudsætning for succesen. Lad ægget glide ned i vandet – kog kun 2 æg ad gangen. Koges i ca. 3 ½ minut. Tag ægget op med en hulske og læg det i koldt vand, så kogningen stopper. Puds eventuelle trevler af og server.

 

Noget om sigtemel!

I sidste nummer af bladet fik I opskriften på Græsk Brød, hvortil man skal bruge sigtemel. Fra Susan Soll i Etterbeek har jeg fået dette gode tip, jeg citerer:

”Iflg.Camilla Plums bog ”Et ordentligt brød” er sigtemel såmænd en blanding af sigtet rug og hvede, som regel i forholdet 1:2. Så hvis man ligger inde med rugmel og (fuldkorns-) , hvedemel, behøver man ikke kører helt til Scanshop i Waterloo”.

 

TUSIND TAK!

Til Susan og til flere andre, som allerede har reageret på mit opråb i sidste blad! Det får I alle glæde af i de kommende måneder. Men jeg modtager som altid meget gerne flere mails med jeres yndlingsopskrifter og gode råd! Velbekomme.

 KØKKENSKRIVEREN marts 2010
4 personer

KØKKENSKRIVEREN ........ om mad med mere

 

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med tidligere opskrifter:

http://kokkenskriveren.blogspot.com

 

”Vil du i verden frem så brok .....” gik man rundt og sagde engang! Og jeg har egentlig lyst til at brokke mig, fordi jeg nu i 3-4 år har opfordret læserne af bladet og ”Køkkenskriveren” til at sende mig opskrifter og gode råd. Jeg har indtil for få dage siden kun fået 2 e-mails (skriver TO) med gode råd, men vist ikke nogen opskrifter. Over 3-4 år!! Det er for dårligt venner!!

Her forleden var vi sammen i kunstgruppen, og der fik de kniven sat for struben. Og det var åbentbart lige det, der skulle til, for jeg har allerede modtaget indtil flere herlige opskrifter, og et par stykker af dem vil jeg dele med jer i denne udgave.

Jeg blev også spurgt, hvilke opskrifter, jeg gerne ville have. Svaret er enkelt:

Alt har interesse!

Så send mig opskrifter på brød og grød, supper og saucer, grøntsager og frugt, kød og fjerkræ, fisk og skaldyr, kager og desserter.

Gode råd har vi også alle brug for! Har du ideer til, hvordan man kan gøre livet lettere, sundere og bedre i køkkenet, så kom med dem.

Skriv i kort og pæcis form – jeg skal nok passe det ind i teksten!

Jeg glæder mig allerede – for dette lille opråb kan I da ikke helt ignorere, vel!!

Slut med brok! Til gengæld TAK for de mange rosende kommentarer, som jeg har fået på ”Køkkenskriveren” undervejs. Det varmer.

Men over til dagens tekst. Denne gang bliver det til et ordentligt græsk brød og en meget elegant forret!!

 

* * * * * * * * * *

 

Anne Glinos har sendt mig denne skønne opskrift og skriver, at hun ofte bager en halv portion, og det kommer der et stort flot brød ud af:

 

GRÆSK LANDBRØD – 2 stk.

 

1 kg bio-hvedemel

1 kg sigtemel *

150 g gær

6 tsk salt

12 dl kærnemælk *

 

Mel og mælk skal have stuetemperatur. Rør gær, salt og mælk sammen. Bland ¾ af melet i og slå dejen til den er glat og smidig. Sæt den til hævning et lunt sted, til den er hævet til det 3-dobbelte – ca. 2 timer. Tag dejen ud på køkkenbordet og ælt resten af melet i – ælt længe og grundigt. Del dejen i 2, som hver slås flade, fold den ene halvdel over den anden, så brøddene ligner halvmåner. Læg brøddene på en bageplade, skær 4 skrå snit i hver. Efterhæver 15 min. Drys lidt mel over. Bages ved 200 grader i 5 hvarter på nederste rille.

* fransk: farine blutée – flamsk ? (dansk sigtemel kan fås hos Scanshop i Waterloo)

* fransk: lait battu/fermenté  (luxlait’s udgave er meget lig den danske kærnemælk) flamsk: Karnemelk.

 

* * * * * * * * * *

 

Ellis Hansen diverterer med denne elegante forret:

 

LAKS I NOILLY PRAT-SAUCE – 4 personer

 

8 skiver røget laks – ikke for tynde

4 store tsk lakserogn

1 stort rødløg

¼ l piskefløde

1 dl tør Noilly Prat (Vermouth)

1 spsk smør

1 knsp hønsebouillon-terning

1 knsp reven citronskal

1 tsk citronsaft

1 knsp peperoncini (stærk chili-peber)

1 knsp safran – pulver

Salt og peber

Frisk koriander el. bredbladet persille

 

Skær rødløget over på langs og skær det i tynde skiver. Svits dem i smør til de er bløde og tilsæt vermouth, citronsaft- og skal, bouillon, safran, peperoncini, lidt salt og til sidst fløden.

Sauces koges sammen i nogle få minutter, så safranens umiskendelige gule skær kommer frem, og peperonciniens smag kommer frem. Server på store tallerkener. Anret laksen og hæld saucen over, uden at den dækker helt. Drys med lakserogn, kværn hvid peber over, og pynt endelig med friske korianderblade eller persille ditto. Spis et godt brød til.

 

Velbekomme!! – og glem ikke at sende mig gode råd og retter!!

Min e-mail står ovenfor!!

 Køkkenskriveren for februar 2010
Mange personer

KØKKENSKRIVEREN .......... om mad med mere

 

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med tidligere opskrifter:

http://kokkenskriveren.blogspot.com

 

Så kom vi i gang med det nye år 2010! Forhåbentlig et godt et – tallet ser i hvert fald godt ud på tryk. Men det er også et år hvor mad ikke kun handler om, at det skal være sundt og grønt og fedtfattigt, nej nu skal det minsandten også være politisk korrekt, hvad vi lægger i indkøbskurven – og ikke bare det – det skal også være klimavenligt og CO2 nedsættende. Puh! Det er faktisk efterhånden blevet lidt af en videnskab at være ansvarlig for familiens indkøb og madlavning. Turen til supermarkedet er krævende,  for der skal læses etiketter og findes ud af, hvad varen indeholder, hvor den kommer fra, hvornår den er pakket,  hvor længe den kan holde, og endelig om der er snydt på vægten, snydt med fedt- eller sukkerindholdet osv osv.  Det kræver tid, som de fleste ikke har for meget af, og med et par medfølgende utålmodige unger, halvtrætte af dagens aktiviteter i børnehave og skoler, kan det gå hen og blive lidt af et mareridt for enhver velmenende forælder!! Ak, ak – jeg har ikke hverken løsningen eller opskriften på den del af hverdagslivet, så det må I selv finde ud af. Derimod kan jeg give jer nogle gode tip og opskrifter, og det  vil ”Køkkenskriveren” så henholde sig til i de kommende måneder.

 

Lidt om bønner og linser .....

Vinteren er den absolutte årstid for disse meget sunde og nærende dimser, som mennesker har indtaget i årtusinder. De er meget rige på protein, jern og diverse mineraler, og så kan de indgå i et utal af tilberedninger.  De kan købes tørrede eller på dåse, og selv de mest konservative gastronomer mener, at bønner og linser på dåse let kan hamle op med de tørrede. Insisterer man på de tørrede så vid, at bønner uanset kulør skal ligge i blød i adskillige timer, før de koges, medens tørrede linser kan bruges direkte fra posen efter en grundig afskyldning. Er man vegetar er bønner og linser en meget væsentlig kilde til protein. Og vi andre kødædende kan spare på køernes CO2-udslip (ja, jeg mener prutter!) ved at spise disse vegetariske sager istedet for hakkebøffen og steak’en! Se her hvad de indeholder af gode sager:

Bønner pr. 100 g: Protein 6 g, kulhydrater 16 g, fedt 0, fibre 8 g, magnesium 50 mg, calcium 60 mg, jern 2 mg.

Linser pr. 100 g: Protein 7 g, kylhydrater 17 g, fedt 0, fibre 3 g, jern 2 g.

 

..... men livet skal jo ikke være så kedeligt, så her kommer en virkelig herlig opskrift på chili con carne med røde kidney-bønner. Denne opskrift er lidt mere raffineret end de fleste, synes jeg, og ideen med frisk korinander i retten og limesaft og crème fraiche på toppen gør den ekstra delikat! Det er rigtig god og uhøjtidelig gæstemad. God fornøjelse!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CHILI CON CARNE

(6-8 personer)

 

2 spsk olivenolie

2 hakkede løg

2 knuste fed hvidløg

1 kg magert hakket oksekød

2 glas rødvin

2 x 400 g dåser hakkede tomater

3 spsk tomatpuré

2 røde chili’er, tyndt skåret

(eller 3-4 spsk tørrede chili frø)

1 tsk stødt kommen

1 tsk stødt koriander

1 kanelstang

god gang Worcestershire sauce

1  oksebouillon-terning

Salt og peber

2 x 400 dåser røde kidney bønner uden væde

1 stort bundt frisk koriander hakket groft

limefrugter i både

crème fraiche (altså sur fløde!)

 

  1. Varm olien i en stor, tung gryde og sauter løg og hvidløg indtil de er bløde. Skru op for varmen og kom kødet i – steg det hurtigt til det er brunt og grynet. Hæld rødvinen på (tag et glas til dig selv!!) og lad det koge 2-3 minutter.
  2. Tilsæt dåsetomater, tomatpuré, frisk chili eller chili frø, stødt kommen, stødt koriander, kanelstangen og Worcestershire sauce samt bouillonterningen. Krydr med salt og peber. Lad det koge op og lad retten simre under låg i 50-60 minutter indtil den har tyknet lidt. Rør af og til. Tilsæt bønner og groft hakket koriander. Lad det koge videre i ca. 10 minutter. Smag til og server med limefrugter i både og crème fraiche i en skål.
  3. Nogen vil have ris eller kartofler til. Jeg synes at et godt stykke brød og en skål flot grøn salat rækker. Og så kan retten med fordel laves dagen før –  det smager den kun bedre af!!

 

PS! En vegetarisk variation er mulig med denne opskrift: Erstat kødet med 200 g champignon og 900 g blandede grøntsager f.eks. kartofler, gulerødder, auberginer, majroer eller selleri – alt skåret i grove stykker!

 

Gode tips og opskrifter modtages altid med glæde – send mig en mail!!

 KØKKENSKRIVEREN for December 2009
Mange personer

KØKKENSKRIVEREN ........... om mad med mere

 

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med tidligere opskrifter:

http://kokkenskriveren.blogspot.com

 

 

”Det er danskerne, som er de dårligste ambassadører for dansk mad”!! Udtaler køkkenchefen fra Danmarks nu verdensberømte restaurant NOMA i København og tilføjer, at det efter hans opfattelse, er en del af den famøse danske ”selvundervurdering”. Det  giver stof til eftertanke! René Redzepi, som han iøvrigt hedder, havde jeg fornøjelsen af at lytte til ved et foredrag på Dragsholm Slot i Odsherred. Fordomsfuld ankom jeg med mistanken om, at her skulle jeg nok møde en af disse uudholdelige ”køkkenkrukker”, men jeg blev hurtigt overbevist om det modsatte. Her var der ikke blot tale om en suveræn kok, men også om et menneske med begge ben på jorden og store ambitioner om at bevise, at dansk og nordisk mad hører til blandt verdens store køkkener. Der er så mange friske, spændende og varierede råvarer fra hav, mark og skov, og dertil en hær af fødevareproducenter, som kan deres kram, og som satser alt på kvalitet og friskhed.

Så meget desto mere pinligt og uforståeligt er det, at vi i Danmark oplever den ene kødskandale efter den anden. Gammelt kød, forkerte fedtprocenter, lammekød som indeholder svinekød, ny datomærkning for at forlænge salgbarheden etc. etc. Hvad i  alverden er meningen, må man spørge!!

Ministeren og politikerne, Forbrugerrådet, Fødevarestyrelsen er alle oppe på mærkerne for at gøre noget ved denne skandale. Regler, love og kontroller skal naturligvis til, men det er selvfølgelig først og fremmest producenterne og ikke mindst deres forhandlere (og især supermarkederne) som har det store ansvar. Det siger sig selv, men alligevel mangler der en part, og det er efter min mening FORBRUGERNE SELV. Vi burde gå i protestdemonstrationer og eftertrykkeligt boykotte alle de berygtede supermarkeders køddiske. Hverken mere eller mindre. De kan komme, kan de, med alle deres elitære, glade eller sure ”smileys”, men de er jo ikke til at stole på, og derfor er der faktisk kun een part der kan virkelig kan gøre en forskel nemlig de danske forbrugere, som jeg til gengæld ikke vil give nogen ”elite smiley” til! De skal være meget bedre til at stille krav, STORE krav til  fødevareproducenter og supermarkeder, der naturligvis skal følge alle fastsatte regler og levere varer, som er af tip-top kvalitet. Hverken mere eller mindre. Vi vil ikke sætte hverken helbred eller pengepungen over styr pga gamle,dårlige for ikke at sige falske varer! Slut finale!!

Og når vi, forbrugerne, så får at vide, at kvalitetsvarerne faktisk findes i rigelige mængder hos os selv, så er der ikke længere nogen undskyldning. Gå ud og find dem, de er der!!

Også i Danmark!

Imens de leder i Danmark, kan vi jo så glæde os over at bo i et land, hvor det ikke er nogen kunst at finde høj-kvalitets-fødevarer. Hurra for Belgien og bon appetit!!

 

PS! Jeg erfarer netop, at mange forbrugere har boykottet supermarkedskæden ”Superbest” (alene navnet, ikke sandt!!), som har lidt et milliontab og tilmed har måttet sætte helsidesannoncer i de store dagblade for at sige UNDSKYLD!! Men vid, at alt kun er tilgivet, når kødet i disken beviseligt er tip-top!!

 

 

* * * * * * * * *

 

Efter denne svada hvad kan så være mere på sin plads end et par gode vegetariske opskrifter med intet mindre end friske rødbeder, som netop hører denne mørke årstid, og som med sin flotte farve nok kan lyse op på et veldækket bord. Elin Kærsol (tidligere Nonbo) er en af de gode ”gamle” Bruxellespiger, og hun har været venlig at sende mig denne skønne og særdeles sunde opskrift:

 

 

Rødbedetærte

 

Tærtebund:

 

75 g smør

200 g grahamsspelt

½ tsk stødt koriander

½-1 del vand

 

Fyld:

100 g løg i tern

250 g revne rå rødbeder

200 g fetaost i tern

1 dl crème fraiche (gerne mager)

1 æg

½ tsk tørret timian

½ tsk stødt koriander

Salt og pebber

 

Smørret smuldres i melet og det hele samles med vandet. Lad dejen hvile i køleskab. Rul den ud (prøv at gøre det mellem to stykker bagepapir), læg den i en tærteform (20 cm). Stik huller i dejen med en kniv, og bag tærtebunden ved 200 grader i 10-15 min. Læg evt. et stykke bagepapir i bunden og fyld op med tørrede bønner, så holder dejen formen.

Løg og rødbeder svitses i lidt olie til de er møre – det tager ca. 10-15 minutter. Resten blandes i og lægges på bunden. Bag tærten ved 180 grader i ½ time. Smager skønt med en grøn salat

 

Og endelig en anden rødbedeopskrift Rødbede-Tzaziki: Skift agurken ud med revne rødbeder, bland med græsk yogurt, masser af knust hvidløg og lidt knust kommen, salt og peber. Det smager himmelsk.

 

Køkkenskriveren ønsker alle en rigtig glædelig jul og et rigtig godt nytår!!

og jeg modtager som altid gerne tips og herlige opskrifter fra jer!!

 Køkkenskriveren for Oktober 2009
Mange personer

KØKKENSKRIVEREN .......... om mad med mere

 

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med tidligere opskrifter:

http://kokkenskriveren.blogspot.com

 

Med herlige sommerminder fra Veddinge Bakker, Samsø, Thy, Skagen og Anholt frisk i erindringen, skal jeg faktisk lige vænne mig til tanken om, at det nu er efterårets og vinterens gastronomiske glæder, som skal dominere dagsordenen, eller i hvert fald dominere indholdet i denne og kommende ”Køkkenskrivere”.  Tallerkenen har jo lige været fyldt op med friske jordbær, nye kartofler, sommerkål, friskfangede fjordrejer og jomfruhummer, for nu at nævne nogle af mine personlige favoritter. Ak ja, hvor blev sommeren af? Men når alt kommer til alt er de kommende måneder nu ikke at kimse af, heller ikke sådan rent madmæssigt. Når efterårsstormen raser og regnen styrter ned, er der intet så herligt som at samles om eftermiddagskaffen og middagsbordet. Derfor et par hyggeopskrifter, een på en fyldig grønsagstærte og een på en lækker kage.

 

SPINAT- OG CHAMPIGNONTÆRTE

 

Dej:

180 g hvedemel, 75 g smør, 1 tsk. Salt, 1 æg

(eller køb en færdiglavet fra supermarkedet)

 

Fyld:

2 porrer

250 g champignon

200 g frisk spinat

1 spsk olivenolie

2 tsk timian

3 æg

1,5 dl creme fraiche (mager)

2 tomater

50 g revet emmentaler ost

 

Hvis du selv tillaver tærtebunden, skal den forbages ca. 10 minutter ved 200 grader.

Til fyldet skærer du porrerne i ringe og champignon i skiver. Skyl spinaten grundigt. Svits porrer og champignon i olien tilsat timian i ca. 5 minutter.  Kom spinaten i og svits yderligere et par minutter. Smag til med salt og peber. Hæld grønsagerne til afdrypning i en sigte.

Pisk æg med creme fraiche og tilsæt den revne ost. Skær tomaterne i skiver. Fordel grønsagsfyldet på tærtebunden, læg tomatskiverne på og hæld til sidst æggemassen over.

Sæt tærten i ovnen ved 200 grader i ca. 25 minutter.

Server med din yndlingssalat og  f.eks. parma- eller seranoskinke.

 

* * * * * * * * * *

Og så får I lige en af mine absolut yndlings-kage-opskrifter:

 

KOKOS-TOSCAKAGE

 

2 æg

300 g sukker

150 g hvedemel

2 tsk bagepulver

1,5 dl mælk

75 g smeltet, afsvalet smør

 

Kokos-tosca:

50 g kokosmel

150 g sukker

3 spsk smør

3 spsk mælk

1 spsk hvedemel

 

Til kagen piskes æg og sukker skummende, bland mel og bagepulver og tilsæt melblandingen skiftevis med mælken. Rør det smeltede og afsvalede smør i til sidst. Kom dejen i en velsmurt og meldrysset springform og bag kagen på nederste rille i oven ved 200 grader i ca. 30 minutter.

Bland alle ingredienserne til kokos-tosca’en i en tykbundet gryde og kog den hurtigt sammen. Bred toscamassen i et jævnt lag over kagen, når den er næsten færdigbagt, sæt kagen tilbage i ovnen i ca. 10 minutter, til den har fået en smuk gylden overflade.

 

* * * * * * * * * *

 

EFTERLYSNING!!

 

Send mig din yndlingsopskrift på fisk eller kød, salat, gryderet, tærte, kage eller brød – ja faktisk en hvilken som helst opskrift, som du kunne tænke dig at dele med os andre! Det ville glæde os alle! Se mail-adressen på ”Køkkenskriveren” ovenfor!

 KØKKENSKRIVEREN FOR JUNI 2009
Mange personer

KØKKENSKRIVEREN – OM MAD MED MERE

 

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med tidligere opskrifter:

http://kokkenskriveren.blogspot.com

 

”Det er sommer, det er sol, og det er søndag” sang familien ”Far til fire” for mange år siden, og det er alle tre dele idag. Solen, denne fantastiske og for jorden livsvigtige stjerne, skinner fra en skyfri himmel fra rummet i gennemsnitlig afstand til jorden på 150 millioner kilometer ned på min matrikel i Rixensart!

Jeg har lige været ude for at tage min daglige dosis D-vitamin: 20-30 minutter med bare arme og ben i selskab med en god bog. Og meget vigtigt helt uden nogen form for solcreme, ingen faktor 10, 20 eller 50! Det er nemlig ifølge pålidelig medicinsk kilde den allerbedste måde at få dette vigtige vitamin på, og man mener faktisk også, at een af årsagerne til, at så mange lider af mangel på D-vitamin skyldes en overdreven omgang med netop solcreme.

D-vitaminet eller solskinsvitaminet får de fleste af os faktisk for lidt af.  Så den daglige dosis solskin  (hvis ellers vejrguderne vil!) er vigtig, fordi vi ad den vej kan oplagre D-vitamin til den mørke tid. Men det har vist sig, at det faktisk ikke er tilstrækkeligt, og da D-vitaminer kun findes i begrænset omfang i kosten anbefaler sagkundskaben, at vi alle inklusive børn indtager et kosttilskud for at få behovet dækket.

D-vitaminer er specielt vigtige for kroppens optagelse og omsætning af kalk og dermed vital for knogler, muskler og tænder. Der er divergerende meninger om, hvor mange D-vitaminer vi skal bruge, for at kroppen fungerer optimalt, så jeg kommer ikke med nogen anbefalinger , men henviser istedet til disse to internetsider: www.netdoktor.dk/vitaminer/vitamind.htm eller den lidt mindre videnskabelige www.altomkost.dk/Viden_om/Vitaminer_og_mineraler/D-vitamin.

Det er meget svært at få dækket sit D-vitamin behov via kosten alene , og kostundersøgelser viser således, at vi kun får dækket en mindre del af vores behov ad den vej. D-vitamin findes i større mængder i fede fisk, som f.eks. laks, sild, makrel eller sardiner, og i begrænset omfang i kød, ost og æg. I planteafdelingen er det kun visse svampe, som indeholder vitaminet, og endelig og ikke uvæsentlig

D-vitamin er fedtopløseligt og optages derfor bedst til et måltid, som ikke er for fedtfattigt! Så efter denne lettere videnskabelige svada får I et par spændende og fede opskrifter på D-vitaminrige retter fra det solrige Spanien!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fra min tapas-bog

SPANSKE STEGTE SARDINER

 

12 sardiner

50 g krydret mel

 

Til marinaden:

2 tsk hakket persille

Ca. ½ dl citronsaft

½ tsk presset hvidløg

Salt og peber

4 spsk olivenolie

 

Skær hoved og hale af de friske og rensede sardiner, læg dem med skindsiden opad og pres dem flade (rygbenet kan fjernes med kærlig hånd, hvis man foretrækker det). Pisk marinaden sammen og læg fileterne deri i en halv times tid. Drys mel over og ryst dem for overskydende mel. Opvarm olien godt og steg sardinerne i 2-3 minutter på hver side til de er smukt gyldne. Kan serveres med en mayonaise tilsat hakket tomat, hakket grøn pebber, hakket løg og smagt til med salt og peber. For husk D-vitaminer optages bedst med fed mad!!

Server dem lune som del af et tapas-bord eller som en forret med godt brød!

 

* * * * * * *

Og vi bliver i det spanske med

 

ASTURISK* LAKS

 

4 laksefileter à ca. 200 g

Salt og peber

Mel til panering

2 spsk olivenolie

2 spsk smør

75 g serrano-skinke i tynde strimler

1 ¼ dl fiskebouillon

1 ¼ tør æblecider

 

Krydr laksestykkerne med salt og peber og vend dem i mel. Steg laksen i ca. 5 minutter på hver side i olie og smør ved jævn varme. Tag dem af panden og hold dem varme. Steg skinkestrimlerne i olie og kog panden af med fiskebouillon og cider og lad det koge lidt ind. Server laksen overøst med saucen, og som tilbehør nye kogte kartofler og stegte tomater. Drik cider eller en let hvidvin til.

* Asturien er en Spaniens nordvestlige provinser med hovedbyen Oviedo!

 

HERMED ØNSKES I EN SOL- OG D-VITAMINRIG SOMMER!!

 KØKKENSKRIVEREN for maj 2009
4 personer

KØKKENSKRIVEREN ........... om mad med mere

 

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med tidligere opskrifter:

http://kokkenskriveren.blogspot.com

 

Selv om det er længe siden, det var påske, når I læser dette, så nævner jeg alligevel højtiden som blev tilbragt i sommerhuset i Veddinge Bakker. Det er nemlig her maj måneds ”Køkkenskriver” nedfældes, og når vi er i Danmark er det altid de gode danske retter og råvarer, som får lov at dominere. Og denne sidste påskeferie bød på både frikadeller med stuvet spidskål, flæskesteg, gode danske oste og danske frokostretter helt som det sig hør og bør. Vi har mange gårdbutikker her i omegnen, og dem frekventerer vi meget gerne, også selvom der skal køres lidt længere. På den måde får vi også set andre omgivelser end supermarkedernes monotone interiører og overfyldte parkeringspladser. Således kan indkøbsturen pludselig blive til en særlig oplevelse, og det er en hyggelig måde at fordrive noget af ferien på. I de kommende måneder vil udbuddet ved vejkanterne og i gårdbutikkerne bugne i Danmark, og det er bare herligt – husk at benytte jer af det!

 

BRUG AF MADRESTER skrev jeg lidt om i sidste nummer, for spild af mad er stort set unødvendigt. Og det passer fint med, at jeg har en rest flæskesteg og nogle kogte kartofler i køleskabet, som i aften forvandles til den gode klassiske biksemad, inden hjemrejsen mod Belgien starter imorgen.

 

BIKSEMAD

 

2-3 løg skåret i halve skiver

500-750 g kogte kartofler

300-500 g kold stegt eller kogt flæske-, lamme eller oksekød

ca. 60 g smør

salt og friskkværnet peber

 

Tilbehør: 1 spejlæg pr. næse, rødbeder, engelsk sovs m.m.

 

Skær kartofler og kød i små terninger ca. 1x1 cm. Brun 1/3 af smørret og svits først kødet til det er brunt. Tag det op, tilsæt endnu 1/3 smør og svits kartoflerne ved kraftig varme til de er gyldne og sprøde. Tag dem op. Læg resten af smørret på panden, svits løgene til de er gyldne og klare, og bland så kød og kartofler i. Svits det hele sammen og smag til med salt og peber.  Server med et spejlæg ovenpå og diverse tilbehør, som man nu lyster.

PS! Har du en rest spege-, rulle-, medisterpølse eller lignende, så tag det med. Let svitset æble i terninger siges også at være godt!

 

KØDRESTER kan naturligvis bruges på anden vis. F.eks. kan det hakkes eller blendes og bruges i en tomatsovs til pasta, det kan anvendes skåret i terninger i en fyldig salat, og endelig er det en god ide at opvarme tynde skiver af stegen i den saucerest man måske også har. Og så er der dem, der bare synes, at koldt kød er godt på et stykke rugbrød med surt!

 

KARTOFFELRESTER kan anvendes til kartoffelsalat, brasede kartofler, til fyld i en spansk tortilla eller i en italiensk fritata, eller på godt dansk i en æggekage. Og når først de nye og lækre dukker op, er der jo intet så godt som en kartoffelmad med purløg eller rå løg og måske en enkelt klat mayonaise!!

 

VELBEKOMME!!

 

Kommentarer og opskrifter er altid mere end velkomne- send mig en mail - se ovenfor!

 Køkkenskriveren for april 2009
8 personer

KØKKENSKRIVEREN .......... om mad og mere godt

 

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med tidligere opskrifter:

http://kokkenskriveren.blogspot.com

 

Forleden kom jeg til at tænke på en oplevelse jeg havde i Sydafrika for en del år siden. Vi, en flok glade danskere, var på vej til lufthavnen i Johannesburg efter 2-3 fantastiske uger i dette vidunderlige og modsætningsfyldte land. Hotellet havde givet os en pic-nic med, som vi indtog på en flot rasteplads under blomstrende jacaranda-træer. Vi var 14, og der var mad til mindst 20 personer. Vi spiste så meget, vi orkede, og så meldte spørgsmålet sig, hvad gør vi med resterne? Vi kunne jo ikke tage det med i flyet mod Europa. Der var ikke en sjæl i nærheden umiddelbart, og vi havde det mildest talt dårligt med at smide hele molevitten i de opsatte affalskurve. Heldigvis dukkede et par lokale sydafrikanere op, og vores problem var løst. De var mere end lykkelige for den delikate mad, og vi velnærede danskere lettede over at kunne glæde mennesker, hvis liv var betydeligt mere beskedent for ikke at sige fattigt. Det var en mental lektion, vi fik der, og den kom  tilbage i erindringen, da jeg læste om en ny kampagne i Danmark: STOP SPILD AF MAD!

Vidste du, at der alene i Danmark hvert år smides over 300.000 tons mad direkte i skraldespanden!! 63 kg pr. dansker! Det er rystende for ikke at sige uanstændigt. Gå ind på  hjemmesiden stopspildafmad.dk, og læs om baggrunden, hensigten, få gode råd til indkøb, opbevaring og meget mere. Ambitionsniveauet er af gode grunde højt.

Dette kan Køkkenskriveren selvsagt ikke sidde overhørig, og derfor vil der i de kommende udgaver være nogle gode råd til, hvordan rester af dagens måltider kan bruges fornuftigt og godt. Men først skal I lige have en opskrift på ”Bobotie” den sydafrikanske nationalret, som kan være et glimrende alternativ til lasagne eller moussaka – altså mad i fad.

 

Bobotie (8 personer)

 

1 kg hakket lamme- eller oksekød eller halvt af hver

smør og olie

2 hakkede løg

2 fed knust hvidløg

1 spsk karry

1 tsk gurkemeje

2 skiver brød  - smuldret

½ dl mælk

Saft og reven skræl af en halv citron

1 æg

1 tsk salt og pebber fra kværnen

100 g tørrede og hakkede abrikoser

1 æble skrællet og hakket (Granny Smith el.lign.)

1 dl rosiner

50 g skivede mandler ristet på panden

6 laurbærblade

 

”TOPPING” til Bobotie : 2,5 dl mælk, 2 æg og salt

 

 

Sæt ovnen på 160 grader.  Kom smør og olie på en stor pande og svits løg og hvidløg til de er gennemsigtige. Tilsæt karry og gurkemeje og svits det let med. Tag panden af varmen og bland kødet i sammen med alle de øvrige ingredienser undtagen laurbærblade. Hæld kødblandingen i et smurt ildfast fad  (farsen skal stå 3-4 cm op i fadet) og glat overfladen ud. Fordel laurbærbladene i kødblandingen. Dæk fadet med folie og bag retten i ovnen i 1 time og 15 minutter. Tag fadet ud af ovnen og hæv temperaturen til 200 grader. Bland ingredienserne til ”topping’en” (jeg har ikke fundet et godt dansk ord for det!), hæld det over kødet og sæt fadet i ovnen utildækket i ca. 15 minutter indtil retten er let brun på overfladen. Server med ris, en god chutney og en grøn salat.

 

* * * * * * * * * *

 

GØR BRUG AF MADRESTERNE!

 

Noget af det man oftest står tilbage med er gammelt brød, og det kan man naturligvis give til fuglene, men man kan også finde på noget andet. Hermed et par idéer.

 

BRØDCROUTONER   til suppen eller salaten. Skær brødet i små firkanter (1x1 cm) og rist dem i rigeligt god olivenolie på en pande til de er kønne og gyldne. Du kan tilsætte lidt tørret basilikum eller oregano. Det er ikke nødvendigt for croutonerne smager godt i sig selv.

 

BRUSCHETTA er en anden herlig måde at bruge det gamle brød på. Her får I min lette version. Skær brød i skiver og rist det på brødristeren. Mens det er varmt gnides det med et halveret hvidløgsfed. Hak friske og velsmagende tomater, tilsæt olivenolie, salt, peber og basilikumblade revet i småstykker. Rør godt rundt og læg tomatblandingen på det hvidløgssmurte brød og server – som en lille forret eller frokostret. En himmerigs mundfuld. Man kan også lægge et stykke mozzarella-ost på og sætte bruschettaerne under grillen i få minutter til osten er smeltet.

 

Har du forslag til ”GØR BRUG AF MADRESTERNE”!

Så send mig en mail  - se adressen ovenfor!

 KØKKENSKRIVEREN - nu også på engelsk
4 personer

Liselotte har nu også lavet en særlig udgave af sin KØKKENSKRIVER på engelsk. Anderledes end den danske - men med samme formål. At udbrede glæden ved dejlige spiser vidt og bredt. Måske har I lyst til at sende den til jeres ikke-dansk-talende venner :)

I kan se den på min engelsk hjemmeside her:

http://www.simplesite.com/kimbrer/5741892

Den engelske tekst er her:

KØKKENSKRIVEREN ..... something about food

 

For a few years now I have been writing about food and given recipes  in a Danish club magazine in Belgium, and my column is called ”KØKKENSKRIVEREN”. It’s a strange Danish word which cannot even be found in a Danish dictionary. Yet it exists. It’s a combination of the Danish words for a kitchen and a scribe, and as such it is, I think, quite properly used in this connection.

Anyway, Niels has for a long time been asking for an English translation, and as he does not take no for an answer – here we go.

I think food should be easy to prepare. Spending hours in the kitchen does not necessarily mean better food. I like simple ingredients, which you can find in your local shop or supermarket, and I like old fashioned food, though I am always tempted to try out new combinations and new twists. So here for the very first time in English a few “greatest hits” which  all serve 4 persons.

 

So why not start with one of the most common of common foods the good old potato, which the Spanish conquistador Francisco Pizarro kindly brought to Europe in 1534.

 

ROASTED POTATOES WITH PARSLEY AND GARLIC

 

1 kg small firm potatoes

1 bunch of broad leaf parsley

2-4 cloves of garlic

Olive- or rape oil *

Salt and pepper

 

Wash the potatoes, do not peel them. Cut them in half lengthwise and roast them until slightly brown in a pan with a little oil, salt and pepper. Chop the parsley and the garlic and mix with the potatoes. Give it a good stir and put the potatoes in one layer in an ovenproof dish. Cook in the oven at 200 degrees centigrade for 20-30 minutes and stir every once in a while. What a smell! This is great with any piece of roasted meat, and particularly with lamb.

* rape oil is very nice and healthy, easy to get in Denmark and in Belgium. It is good for frying and also very nice in your salad dressing. Is has a mild and nutty flavour.

 

 * * * * *

 

Another favourite of ours is “Stoemp” an original Belgian recipe, a real winter dish which you could also call “mash with a twist”. It goes like this:

 

STOEMP AUX CAROTTES

 

6-10 carrots

3 onions                                                                        

4 big potatoes

1 tablespoon of butter

20-30 ml of milk

Salt and pepper

Peal carrots, potatoes and onions, cut into lumps and cook them in unsalted water until they are very soft. Mash it all and add the butter, the milk, salt and pepper. Serve with a good sprinkle of parsley, some really nice roasted sausages and a nice strong mustard.

Variations: Instead of carrots you can use other roots like turnips, parsnips or celery. It could also be Brussels sprouts, spinach or leaks. If you use leaks then leave out the onions.

 

Finally a very easy snack, which has become very popular in our house with the aperitif.

 

ROASTED PUMPKIN SEEDS

 

200 g of pumpkin seeds

1 table spoon of good soy sauce or teriyaki

 

Roast the pumpkin seeds in a non stick dry frying pan at a fairly strong heat. Stir constantly and when they start to “pop” and turn golden they are done. Take off the heat and mix well with the soy or the teriyaki. The whole process will take 6-7 minutes. Leave to cool and enjoy with your favourite drink! Cheers and skål!

 

So for now KØKKENSKRIVEREN will come to an end. If you like it, I might give you more great, easy and delicate suggestions.

 

BON APPETIT!

 

Liselotte Thøgersen


 

 KØKKENSKRIVEREN FOR FEBRUAR 2009
Mange personer

KØKKENSKRIVEREN .......... om mad med mere

 

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med tidligere opskrifter:

http://kokkenskriveren.blogspot.com

 

Jeg har snesevis af kogebøger stående købt alverdens steder og modtaget som gaver, altid med stor glæde. De er ret hyggelige at bladre igennem og læse i, men efterhånden bruges de mere som inspiration end som egentlige opskrifter, som følges punkt for punkt. Øvelse gør mester, siger man, og måske er det 40-45 års øvelse, der gør at jeg (omsider!) løsriver mig fra opskrifternes bundne opgaver. Alligevel kan jeg ikke undvære dem, netop til inspiration og til genopfriskning af mængder, ingredienser og disses kombinationer, nye idéer kort sagt. Og til inspiration for ”Køkkenskriveren” er de uundværlige. Her kommer et par efterhånden uundværlige lette opskrifter og en enkelt nyfunden, som jeg lyst til at dele med jer.

 

Først en lækker og rigtig sund müssli – vi indtager den hver morgen med yogurt – portionen rækker til 2 personer en uges tid. Den er hurtig og nem – det gør den ikke ringere:

 

HERLIG MÜSSLI

 

150 g havre- eller speltgryn *

50 g solsikkekerner

50 g hørfrø

50 g honning *

 

Hav en non-stick pande klar, smelt honningen (jeg bruger en vidunderlig citron-honning – men en hvilken som helst kan bruges) og kom gryn og kærner på panden ved god varme. Rør, rør, rør til alt er gyldent – det tager en 5-7 minutter. Bred herligheden ud på et stykke bagepapir, og lad det køle af. Hæld op i en beholder – og vupti den sunde morgenmad er klar. Det er rigtig sundt guf.

* begge dele fås i min gode sundhedsbutik ”Autre chose” i Rixensart.

 

Med lidt madæbler tilovers gik jeg igang med at lede efter alternative æbleopskrifter og fandt frem til dette herlige brød. Æblet tilfører lidt sødme, men gør også holdbarheden bedre. Så prøv det:

 

ÆBLEBRØD

 

2 æbler (200 g)

3 dl vand

50 g gær *

½ dl olivenolie

2 tsk salt

ca. 700 g mel

et æg til pensling - evt. smør til formen

 

 

Skyl æblerne, tør dem og riv dem groft. De behøver ikke at blive skrællet. Opvarm vandet til knapt håndvarmt (ca. 35 grader) og opløs gæren heri. Tilføj revet æble, olie og salt. Tilsæt derefter melet lidt efter lidt og ælt dejen glat og smidig. Lad dejen hæve tildækket til dobbelt størrelse ca. 45 minutter. Ælt dejen kort igennem og læg den i en 2-liters form (evt. smurt med smør – jeg bruger en non-stick rugbrødsform, som ikke behøver smør), og lad den hæve endnu 45 minutter. Sæt ovnen på 200 grader. Rids brødet, pensl med det sammenpiskede æg. Bages på nederste rille i ca. 50 minutter. Lad det svale lidt i formen, tag det ud og afkøl det utildækket på bageristen.

* min erfaring er, at en mindre mængde gær i de fleste opskrifter ikke er nogen katastrofe. Jeg har tit stået med en halv pakke (20-25 g) og har alligevel fulgt opskriften. Dejen skal simpelhen blot hæve længere tid.

 

Endelig en nem forret som alle hvidløgselskere vil nyde:

 

REJER I HVIDLØG OG CHILI *

 

Beregn 8-10 stk mellemstore kogte rejer pr. person

2-3 spsk olivenolie pr. person

hvidløg i rigelig mængde

tørrede chili-flager (hel pili-pili)

hakket persille

 

Opvarm olivenolien langsomt i en gryde sammen med fintskårne hvidløgsfed og de tørrede chiliflager. Det må under ingen omstændigheder stege, så hold øje med sagerne. Når det begynder at syde omkring hvidløg og chili tages gryden fra varmen, og så skal olien bare stå og trække smag – gerne i flere timer. Hæld olien gennem en sigte, kom den tilbage i gryden sammen med de pillede rejer. Varm det op til lidt mere end lunkent – rejerne må ikke stege, så bliver de seje. Server i små skåle med et godt drys persille og brød til at suge den lækre olie op med. Det er nemt og det er godt.

* dette er en af de opskrifter hvor det er svært at angive eksakte mængder. Nogen vil have mere olie, andre mindre hvidløg og chilien kan sagtens undværes. Smag og forsøg dig frem.

 

Bon appétit!

 

Som altid modtager jeg gerne gode idéer og herlige opskrifter – så send mig en mail!!

 Køkkenskriveren for Januar 2009
Mange personer

KØKKENSKRIVEREN .......... om mad og meget mere

(opskrifterne er til 4 personer, hvis intet andet er angivet)

 

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@gmail.com

Blog med tidligere opskrifter:

http://kokkenskriveren.blogspot.com

 

Så kom vi endnu engang igennem festlighederne, og vi kan med frisk mod og oprejst pande tage imod udfordringerne i det nye år 2009. Vinteren er stadig over os, lyset er endnu sparsomt, men heldigvis er der ingen undskyldning for ikke at skabe lidt hygge indendøre. Og hvad er bedre end at tage plads ved et veldækket bord sammen med familien og vennerne. Og selv om man er ungkarl eller bare lejlighedsvis alene, er der minsandten  ingen grund til at spare på hyggen! Et par stearinlys og en lille blomst kan gøre hele forskellen. Og selvfølgelig kan man bruge radioen eller tv’et som selskab i mangel af bedre. Der er jo ingen der ser det, vel?

Mens vi venter på alt det nye og friske fra marker, buske og træer må vi nøjes med at kaste os over vintersagerne, og de er faktisk slet ikke kedelige. Så her kommer en herlig hverdagsret med hvidkål. Et par gode venner, som jeg besøgte i november i København er, ligesom jeg selv, store tilhængere af god gammeldags mad, og de serverede denne herlige ret:

 

Farmors fars i fad med hvidkål og bacon

 

Tilbered en rigtig god frikadellefars af ca. 750 g kalve- og svinekød

½  fintsnittet hvidkålshoved

200 g fed bacon i tern

 

Afsmelt bacon i en varm gryde eller pande – tilsæt evt. lidt olie hvis der ikke er tilstrækkeligt fedt. Kom den snittede hvidkål i, rør godt og grundigt så bacon og kål blandes og svitses godt. Tilsæt ½ l vand - så kålen ikke brænder på. Lad kålen falde godt sammen – det tager vel 10-15 minutter. Glem ikke at vende og dreje undervejs.  Hæld evt. overskydende vand fra. Smør et ovnfast fad – f.eks et rundt på ca. 20 cm i diameter med høj kant. Kom halvdelen af frikadellefarsen i – så al hvidkålen med bacon – og til sidst resten af farsen. Sæt fadet midt iovnen ved 180 grader og giv det en times tid. Server med en robust salat af f. eks. rå julesalat og kogte rødbeder med en sennepsdressing - drys med karse.

 

Og nu vi taler om salater, så kommer her en herlig én af slagsen – en rigtig god forret forresten:

Spinatsalat med skalotteløg og gedeostecreme

 

250 g fine spinatblade

200 g skalotteløg

2 spsk olivenolie

1 spsk honning

200 g cherrytomater

 

 

Til cremen:

80 g blød gedeost

1,5 dl creme fraiche (mager udgave)

Ca. 2 tsk mælk

Salt og pebber

 

 

 

Pil skalotteløgene, bevar rodskiven, og skær evt. større løg i mindre stykker. Steg dem i olie til de er brune og mørke. Tilsæt honning og steg under omrøring ca. 1 minut. Afkøl løgene.

Nip og skyl spinaten (her i landet slipper man for det sjaskeri – spinaten kan købes frisk og afvasket). Halver tomaterne. Til cremen røres osten med creme fraiche lidt ad gangen. Tilsæt mælk, hvis cremen er for tyk – den skal kunne flyde ud over salaten. Smag til med salt og pebber. Anret portionsvis eller på et fad: først spinat, så cremen og tilsidst tomater og skalotteløg. Overflødigt at sige måske – men spis et godt stykke brød til. (opskriften stammer fra ”Suveræne salater og brillante buffeter” af Sonja Bock og Tina Scheftelowitz – en fremragende bog, som jeg tidligere varmt har anbefalet).

 

Endelig en lille hygge-snack – verdens nemmeste og slet ikke usund:

 

Ristede græskarkerner med soya

 

200 g græskarkerner *

1 spsk god soyasauce eller teriyaki

 

Rist kernerne ved god varme under konstant omrøing på en tør pande. Når de begynder at ”poppe” og blive gyldne er de klar. Det tager ca. 5 til 6 minutter. Tag panden af varmen og tilsæt soyasauce eller teriyaki. Rør godt rundt, hæld kernerne i en skål og lad dem køle af. Jeg har serveret dem til en velkomstdrink masser af gange – hver gang stor succes!

 

* jeg køber økologiske græskarkerner i en herlig butik (udelukkende økologiske varer) i Rixensart: ”Autre chose”, Avenue  John  F. Kennedy 1. Den ligger i det meget lidt charmerende Kennedy-center lige overfor GB – bag ved Q8 tanken. Den er virkelig et besøg værd. De har alt fra frisk brød, ost, frugt og grønt til konserves, korn- og melsorter, kosmetik, teer, naturmedicin og meget mere.

 

Gode ideer og opskrifter bliver altid modtaget med glæde !

Send mig en mail – se ovenfor!

 KØKKENSKRIVEREN FOR MAJ 2008
Mange personer

KØKKENSKRIVEREN – OM MAD MED MERE

 

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@yahoo.com

Blog med tidligere opskrifter:

http://kokkenskriveren.blogspot.com

 

På søndag rejser jeg til Italien, nærmere betegnet Toscana og Umbrien, to vidunderlige områder, som, ud over alt det kunstneriske og historiske, byder på lækkerier en masse for os med hang til god mad. Det inspirerer mig til at videregive et par gode opskrifter, som er typiske for det italienske køkken. Må jeg i den forbindelse anbefale jer Elisabeth David’s bog ”Italiensk køkken” fra 1950!! Stadig fuldt gyldig og inspirerende. Den kan være lidt svær at få fat på i dansk udgave; jeg fandt den antikvarisk for år tilbage, men en engelsk skulle være mulig at opdrive. Jeg har en Penguin udgave fra 1987, Italian Food, som jeg fandt i en boghandel i Covent Garden i London. Den er herlig læsning, fyldt med helt originale opskrifter, gode forklaringer og små anekdoter. Men nu til det virkelig vigtige, og allerførst en ultra-nem forret:

 

Carpaccio di Bresaola

 

8-10 skiver papirtynde skiver af bresaola* pr person

olivenolie

parmesan-flager

basilikum

friskkværnet peber

 

* Bresaola er meget magert lufttørret oksekød – en specialitet fra Lombardiet. Du kan få den i supermarkederne, men allerbedst fås den i talienske specialbutikker. Anret de fine skiver i et lag på en tallerken, pensl godt med olivenolie, strø parmesanflagerne over, riv basilikumbladene i småstykker, drys dem på og kværn en god gang peber over. Server med godt brød – et voila!

 

* * * * * * * * * *

 

Risotto ai funghi (Svamperisotto)

 

300 g svampe – blanding af champignon og tørrede karljohan

75 g smør

1 stort løg i tynde skiver

400 g risotto-ris (af typen carnaroli eller arborio)

ca. 1,5 liter hønsebouillon

1 dl tør hvidvin

50-75 g parmesan

Salt og peber

 

Det kræver en kærlig hånd og lidt tid, men det hele er umagen værd, og gør man alle ingredienser klar før tilberedningen er det en hyggelig ret at lave. Tag et glad vin til og gå i gang.

Læg de tørrede svampe i varmt vand i en skål, lad dem bløde op i ca. 15-20 minutter. Tør dem godt af og gem vandet, det kan bruges som væde til retten.

Rens de friske svampe godt og skær dem i tynde skiver, skær løget i tynde skiver, tilbered hønsebouillon, hav den tørre hvidvin parat og riv parmesanen. Således forberedt kan til-beredningen begynde:

 

Smelt halvdelen af smørret i en tykbundet gryde og svits svampe og løg til de er bløde – ikke brune. Krydr med salt og peber.  Rør risene i og vend dem godt i fedtstoffet til de skinner. Så hældes væden i lidt ad gangen: Start med vinen og lad risene absorbere den helt. Tilsæt svampevand og bouillon lidt ad gangen og rør rundt og gentag denne proces, hver gang væden er næsten absorberet. Det vil tage ca. 15-20 minutter. Risene skal være al dente og konsistensen cremet og fugtig. Tag gryden fra varmen og rør parmesanosten i. Risottoen må endelig ikke blive til en tung klump. Drys måske med lidt persille, og server den straks. Det er en skøn og smagfuld ret. Lad en rigtig lækker grøn salat følge efter.

Det er italiensk så det vil noget!!

 

* * * * * * * * * *

KØKKENSKRIVEREN HOLDER FERIE  og vil være tilbage til efteråret med nye opskrifter og små kommentarer! Men I er alle velkomne til at bidrage med jeres helt egen yndlingsopskrift i mellemtiden og også meget gerne, når Køkkenskriveren er tilbage!! Se adressen ovenfor eller send den direkte til Gitte,  bladets redaktør,  på adressen:

gitteskovlarsen@skynet.be

 

I ønskes alle en herlig og solrig sommer!!

 Køkkenskriveren for april 2008
Mange personer

KØkKENSKRIVEREN – OM MAD MED MERE

 

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@yahoo.com

Blog med tidligere opskrifter:

http://kokkenskriveren.blogspot.com

 

Mens vi venter på forårets nye grøntsager og frugter, kunne man passende kaste sig over det som man på engelsk kalder ”Comfort Food” baseret på de forhåndenværende søm, som man siger. På en sådan halvvåd og lettere grålig søndag kan en gang boller i ovnen og forventningen om den fælles søndagsmiddag lette sløret. Og om ikke, mens jeg skriver dette, bryder solen frem!! Så ikke mere snak, men direkte til ”hyggemaden” og de gode boller:

 

Køkkenskriverens søndags-boller (12-14 stk)

 

25 g gær

3 dl lunkent vand

1 tsk havsalt

3 spsk olivenolie

300 g speltmel (speltbloem/farine d’épautre)

250-300 g hvedemel *

½ dl græskarkerner + ½ dl solsikkekerner

 

Start med at riste kernerne på en varm og tør pande, rør godt, og når de begynder at blive gyldne tages de af panden til afkøling. Det tager 3-5 minutter.

Opløs gæren i det lunkne vand, tilsæt salt, olivenolie, speltmel og de afkølede kerner. Rør det godt sammen – meget gerne i røremaskinen, det er meget nemmere.

*Tilsæt hvedemel lidt efter lidt og vær opmærksom på, at det er meget forskelligt, hvor meget mel dejen kan opsluge. Måske skal du bruge lidt mere, måske lidt mindre. Det afgørende er, at når dejen slipper dejkrogene, er den klar til en gang æltning på bordet. Smør en skål let med lidt olie, læg dejen i, og lad den hæve tildækket en times tid. Slå dejen ned og sæt bollerne på en plade med bagepapir. Drys bollerne med lidt mel og tænd ovnen på 200 grader. Bag bollerne midt i ovnen i 15-20 minutter.

 

* * * * * * * * * * *

 

Min bedre halvdel er så småt begyndt at interessere sig for at lave mad, og hvad er bedre end at tilberede noget fra de gode gamle dage, i dette tilfælde en ret fra studentertiden indtaget på det nu hedengangne ”Viking Bøfhus” i Århus i 60’erne og 70’erne. Man kunne spise så meget man ville for 9 kroner og 65 ører!!  Den originale opskrift blev opsporet via gamle venner, og her får I den:

 

 

 

 

 

 

 

Vikingbøf

 

1 kg svinemørbrad

Olie og smør

1 spsk karry med top

2 spsk paprika

2 fed hvidløg

1 stort hakket løg

Lidt tomatketchup

40 g tomatpuré

1,5 dl vand

2-3 dl kaffefløde

2 -3 dl piskefløde

 

Befri kødet for sener og skær det i små skiver. Brun dem let i olie og smør og tag kødet op af gryden. Tilsæt lidt ekstra smør og svits karryen til det ryger. Kødet lægges tilbage i gryden, og der tilsættes paprika, hakket løg, presset hvidløg, tomatketchup, tomatpuré og vand. Spæd med kaffefløden og lad retten småsnurre til kødet er mørt – ca ½ time. Tilsæt piskefløden og smag godt til med salt og pebber. Server med lækre pommes frites, ovnstegte eller ovnbagte kartofler. Flotte ristede champignon og grønne bønner klæder bestemt også retten, som sagtens kan laves dagen før – det bliver den ikke ringere af!

 

* * * * * * * * * *

 

Og nu vi er ved vore heroiske forfædre, så får I også lige min mands helt egen

 

Kimbriske salat-dressing *

 

1,5 dl piskefløde

0,4 dl æble-eddike

1,5 spsk fin dijonsennep

2-3 fed knust hvidløg

1 spsk honning

1 tsk merian eller oregano

Fint salt

 

Bland alle herlighederne godt – her er til flere omgange. Men brug ikke peber, det fandtes ikke på kimbrernes tid!

 

*) Udviklet efter kimbriske idéer og råd fra museumsinspektør Anne Mette Gielsager fra Museet Fyrkat i Hobro. Og hvis I vil læse mere om kimbrerne (og meget andet) så gå ind på min mands hjemmeside www.123hjemmeside.dk/kimbrer/5642147.

 

BRØDOPSKRIFTER EFTERLYSES!!

Har du en rigtig spændende opskrift  – så send den til mig – se ovenfor!

 Køkkenskriveren for marts 2008
Mange personer

KØKKENSKRIVEREN ........ om mad med mere

 

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@yahoo.com

Blog med tidligere opskrifter:

http://kokkenskriveren.blogspot.com

 

Det er marts, dermed forår og meget snart påske. Ordet påske kommer fra det hebraiske Pesach, som betyder skånende forbigang. Pesach, den jødiske påske, fejres til minde om jødernes udgang fra Ægypten. Pesach kaldes også Massoth-festen eller ”de usyrede brøds fest”.  Ethvert rettroende jødisk hjem er fuldstændig støvsuget for syret (gæret) brød, alle krummer i hvert eneste hjørne er fjernet. Det særlige Pesach- porcelæn tages frem fra gemmerne, for nu skal der festes i en hel uge. Jeg har selv deltaget i både forberedelser og fejring af Pesach hos min jødiske au-pairfamilie i Génève, og det var ganske uforglemmeligt. Fyldt med alvor og megen morskab.

 

”Første søndag, efter første fuldmåne, efter forårsjævndøgn” er påskesøndag i de protestantiske og katolske kirkers kalender. Den ortodokse kirkes (græsk/russisk) påske falder som regel senere, i år godt og vel en måned efter vor påske. Hvor julen er vores traditionelt største fest, er påsken i den ortodokse kirke den absolut største.

 

Til enhver religiøs fejring knytter sig særlige retter og ikke mindst særligt festlige retter. Det gælder også påsken, hvor især lammekød og æg er i centrum. Skidne æg, smilende æg i sennepssovs, var tidligere en fast ingrediens på påskebordet i Danmrk, og det er faktisk en herlig forret. Jeg har serveret den i en moderniseret udgave som følger:

 

Skidne æg

Beregn et smilende æg til hver, lav en dressing af mayonaise og creme fraiche smagt godt til med grov dijon sennep, salt og pebber. Steg 3 skiver bacaon eller italiensk pancetta til hver. Halver ægget og læg det med den flade side nedad på en tallerken, overhæld med dressingen, pynt med baconskiverne og karse, og server med et godt stykke rugbrød.

 

Nye toner!

Tro det eller ej, men det er i selveste fast-food-landet over alle fast-food-lande, USA, at der er begyndt at lyde helt nye toner. Vi skal simpelthen tilbage til de ordentlige råvarer i gårdbutikker og i markedsboderne, tilbage til de gode gamle lokale og regionale retter, og hele familien skal tilbage til det fælles spisebord. Det er sød musik i mine ører. Der råbes død over elendig industrielt fremstillet hundeæde, fyldt med ukendte e-numre og mystiske kemiske tilsætningsstoffer, og et nyt slogan kunne f.eks. være: Mad skal kunne rådne!! Vi skal kort sagt tilbage til noget mad, som selv vores bedstemødre ville kunne genkende. Vi skal spise rigtig mad uden forsagelse omend i anstændige mængder.

Så i anledning af den forstående påske og for at fejre smørret og piskeflødens mulige genopstandelse, får I her et par kaloriefyldte opskrifter til festlighederne.

 

 

 

 

 

Gratin Dauphinois

fransk kartoffelgratin til 8 personer

 

2 kg kartofler

Salt og peber

En smule muskatnød

Godt med smør

1 fed hvidløg

7,5 dl sødmælk

7,5 dl piskefløde

 

Skræl kartoflerne eller lad vær! Tør dem godt, skær dem i tynde skive, bland dem med salt og peber og en anelse muskatnød. Tag et stort ildfast fad og gnid det med det overskårne hvidløg, smør det godt og grundigt -  med smør! Læg kartoflerne i fadet (der skal være 1 cm fri til fadets kant) og hæld mælke-flødeblandingen over, slut af med rigelig mængde af smørklatter. Bag gratinen i 1,5 – 2 timer ved 180 grader. Opskriften er original fransk (Larousse), garanteret et hit hos alle og fremragende til lammestegen.

 

Og så slutter vi af med en herlig

 

Chokoladekage

 

100 g mørk chokolade (70%)

100 g smør

250 g sukker

2 æg

100 g hvedemel

2 spsk kakao

½ tsk bagepulver

½ tsk salt

50 g grofthakkede valnødder

 

Smelt smør og chokolade over vandbad. Pisk det sammen med sukker og æg. Sigt mel med kakao, bagepulver og salt og vend det i dejen. Tilsæt de hakkede valnødder og hæld dejen i en lille firkantet form ca. 30x15 cm. Man kan også bruge en rund!!

Bag kagen ved 180 grader i 20-25 min, indtil den har dannet skorpe, MEN den skal være fugtig indeni. Lad kagen afkøle.

Server den til kaffen eller, hvorfor ikke, som dessert med en ordentlig klat flødeskum eller vaniljeis og måske lidt røde bær!!

 

Rigtig god påske!!

 

Har du en god (rigtig fed!) opskrift eller et godt råd, så send en e-mail – se ovenfor!!

 Køkkenskriveren for februar 2008
Mange personer

KØKKENSKRIVEREN .......... om mad med mere

 

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@yahoo.com

Blog med tidligere opskrifter:

http://kokkenskriveren.blogspot.com

 

”Han er en heldig kartøffel!” sagde man spøgefuldt i 1863 om den danske prins Vilhelm, da han blev udset til at blive konge af Grækenland under navnet Georgios d.1!

Og netop i dette år 2008 står den gode, farinøse knold øverst på dagsordenen. Selveste FN har udnævnt året til Internationalt Kartoffelår, og dette glimrende initiativ må Køkkenskriveren naturligvis støtte.

Kartoflen (solanum tuberosum) kom til os fra Sydamerika, hvor inkaerne dyrkede den, og hvorfra den spanske conquistador Francisco Pizarro bragte den til Europa i 1534. Her blev den først og fremmest anvendt som svinefoder og fattigmandskost. Der skulle gå adskillige århundreder inden kartoflen kom til ære og værdighed blandt menneskenes børn, og det takket være den franske næringsmiddelkemiker Antoine Augustin Parmentier (1737-1813).

Kartofler er nemlig rige på c-vitamin og kalium, og FN’s landbrugsorganisation FAO vurderer, at kartofler kan være en vigtig del af løsningen på sult og underernæring i verdens fattigste lande. Der dyrkes årligt 315 millioner ton, hvoraf halvdelen dyrkes i udviklingslandene.

Da kartoffelhøsten slog fejl i Irland i 1845-46 udløste det en humanitær katastrofe af uhyggelige dimensioner. Over 1 million irere døde af sult, og flere millioner udvandrede til Storbritannien og USA. Så galt kan det gå, når man ikke har kartofler!!

Kartoflen ankom til Danmark i 1719, og den blev som bekendt også hos os en vigtig del af den daglige kost. Et middagsmåltid uden kartofler (og sovs) var igennem årtier aldeles uhørt, ja nærmest utilladeligt!

Ordet kartoffel kommer fra ældre tysk Tartoffel. På ældre italiensk hed den Tartufolo en diminutiv af tartufo = trøffel, næppe på grund af dens ædelhed, snarere fordi også kartoflen findes under jorden. Tænk også i hvor mange sammenhænge ordet kartoffel anvendes: Man kan hyppe sine egne kartofler, en prekær sag er ”en varm kartoffel”, kartoffelkur, kartoffelferie, kartoffeltyskere (tysk indvandring især fra Baden Würtemberg til alheden ved Viborg i 1760), og Kartoffelrækkerne ved Sortedamssøen i København opført af Arbejdernes Byggeforening i 1881-82 på B&W-arbejdernes initiativ. Ak ja, kært barn har mange navne eller betydninger, skulle man måske snarere sige.

Til sidst en lille selvoplevelse: I 1972 var jeg på Mauritius, tropeøen midt i Det Indiske Ocean, som rejseleder for en gruppe danskere her iblandt en gartner. Foran hotellet stod en pragtfuld busk med hundredvis af skønne lilla blomster, og jeg spurgte den kyndige gartner om, hvad dette dog var for en eksotisk plante. Efter nogle sekunders betænkningstid kom det højst uventede svar: ”Jeg kender ikke det præcise navn, men den er formodentlig af kartoffelfamilien”!!

Og hvad ville livet være uden kartoffelmel? For slet ikke at nævne snaps og vodka!

 

Og så naturligvis til et par gode opskrifter, først en rigtig belgisk:

 

 

 

 

STOEMP AUX CAROTTES

 

6-10 gulerødder

3 løg

4 store kartofler

1 spsk smør

2-3 dl mælk

salt og peber

 

Skær gulerødder, løg og kartofler i grove stykker og kog dem til de er godt møre. Hæld vandet fra, mos hele herligheden, tilsæt smør, mælk og smag godt til med salt og peber. Server denne herlige mos med et drys persille, rigtig gode pølser og sennep.

Variationer: Erstat gulerødderne med f.eks.majroer, selleri eller anden rodfrugt. Det kunne også være rosenkål, spinat eller porrer, i sidstnævnte tilfælde undlades løgene.

 

* * * * *

 

 

STEGTE KARTOFLER MED PERSILLE OG HVIDLØG

 

1 kg små faste kartofler

1 bundt bredbladet persille

2-4 fed hvidløg

Oliven- eller rapsolie

Salt og peber

 

Vask kartoflerne, skræl dem ikke. Skær dem i halve på den lange led, og brun dem (evt. i flere omgange) på en pande med en smule olivenolie, salt og peber i nogle minutter. Hak persille og hvidløg og bland det med kartoflerne. Rør godt rundt, og hæld kartoflerne i et ildfast fad, som sættes i ovnen ved 200 grader i 20-30 minutter. Rør lidt i dem af og til. Hvilken duft!! Herligt til al slags stegemad, men måske især til lammekød.

 

* * * * *

 

...... der findes i 1000-vis af opskrifter!! I kogebøgerne, på nettet (f.eks. www.wikipedia.org, hvor jeg fandt 66!). Kig også på den danske www.kartofler.dk eller prøv på Google – det bare vælter ind – og husk at kartofler skal opbevares mørkt, luftigt og køligt ved 8-10 grader!

 

Har du en god opskrift med KARTOFLER eller andet godt??

Send mig en mail – se ovenfor!!

 

 Køkkenskriveren Januar 2008
Mange personer

KØKKENSKRIVEREN.......... om mad og mere godt

Redaktør Liselotte Thøgersen – e-mail: liselottethogersen@yahoo.com

 

 

Jeg er villig til at indgå et hvilket som helst væddemål om, at alle dameblade  vil omhandle slankekure i januar måned 2006! Hvor opløftende ovenpå alle julens glæder! Januar måned kan jo godt være lidt af en nedtur efter al jule- og nytårshalløjet. Men hvorfor skal det være så surt? Det skal det heller ikke. På fødevaredirektoratets hjemmeside www.altomkost.dk  (7.11.2005) berettes om en stor amerikansk undersøgelse, som viser at en traditionel slankekur kun virker så længe, den bliver fulgt. Når kuren er slut vender man tilbage til de gamle spisevaner. Så drop den idé!  Og helt ærligt, den er jo røget ind på lystavlen, at vi skal indtage færre kalorier, spise mindre fedt og sukker og mere frugt og grønt og fisk og magert kød, spise varieret, motionere en halv time om dagen osv osv. Man kan blive helt forpustet, men i virkeligheden skal vi bare sørge for at spise sundt og rigtigt HVER DAG. Så lad os følge alle disse gode råd, men uden at den daglige kost går hen og bliver en hel videnskab eller ligefrem religion. Køb årstidens varer, giv ikke køb på kvaliteten, lav enkel, velsmagende og hurtig tilberedt mad, tag familien med i køkkenet og sæt jer så til bords, nyd det og glem alt om slankekure. Og så har jeg fundet ud af, at små fikse skåle med f.eks agurkeskiver, pebberfrugt i strimler, cherrytomater, æbler i kvarte, appelsin- og mandarinbåde går som varmt brød (!) på morgenbordet. Således bliver det sunde rent slik, især når man ikke skal  gøre pillearbejdet selv!

 

Fra mit køkken i januar ........

 

Kartofler, gulerødder og andre rodfrugter hører årstiden til, så her følger et par enkle, nemme og sunde opskrifter på lækkert tilbehør:

 

Ovnbagte rodfrugter serverede jeg til en vildsvineragout og det er jo en kraftig og herlig sag. De akkompagnerer andre kødretter ganske glimrende. Beregn 200-250 g pr person. Jeg brugte kartofler, pastinakker og majroer, men tilføj gerne både gulerødder og/eller knoldselleri. Skær ”rødderne” ud i lillefingertykke- og lange stave, læg dem i en skål, hæld lidt olivenolie, salt og pebber ved og smør stavene med olien – gøres lettest med hænderne. Lægges på bagepapir på en braddepande i eet lag og sættes i ovnen ved 200 grader i ca 20-30 minutter. Drys med masser af hakket persille.

 

Mos af kartofler og majroer (halvt af hver) er en anden herlig sag. Skær kartofler og majroer i store terninger. Kog dem i usaltet vand (kun så det lige dækker) og tilføj 1-2 fed hvidløg!! (Jeg kunne ikke drømme om at lave kartoffelmos uden hvidløg). Lad det koge 15-20 min.  Hæld vandet fra, når det er mørt og mos hele herligheden med et godt skvæt olivenolie, smag til med salt og pebber, og tilføj gerne groft hakket persille eller brøndkarse. Majroerne kan naturligvis skiftes ud med selleri og pastinak, eller hvad man nu har lyst til. Kun fantasien sætter grænser. Lækkert til gode pølser.

 

Og så tar’ vi lige rodfrugtsuppen med . Til 4 personer beregnes ca. 500 g rodfrugter ialt, et lille løg og et fed hvidløg gør ingen skade. Alt skrælles og skæres i mindre stykker.  Opvarm en spskf olivenolie forsigtigt og lad grøntsagerne svitse 5-7 minutter uden at blive brune. Tilsæt en liter vand (måske lidt mindre, og tilsæt så mere efter blendningen, hvis suppen er for tyk) tilsat en terning hønse- eller grøntsagsbouillon. Lad koge i 25 minutter, køl lidt ned og blend hele molevitten. Tilbage i gryden smages godt til med salt og pebber og en spskf Dijon-sennep. Skal der være fest så tilsæt lidt mager fløde, ellers giv den et godt drys persille og spis et herligt hjemmebagt groft brød til.

 

Og til slut et godt tip til opbevaring af grønsager

De  fleste grønsagsbokse i vore dages køleskabe er bestemt ikke store nok til f.eks. kartofler, gulerødder, selleri etc. Så da jeg for et par år siden havde hele familien samlet tog jeg terrassen til hjælp. Man tager en stor terracotta-urtepotte, forer den med en avis i bunden, en plastikpose hvori grøntsagerne lægges (den skal stå åben) og lægger en tætsluttende underskål over! Trues der med frostgrader, så læg et gammelt håndklæde over grønsagerne og læg låget på. Det er et perfekt opbevaringssted, og så ser det faktisk også lidt fikst ud!

 

Har du et godt tip, en god og let opskrift eller andet, du kunne tænke dig at bidrage med, så send mig en mail. Se adressen ovenfor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Køkkenskriveren for december 2007
Mange personer

KØKKENSKRIVEREN ......... om mad med mere

 

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@yahoo.com

Blog med tidligere opskrifter;

http://kokkenskriveren.blogspot.com

 

 

Så blev det december!! Julen står for døren, er overalt og allevegne. På gader og stræder, i aviser og kulørte blade, i tankerne og i alle vore gøremål. Hvad skal man så skrive om?? Flæske-, ande- eller gåsesteg? Småkager, knas, konfekt, sul, gløg, æbleskiver, ris à l’amande?? Nej, ingen af delene, men derimod om KÅL, som jo er en fast og vigtig del af både vinterens og julens kost. Hermed lidt facts om denne ældgamle sag.

 

KÅL hører til korsblomstfamilien, som består af mellem 3-4000 arter. Foruden kål hører også sennep, raps, radise og karse med i denne omfangsrige gruppe. Kål har været kendt i Europa i 4000 år, men den kål vi spiser idag, er en kulturplante, som kendes siden oldtiden, og der findes mere end 200 sorter. Stamplanten er grønkål, som især dyrkedes i kystegnene i Vest- og Sydeuropa, og som mest blev anvendt til supper.

Kål opdeles i hovedkål f.eks. rødkål, hvidkål, spidskål og kinesisk kål, og bladkål f.eks. grønkål og rosenkål. En mellemform er dog savojkål, lidt hoved og lidt blad, og en nær slægtning er broccoli eller aspargeskål, som den også kaldes, og naturligvis blomkål. Sidstnævnte siges at være den lettest fordøjelige. Og naturligvis er den, som de fleste andre grønsager og frugter blevet tillagt medicinske dyder.

Kål er en særdeles sund spise. Aldeles fedtfri og rig på især vitaminer og fibre, og mulighederne for tilberedning er næsten ubegrænsede. Stuvede, gratinerede, kogte og stegte, syltede og ikke at forglemme rå i salater.

Kål hører julen til mange steder. I Vejle og omegn spiser man ”vridkål”, en hvidkålsstuvning som drysses med kanel og sukker. Jeg har smagt det, og det var ikke dårligt. I Sønderjylland spises der grønlangkål, og det gør man også i Vendsyssel, og vendelboerne påstår hårdnakket, at deres version er den rigtige, og eftersom min svigermor var vendelbo, så er jeg naturligvis enig i det. Hos os er det aldrig rigtig jul, hvis ikke der er vendsysselsk grønlangkål på bordet 1.juledag, som forresten også var min svigermors fødselsdag. De færreste af os har grønkål i køkkenhaven, men fortvivl ikke for idag kan grønkålsbollerne købes i frossen stand i de fleste supermarkeder i Danmark op til jul. Følg opskriften på pakken, men vær lidt flottere med piskefløden. Det er jo jul! Server med kold, kogt medisterpølse, kold kogt hamburgerryg og glem ikke den rigtig gode sennep. Spørgsmålet er så bare om du vil have drysset sukker på eller ej? Se det er en rigtig julehistorie, og hvis du vil vide mere, så gå ind på denne hjemmeside:

www.vendsysselske-groenlangkaal.dk.

 

 

 

 

 

 

 

Men vi lever jo i 2007 (lidt endnu!), så derfor får I her et par moderne kålopskrifter velegnet til julens fjerkræ:

 

ROSENKÅL MED INGEFÆR OG MANDLER *

 

1 kg rosenkål (chou de Bruxelles!!), 50 g mandler

Til dressing: 4 spsk smagsneutral olie, 2 spsk citronsaft, 1,5 spsk kinesisk soja og 1 tsk friskrevet ingefær

 

Gør rosenkålen i stand og kog dem hele i ca. 5 minutter i letsaltet vand. Hæld vandet fra, halver dem og hæld dressingen over. Hak mandlerne groft og rist dem på en tør pande til de er smukt gyldne og drys dem over salaten.

 

 

STEGT RØDKÅL MED ÆBLER OG BACON *

 

350 g rødkål, 1 belle de boskoop madæble, 150 g bacon, 2 spsk olivenolie, ½ tsk stødt anis, 1 tsk tørret timian, 1 spsk balsamicoeddike, salt og pebber

 

Skær bacon i små terninger og steg dem gyldne på en tør pande ved middelvarme. Afdryp dem på et stykke køkkenrulle.

Snit rødkålen fint, skær æblet i tynde både, og steg begge dele i olivenolie på en varm pande med anis, timian, salt og peber. Ikke for meget, den skal stadig være sprød. Tag panden af varmen og tilsæt balsamicoen. Bacon tilsættes, smag til og lad den afkøle.

 

* begge opskrifter findes i den pragtfulde bog ”Suveræne salater og brillante buffeter” fremstillet for ”Bog og Idé” og skrevet af Sonja Bock og Tina Scheftelowitz. Har du den ikke, skulle du ønske dig den i julegave, den er meget inspirerende!!

 

KØKKENSKRIVEREN ØNSKER EN RIGTIG GLÆDELIG JUL OG GOD APPETIT!!
 Køkkenskriveren for november 2007
Mange personer

KØKKENSKRIVEREN ....... om mad med mere

 

Redaktør Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@yahoo.com

Blog med tidligere opskrifter: http://kokkenskriveren.blogspot.com

 

Det hvide papir truer, og nu skal jeg igen igang med køkkenskriverierne!! Lidt fornyelse kan vi alle have brug for, så jeg vil forsøge, at gøre det lidt anderledes end før. Frygt ikke, der vil stadig være opskrifter på lækre, nemme og hurtige retter, for vi har jo alle meget andet vi skal og vil nå.

I kommende udgaver vil der være en lille klumme med oplysninger om en enkel ingrediens: frugt, grønsag, krydderi, fisk eller andet. Denne gang om citronen. Måske er der noget du gerne vil vide noget om?? Så send en mail, som blot behøver at indeholde et ord, nemlig det du vil vide noget om. Det må da siges at være overkommeligt!!

Noget andet jeg gerne vil slå flere slag for er improvisation! Kort sagt, lave mad uden opskrift. Vi kunne kalde det metode (det lyder bare så kedeligt!), vi kunneogså kalde det ”slå gækken løs i køkkenet”,  det lyder lis’som sjovere, ikke! Så den klumme starter i næste nummer!!!

 

*** NOGET OM CITRONER ***

Citronen kom til Europa fra Kashmir via Persien, og i det 10 årh. sørgede araberne for at sende den videre ud over hele Middelhavs-området. Den er blevet tillagt mange medicinske dyder, men den er først og fremmest rig på C-vitamin (80 mg pr. 100 g), og den har derfor spillet en betydelig rolle i kampen  mod sømændenes skørbug.

Citroner kan købes året rundt. En god citron skal være pæn rund og have en fin skal. Mange citroner behandles for at undgå grøn mug, men skal man bruge skallen, så kan vi heldigvis idag få økologiske og dermed ubehandlede frugter. Husk at det kun er selve skallen, man skal bruge, da den hvide underhud er for bitter. Citroner findes i en gul og en gøn udgave. Den grønne er mindre, lidt mere syrlig og parfumeret end den almindelige gule. Den går også under navnet lemon, men kan iøvrigt anvendes præcis som den gule.

Både saft og skal bruges i utallige sammenhænge. Hvem kan forstille sig en gin og tonic eller en rejemad uden?? Den kan bruges i desserter, i kager, i marinader, i téen og så er den god til at forebygge, at frugter eller grønsager bliver mørke ved kontakt med luftens ilt. Citronen er i høj grad også et smagsstof, som kan betragtes på linie med sukker, salt eller peber. I virkeligheden er en rets gode smag netop afhængig af  balancen mellem det søde, det salte og det sure.

Og så har jeg engang fået et godt råd mod træthed og tømmermænd: Pres en citron og drik saften – ikke noget med sukker. Så vågner man op!!

Men et par sukrede opskrifter skal det nu blive til, så her kommer de:

 

EN FRISK CITRONKAGE

 

2 æg

225 g sukker

180 g mel

2 tsk bagepulver

1,5 dl mælk

50 g smeltet smør

Saft og skal af en usprøjtet citron

 

Glasur: 100 g sigtet flormelis og ca 2 spsk citronsaft

Pynt: Ristede mandelflager og/eller citronmelisse

 

Smelt smørret og lad det køle af. Pisk æg og sukker skummende. Bland mel og bagepulver og rør denne blanding i æggemassen skiftevis med mælken. Rør det smeltede og afkølede smør, citronsaft og den revne citronskal i, og fordel dejen i en velsmurt og raspet springform (20-22 cm). Bages ved 175 grader i ca. 40 minutter til den er gylden og gennembagt. Lad den afkøle og tag den ud af formen. Rist mandlerne på en tør pande, mens kagen bages. Rør flormelis og citronsaft sammen, bred glasuren over den kolde kage og drys de ristede mandelflager over inden glasuren stivner, så hænger de bedre fast.

 Køkkenskriveren for juni 2007
4 eller deromkring personer

KØKKENSKRIVEREN .......... om mad og mere godt

 

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@yahoo.com

Blog med tidligere opskrifter: http://kokkenskriveren.blogspot.com

 

Man skal sætte kulør på tilværelsen, siger et godt dansk udtryk. Man kan male byen rød, tage i den grønne skov, boltre sig i det blå hav, tale sort, blive brun, hvidte mure og elske farven lilla!! Farver bliver man kort sagt i godt humør af. Det gælder også når man laver mad og ikke mindst når maden skal anrettes. Tænk hvilken forskel en klat snehvid flødeskum på den brungrumsede øllebrød kan gøre. Det lille drys persille på de nye kartofler eller på den kogte blomkål. Basilikumbladet på tomaterne og mozzarellaen eller citronmelisseskuddet på vaniljeisen. Alting glider ”lissom” lettere ned, når det også ser indbydende og farverigt ud.

Så i anledning af sommeren vil jeg divertere med et par meget smukke og meget enkle retter, som vil pynte i sig selv på et veldækket bord på en herlig solskinsdag. Begge opskrifter rækker til 4 personer.

 

Kold, grøn sommersuppe

 

1 pæn stor og meget moden avocado

½  agurk  i små stykker

125 g fine frosne  ærter

1-2 fed hvidløg

2 spsk. Olivenolie

½  l hønse- eller grønsagsbouillon

Saften af ½  citron

Salt og peber

Evt. I knsp. Chili

 

Kog agurkestykkerne 3-4 minutter i bouillonen, tilsæt de frosne ærter og lad dem koge med et par minutter. Sæt gryden til side.

Kom avocadoen i blenderen sammen med hvidløg, olivenolie og lidt af bouillonen. Blend til det er helt moset ud og tilsæt så resten af bouillonen med ærter og agurk. Blend videre og smag godt til med citronsaft, salt og peber og, hvis man har lyst, en anelse chili. Hæld suppen i en skål og stil den i køleskabet – den skal være iskold!

Farven er virkelig sommergrøn, og den kan f.eks. serveres med små fikse reje-madder til!

 

Og så til en herlig og meget sommerlig dessert!

 

Jordbær, jordbæris og champagne

 

500 g friske jordbær

Lidt flormelis

Lidt citronsaft

Jordbæris

Champagne eller crémant af den tørre type

 

 

Vask og pyn (!) jordbærrene, ja pyne hedder det at fjerne den grønne bladdel. Mos dem groft – gerne i blender – sammen med lidt flormelis og citronsaft. Det kan gøres på forhånd. Tag 4 smukke, store glas på fod, læg jordbærmosen i bunden og kom derefter en flot klump jordbæris ovenpå. Sæt glassene foran gæsterne og hæld lidt champagne over. Det ser virkelig festligt og farverigt ud og resten af champagnen kan man jo drikke til!!

 

A propos asparges!!

 

som jeg skrev udførligt om i sidste nummer af bladet, så har jeg fået et par gode tips af Jens Christoffersen. Han fortæller om en kogebog med 50 opskrifter på asparges:

 

Véronique og Michel de Meyer: Asperges, recettes originales et variées (Editions Standard).

 

Han har selv indkøbt den i Carrefour for tid tilbage, og henviser til nogle gode kogebogs-boghandlere, som måske også har ovennævnte: FNAC, ”Filigranes” i Av. des Arts 39-40 eller kogebogsforretningen i Woluwe Shopping Center.

 

Rigtig god sommer – bon appétit – og på gensyn til september!

 Køkkenskriveren for maj 2007
4 - afhængig af sult personer

KØKKENSKRIVEREN .......... om mad og mere godt

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@yahoo.com

Blog med tidligere opskrifter:

http://kokkenskriveren.blogspot.com

 

Det er blevet forår, nej faktisk er det blevet sommer! Jeg sidder her d. 14. april under parasollen i haven, og her er mindst 25 grader. Næsten for varmt. Haven står i fuldt flor, jeg har følelsen af, at alt – alle busker og træer – springer på een gang. Fantastisk!

Med foråret kommer alle de nye lækre grønsager, og lige nu er det om noget: Asparges-tid! Så denne gang bliver det et par opskrifter på denne herlige grønsag! Allerede i Antikken var den højt værdsat, både hos ægypterne, grækerne og romerne, men faktisk blev den først indført i Frankrig i d. 18. århundrede.

Asparges har sæson fra marts til juni. Det er en staude altså en flerårig plante, og den findes i tre farver: Hvid, violet og grøn. Den dyrkes mange steder, men nogle af de bedste kommer fra Belgien og Frankrig. De forhandles i 3 kategorier: Extra, 1 og 2. De hvide har mindst smag, de grønne mest og den lilla er iflg. Larousse Gastronomique den mest delikate og frugtagtige. Det er en kaloriefattig sag, rig på A og C vitaminer. Den findes også i vild form. De er ganske tynde, bløde og meget grønne, og de fås af og til i supermarkederne her i Belgien. De er nok mest at betragte som et kuriosum – ikke meget smag.

Men asparges er faktisk mere end et delikat nydelsesmiddel. Den kan bruges i medicinens tjeneste, hvad jeg faktisk selv har erfaret som barn. Jeg havde slugt en hårnål!! Min mor troede mig ikke, men tro mig, jeg kan tydeligt huske, da den lille tingest, som normalt holdt mit hår på plads, smuttede mellem fingrene på mig og gled ned gennem halsen. ”Hvor er din hårnål?”, blev jeg spurgt. ”Jeg har spist den!”, svarede jeg. Og ganske rigtigt, røntgenbilledet afslørede den. Så jeg fik ordineret asparges morgen, middag og aften samt, ja hold jer fast, havregrød med vat! Og til sidst kom nålen nok så nydelig ud, uden at have gjort skade på mine indre organer. Asparges har nemlig  evnen til at lægge sig som en kokon om slugte genstande f.eks. et fiskeben eller som i dette tilfælde en hårnål. Havregrød har jeg ikke rørt siden, og asparges blev jeg først fristet af mange år senere. Det var i Génève i maj, hvor alle byens restauranter bød på friske asparges, og det måtte jeg så prøve. Siden har jeg elsket dem!

Asparges er glimrende som forret. Beregn 200-300 g pr. person, men de er også fantastiske som tilbehør til f.eks. kogt fisk eller for den sags skyld en bøf. Hvide og violette asparges skal skrælles, de grønne behøver ikke at blive skrællet. Vær forsigtig, det er sarte sager. Læg en asparges på et brædt og skræl fra hovedet og ned. Brug en kartoffelskræller eller endnu bedre en asparges-skræller. Bræk det nederste stykke af, lige der hvor det knækker rigtig. De skal se smukke ud!

Asparges koges eller dampes, og de grønne kan til og med også steges på grill-pande med en smule olivenolie (10-15 minutter). Kogetiden er vanskelig at fastsætte. Det afhænger helt af deres tykkelse. Tykke hvide asparges koges mellem 20-30 minutter. De grønne tyndere af  slagsen koger jeg et sted mellem 10 og 15 minutter. De skal stadig have bid og ikke være slaskede. Prøv dig frem.

Der er mange klassiske opskrifter på asparges i enhver god kogebog, men her er det vel på sin plads at starte med en rigtig belgisk for derefter at følge op med min egen yndlingsopskrift:

 

 

 

Asperges à la flamande

 

200-300 g hvide eller grønne asparges pr. person

1 hårdkogt æg pr. person

smeltet smør (så lidt eller meget som du lyster)

citronsaft

masser af persille

salt og peber

 

Aspargeserne koges i let saltet vand. Smelt smørret og hak æggene og persillen. Bland det hele og smag til med citronsaft, salt og peber.

Lad aspargeserne svale og dryppe af i et rent klæde. Server grønsagerne overhældt med saucen på et fad eller portionsanrettet. Giv et godt brød til, det er godt til at suge det lækre smør op med.

Iøvrigt kan denne tilberedning også bruges med kogt julesalat!

 

********

 

Liselottes favorit asparges

 

200-300 g grønne asparges pr. person

4-5 spsk olivenolie

4-5 spsk reven parmesanost

2 tynde skiver pancetta pr. person *

peber

 

Kog aspargeserne akkurat møre – jeg skyder på et sted mellem 7 og 10 minutter. De drypper af i et klæde og lægges på et smukt ildfast fad. Hæld olivenolie over, drys med parmesanosten, mal lidt peber over, og sæt retten i ovnen ved 200 grader til osten er let smeltet. Imedens steges pancetta’en på en tør pande til det er helt sprødt. Bræk det derefter i små stykker og drys dem over retten. Det smager herligt!

 

* Pancetta er en italiensk bacon-type, sjældent røget, men som regel saltet og lufttørret svinebugflæsk. Det fås i supermarkederne eller hos italienerne på lokale markeder. Det er også velegnet til f.eks. pasta alla carbonara, men det vender jeg tilbage til ved en senere lejlighed.

 

Måske har du en spændende opskrift med ASPARGES eller noget helt andet!!

Mail den til mig – det er herligt at få nye idéer!! Se adressen ovenfor.

 

Bon appétit!

 Ekstra Køkkenskriver for April: Rødbeder m.v.
4 personer

........ og så en lille ekstra opskrift fra Anja Reitzel

 

 

Jamie Oliver’s ovnbagte rødbeder

 

500 g skrubbede rå rødbeder (ikke større end goldbolde)*

10 fed uskrællede og bankede hvidløgsfed

1 håndfuld frisk merian, oregano eller timian

Salt og friskkværnet peber

1,5 dl rød balsamico eddike

4-6 spsk jomfruolie

 

Forvarm ovnen til 200 grader.

 

Tag et stykke alu-folie på ca. 1,5 m og læg det dobbelt.

Placer de skrubbede rødbeder sammen med hvidløgsfeddene midt på folien. Krydr godt med salt og peber, og drys den hakkede krydderurt over. Løft kanterne på alu-folien op og luk til – men ikke helt. Hæld olivenolie og balsamico ned gennem hullet og luk helt til.

Sæt pakken på bagepladen og bag rødbederne i ca. 1 time. Åben pakken ved bordet, så den liflige duft kan brede sig.

Meget velegnet til hvid fisk, til okse-carpaccio og italiensk charcuterie (antipasti).

 

*større rødbeder skæres i halve eller kvarte.

 

Velbekomme og rigtig god påske!!
 April Køkkenskriveren
4 personer

KØKKENSKRIVEREN .......... om mad og mere godt

Redaktør Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@yahoo.com

Blog med tidligere opskrifter: http://kokkenskriveren.blogspot.com

 

Opskrifter, opskrifter og atter opskrifter! Vi finder dem overalt og allevegne. I dameblade, i aviserne, i de utallige kulørte gastronomiske magasiner og selvfølgelig og ikke mindst på Internettet, som er en sand guldgrube. Gå ind i GOOGLE og skriv frikadeller, confit d’oignons, kartofler eller margeritas og vupti, så myldrer det frem. Men hvad kendetegner en god opskrift? Selvfølgelig at den omhyggeligt opremser ingredienser, fremgangsmåde og tilberedningstid, men alt afhænger jo også af, hvor øvet og god man er til at lave mad. At tilberede mad kræver øvelse, men som man siger: Øvelse gør mester.  Enhver opskrift kan tilpasses familiens smag, og endelig kan man jo begynde at improvisere og ikke mindst opfinde sine helt egne opskrifter efter devisen: Hvad har jeg i køleskabet, og hvad kan jeg få ud af det?  En opskrift skal efter mit hoved også være enkel, og råvaren selvfølgelig af god kvalitet, som f.eks. denne opskrift med laks til 4 personer:

 

Citronbagt laks

 

4 laksefileter uden skind (150-200 g pr. person)

2 spsk olivenolie

1 fed presset hvidløg

1 lille bundt persille, finthakket

Salt og peber

8 tynde skiver citron

 

Læg laksefileterne i ovnfast fad smurt i lidt olie. Rør olien med persille, presset hvidløg, salt og peber, og fordel blandingen på fileterne, læg de tynde citronskiver ovenpå. Sæt ovnen på 175 grader, og bag laksen i ca. 20 minutter midt i ovnen. Spis små kogte kartofler og dine yndlingsgrønsager eller salat. En nem, velsmagende og smuk ret.

 

Lidt om mel

Et af de områder, hvor jeg med større eller mindre held har improviseret er tilberedning af brød. Har man gær, mel, vand og salt i huset, så kan man bage et brød. Man kan også tilsætte mælk, yogurt, olie, honning, kerner eller frø og selvfølgelig bruge forskellige slags mel. Sidstnævnte skal være af god kvalitet, for det er jo trods alt hovedingediensen. Men hvad er god kvalitet, når det drejer sig om hvedemel?

God hvedemel er hvid (det lette) eller gullig (det tunge = durum). Det skal dufte neutralt.  Man har ved forskellige forsøg påvist, at man skal bruge mel af forskellig kvalitet til forskellig slags bag. Noget er velegnet til brød andet til kager. Speltmel, som også er en hvedesort, er blevet meget moderne, og kan også fås her i Belgien under navnet speltbloem/farine d’épautre.

Delhaize har glimrende mel, og jeg anbefaler gerne mærket SOUBRY: Farine pour pain blanc og DECECCO: Italiensk durummel. Og læg mærke til, at der også er særligt mel til grove brød og til kager. Så vælg det, der passer, og opbevar det tørt og mørkt.

Ved moderne maskinel produktion af hvedemel tabes en del proteiner og mineralske salte undervejs. Men fortvivl ikke, det er faktisk muligt at købe gammeldags møllemalet mel! Tag en udflugt til landsbyen Grand Leez, som ligger godt 40 km syd for Bruxelles i nærheden af Gembloux. Her ligger Moulin Defrenne, en rigtig mølle med vinger og det hele, hvor melet males på gammeldags manér. Der er åbent hver søndag eftermiddag, og 3 kg mel koster 4 euro!! Der sælges to sorter: farine blanc eller intégrale. Og så er der the-dansant fra kl. 16-20 med levende musik. Se det er lige til en meget landlig søndagsudflugt!! Og så må I selvfølgelig have en opskrift på et godt brød. Dette brød skal koldhæve mindst 7 timer, så lav, som jeg gør, dejen om aftenen, og bag det næste morgen:

 

Græskarkernebrød (3 stk)

 

200 g græskarkerner

1 l lunkent vand

250 g grove havreflager (gryn)

2 spsk. honning

17 g gær

2 spsk salt

1 kg hvedemel

 

Rist græskarkernerne godt gyldne på en tør og meget varm pande. Rør rundt undervejs. Køl dem af. Rør vand, havreflager, honning, gær og salt godt sammen. Ælt mel og kerner i. Brug allerhelst en røremaskine, da det er en meget fugtig dej, som er svær at ælte i hånden. Rør dejen længe og godt, og sæt den til hævning i køleskabet. Sørg for at skålen er stor nok, eller del den evt. i to skåle – den hæver godt. Som sagt lad den hæve mindst 7 timer eller natten over i køleskabet. Ælt dejen på et meldrysset bord (det går nemmere efter hævning) og form den til 3 brød. Sæt brødene på 2 bageplader med bagepapir. Brødene sættes i en kold varmluftsovn– sæt temperaturen på 180 grader – og bag dem 45-50 minutter. Hust at et færdigbagt brød skal lyde hult, når man banker på bunden. De er meget lækre, og særdeles velegnet til frysning.

 

Har du  en god opskrift eller et godt råd?? Så send mig en mail – se ovenfor!

 Marts Køkkenskriveren
4 eller flere personer

KØKKENSKRIVEREN ......... om mad og mere godt!

 

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@yahoo.com

Blog med tidligere opskrifter: http://kokkenskriveren.blogspot.com

 

Ja, så er det atter blevet forår – i hvert fald ifølge kalenderen! Oprigtigt talt så har der faktisk været forår i haven længe. Allerede i december viste de første vintergækker sig og enkelte kirsebærtræer har jeg set blomstre lige omkring nytårstide! Mærkeligt og lidt foruroligende med så lidt vinter og frost, men på den anden side så har jeg i mine næsten 19 år i Belgien aldrig oplevet streng vinter. OK, frost et par uger i januar og nogle få gange en ordentlig omgang sne, som ret hurtigt forsvandt! Dejligt er det dog at dagene længes, og tanken om ny høst af frugt og grønt, gør ikke glæden mindre.

Jeg har tilbragt 3 herlige uger i januar på Lanzarote, efter min opfattelse den mest spændende af De Kanariske Øer. Vulkanske landskaber barske og måneagtige, grønne oaser, smukke hvide landsbyer, og en turisme som bliver ”holdt i kort snor”. Det betyder at f.eks. al hotel- og lejlighedsbyggeri bygges i traditionel arkitektur, og vigtigst af alt, der bygges ikke højt! Snesevis af vulkaner får heldigvis stadig lov til at dominere. Her er faktisk alt, hvad man kan ønske sig af ferieoplevelser: Herlige badestrande, smukke vandreruter langs havet og på vulkaner, kunst og kultur, sol og varme og selvfølgelig mange restauranter, barer og bodegaer. Her lider man ingen nød!!

Hermed har jeg givet de to inspirationskilder for månedens ”Køkkenskriverside” – vintermad med inspiration fra syden og solen!

 

Hvidkål er jo go’ gammeldags vintermad! Sundt er det: en hel del B- og mange C-vitaminer! Et hvidkålshoved skal være tungt, fast og smukt klart i farven. I rå tilstand kan den være lidt svær at fordøje, i kogt tilstand går det nemmere. Frikadeller og stuvet hvidkål er jo klassisk dansk mad, men denne opskrift har jeg fået en svaghed for; man kunne kalde den stuvet hvidkål med et italiensk tvist eller

 

Gratineret hvidkål (4 personer)

 

750 g fint snittet hvidkål

1 liter grønsagsbouillon (brug 1 terning)

 

Til saucen:

25 g smør

2 tsk mild paprika

2 spsk mel

1 ¼ dl letmælk

1 ¼ dl kålbouillon

100 g revet ost (parmesan f.eks.)

 

Kog bouillonen op, læg kålen i, og lad den snurre under låg ca. 20 minutter. Hæld den op i en sigte og gem bouillonen. Til saucen smeltes smørret, rør melet i og tilsæt letmælk og kålbouillon lidt ad gangen. Tilsæt paprika, og lad saucen koge ved svag varme nogle minutter under omrøring. Tag gryden fra varmen og tilsæt halvdelen af osten. Smag til med peber. Sæt ovnen på 225 grader. Smør et ovnfast fad og kom kålen i. Hæld saucen over og drys med resten af osten. Gratinér i ovnen i 8-10 minutter til retten er let gylden – server - meget gerne til frikadeller!

 

Coleslaw er også en fin ting til frikadeller. Tag 500 g hvidkål, 2 gulerødder, 1 stort æble og et løg. Alt snittes fint og blandes i 3-4 dl dressing bestående af f.eks. mayonaise og crème fraiche. Du kan sagtens undgå mayonaisen og alene bruge et magert surmælksprodukt. Tilsæt 2 spsk hvidvinseddike og ½-1 spsk sukker, salt og peber. Prøv dig lidt frem, men smagen skal være sur-sød. Bland grønsager og dressing. En rigtig vitaminbombe og børnene vil elske den!

 

Kødfri dag kan da være en glimrende ide en gang imellem. En af favoritretterne her i huset er den spanske kartoffeltortilla, og jeg har en gammel opskrift fra 1978 skrevet af den legendariske danske gastronom George Kringelbach, og den er go’:

 

 

Tortilla de patata (4 personer)

 

5 jævne kartofler

1 stort løg

3-4 spsk olivenolie

Salt og peber

6 æg

 

Skræl kartoflerne og skær dem i små terninger. Tør dem godt. Hak løget. Varm olien op på panden (brug en slip-let)og steg kartofler og løg heri. Rør rundt en gang imellem – det tager ca. 20 minutter for kartoflerne at blive møre. Krydr med salt og peber. Pisk æggene sammen og hæld dem over grønsagerne. Når tortillaen er gylden på undersiden, vendes den ved hjælp af en stor tallerken, glides tilbage på panden og bages gylden. Brug rask varme, den må ikke blive alt for hård. Servér den med en skål grøn salat med en god dressing, som kunne være oliefri!!!! Erstat i al sin enkelhed olien med ahorn-sirup. Brug din yndlingseddike, smag til med salt og peber. Tilsæt gerne sennep, knust hvidløg og/eller hakkede urter – helt efter dit eget hoved.

 

SOM SÆDVANLIG – mail mig et godt madråd og/eller en lækker opskrift!!

Det ville glæde mig og alle andre MEGET!!
 Februar Køkkenskriveren
4 - anhængig af sult :) personer

KØKKENSKRIVEREN ......... om mad og mere godt

 

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@yahoo.com

Blog med tidligere opskrifter: http://kokkenskriveren.blogspot.com

 

”Du Perikles – Kan du sige mig – hvornår smager en Tuborg bedst?” Og Perikles svarer som bekendt: ”Hvergang”. Ja, sådan står der faktisk på den famøse plakat, som hænger i min kælder! Glæden ved et glas velskænket øl er noget vi danskere jo i høj grad deler med belgierne. I firserne og halvfemserne faldt forbruget af øl betydeligt, i hvert fald i Danmark. Vi gik over til vin – det var li’som finere! Men i de sidste år  har det gode bryg fået en sand renaissance. I Danmark skyder det ene nye bryggeri op efter det andet, og mange nye ølsorter ser dagens lys. At servere en ”øl-middag” med diverse øl i stedet for diverse vine er blevet in og hot! I Belgien fandtes der omkring år 1900 ikke mindre end 3.500 bryggerier; idag findes der lidt over hundrede, som brygger omkring 700 forskellige ølsorter, så der er da stadig noget at tage af. Belgierne har, synes jeg, en herlig ølkultur! På en hvilken som helst eftermiddag, på et hvilket som helst listigt sted her i Belgien kan man møde og se folk, mænd såvel som kvinder, nyde deres favorit øl, selvfølgelig serveret i det glas som hører øllen til. SKÅL!

Men i Belgien er øl også en særdeles vigtig ingrediens i madlavningen. Jeg ejer en kogebog ”Cuisine légère à toutes les Bières” skrevet af den belgiske kok og ølkender Michel David. Den indeholder ikke mindre end 400 opskrifter fra cocktails og supper, over salater, kød- og fiskeretter til desserter. Hør f.eks. her: Potage à la bière, faisan à la gueuze, huitres au sabayon de Hoegarden eller sorbet à la Kriek! Hva, sir’ I så??

Her får I en af de helt klassiske øl-retter – herlig og kraftig vintermad – nemlig

 

Les carbonnades flamandes – til 4 personer

 

1 kg oksekød til ”carbonnades” (slagteren kender alt til det)

3 pænt store løg

50 g smør

1 tyk skive landbrød (uden kerner)

Dijon-sennep

2-3 stilke frisk timian

1 laurbærblad

¼ liter øl (mørk – f.eks 1,5 % Piedboeuf) + ¼ l vand

Sukker

Salt og pebber

 

Skær kødet i stykker på 80-100 g eller få slagteren til det. Skær løgene i halve og derefter i tynde skiver. Smelt og brun smørret i en stegegryde og steg løgene indtil de er let gyldne. Tilsæt kødstykkerne og brun dem med løgene. Krydr med salt og pebber. Smør landbrødet med et godt lag sennep og læg det oven på kødet (det jævner saucen). Hæld øl og vand på og kom timiankvistene og laurbærblad i. Kog op, kom låg på gryden, og lad herlighederne koge ved meget svag varme i ca. 2 timer. Rør af og til og tilsæt mere øl om nødvendigt. Lige før servering tilsættes 2 stykker sukker. Serveres godt varm med kogte kartofler eller f.eks. med disse gode og sunde ”pommes frites”:

 

Sunde pommes frites

 

1 kg bagekartofler

2 spsk olivenolie

salt og pebber

 

Vask kartoflerne grundigt og skær dem i store både 3-4 cm lange og 1-2 centimeter tykke. Kom bådene op i en skål, hæld olivenolien over, drys med salt og pebber, rør rundt så bådene er smurt ind i olivenolien og krydderierne. Hæld dem op i et ildfast fad eller i bradepanden dækket med bagepapir. De skal ligge i eet lag. Sættes i en forvarmet ovn 180 grader i ca. 30 minutter. Lad dem ikke blive for mørke og stik i dem for at sikre, at de er helt gennembagte. Samme metode kan bruges med andre rodfrugter – en blanding af forskellige er ikke nogen dårlig ide til karbonaderne. Læg eventuelt et par timiankviste og/eller en kvist rosmarin ovenpå. Det giver en herlig aroma. Til eller efterfølgende (på fransk maner) en skål blandet grøn salat med en god vinaigrette, et voilà et herligt belgisk måltid!

 

...... og så lige lidt om jordskokker!

Eller topinambours som de så malerisk hedder på fransk. Jeg har haft svært ved at finde dem i Belgien, men på det seneste er de begyndt at dukke op på markeder og i Delhaize blandt bio-grøntsagerne. I Larousse Gastronomique kan man læse, at det var den berømte franske apoteker Parmentier, som fik overbevist folk om, at jordskokker (og kartofler) er glimrende menneskeføde. De er rige på fosfor og kalium og lidet kalorieholdige. De fås hele vinteren og foråret og tilberedes stort set som kartofler. De kan være lidt besværlige at skrælle, fordi de er så knoldede, men de smager herligt som mos (bland dem med kartofler), i supper, bagt i ovn (som kartoflerne ovenfor) eller friterede for den sags skyld.

 

...... og så til allersidst

 

kig på denne website www.ale.dk – det er Ølentusiasterne!

erstat en del af vandet i rugbrødet med en mørk øl, f.eks. Leffe!

Har du nogle gode og sjove øl-opskrifter – så mail dem til mig!!
 Januar-grønt og sundt
4 personer

KØKKENSKRIVEREN..........om mad og mere godt

Redaktør: Liselotte Thøgersen

E-mail:liselottethogersen@yahoo.com

Blog med tidligere opskrifter: http://kokkenskriveren.blogspot.com/

 

Pludselig er festen forbi! Med ét er julen og årets afslutning ”a thing of the past”, og vi har taget hul på 2007! Man er igen hverdags-, skole- og arbejdsramt! Fest og farver er godt, men den gode hverdag er nu alligevel det allervigtigste for os alle. Ligeså den gode, sunde og velsmagende mad. Hver dags mad kan faktisk (og bør) også være festlig. Smage godt, bestå af gode ingredienser (læs god kvalitet) og se indbydende ud. Besværligt og tidskrævende behøver det slet ikke at være, så jeg vil straks fyre nogle gode, velsmagende, sunde og lette retter af, som passer til årstiden. Prøv f.eks. denne fløjlsbløde lækre

 

Blomkålssuppe

 

1 pænt stort blomkålshoved

1 stor bagekartoffel

1 lille løg

4 fed frisk hvidløg

Hønsebouillon

Salt og peber

Lidt olivenolie

Del blomkålen i små buketter, skær kartoflen i små stykker, skær løg og hvidløg i tynde skiver. Kom lidt olivenolie i gryden sammen med løg og hvidløg og svits det let (det må ikke brune) i nogle minutter under omrøring. Tilsæt blomkål og kartoffel og svits på samme måde i 3-4 minutter. Tilsæt hønsebouillon så det lige dækker, og lad herlighederne småkoge under låg i ca. 20-25 minutter, til de er godt møre. Blend suppen og tilsæt mere bouillon, hvis den er for tyk. Smag godt til med salt og peber. Server med et drys af persille, purløg eller begge dele.

 

Lidt om linser og her tænker jeg ikke på de lækre fra bageren i Danmark, men på de små tørrede kerner, som fås grønne, gule eller røde. De er vanvittigt sunde og rige på B-vitamin, proteiner og jern. De mest berømte er de grønne fra Puy i Frankrig, og de står på hylden i alle belgiske supermarkeder. De er meget velsmagende og lette at tilberede. Her er en opskrift, jeg har fået fra en veninde. Rigtig god som en let frokostret.

 

Linsesalat med æg og avocado

 

125 g grønne linser fra Puy

4 hakkede hårdkogte æg

1 moden avocado i terninger

1 bakke karse

1 finthakket skalotteløg

Til saucen:

1 lille bæger crème fraiche (crème épaisse 15%)

2 spsk dijon-esdragon-sennep

Salt og pebber

Kom linserne i en sigte og skyl dem grundigt under koldt vand. Dette skal man altid gøre, når man tilbereder linser. Således forsvinder alle urenheder.  Kog dem derefter i vand med lidt salt i ca. 15 minutter; de skal være kogte, men stadig have bid. Afdryp og afkøl dem. Vend linser, æg, avocado, karse og skalotteløg i saucen. Server den med et godt stykke skinke, røget kød eller røget fisk og selvfølgelig et groft stykke brød.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rodfrugter hører jo vinteren til, så her er en opskrift, som er elegant tilbehør til gæstemad:

 

Grønsagstimbale

 

500 g persillerod, gulerod, pastinak eller selleri

2 spsk smør

1 dl fløde 15%

2 æggeblommer

Salt og peber

4 små folie- eller porcelænsforme

Skræl rødderne og skær dem i mindre stykker. Kog dem i letsaltet vand til de er møre og lad dem dryppe af i en sigte. Smelt smørret og svits de kogte grønsager uden at de bruner. Krydr med salt og peber og mos dem til en purè. Lad puréen afkøle. Bland æggeblommer og fløde og rør det i den afkølede puré. Smør formene med olie og kom puréen heri. Bages i vandbad ved 175 grader i ca. 25 minutter til massen er stivnet og fast. Ved servering vendes timbalen ud på tallerkenen. Er lækkert til både fisk og kød, og så ser det smukt og festligt ud.

 

Velbekomme og bon appétit!!

 

Har du et godt råd og/eller en lækker opskrift?? Så send mig en mail – se ovenfor! TAK!

 Gløgg - er GRÆSK!
4 - ? personer

En julehistorie om GLÖGG

 

Forleden hørte og så jeg noget sjovt på TV. En julehistorie om glögg, og nogen mere traditionel svensk juledrik findes vel næppe. Men, vil en skeptisk dansker måske spørge, er glögg nu også rigtig svensk? Nej, det er såmænd en græsk opfindelse fra oldtiden. Ingen ringere end lægekunstens fader, Hippokrates, er ophavsmand. Hippokrates var læge og tilhørte en anset lægeslægt på Kos. Han levede ca. 460-370 f.Kr., så han er jo en gammel svend. Hippokrates plejede sine patienter med bl.a. Vino Hippokrates, vin tilsat krydderurter og faktisk præcis de selvsamme urter, som vi putter i glögg’en idag. D.v.s. kardemomme, nellike og kanel. Tiden gik, og drikken nåede ad snørklede veje og ved munkes hjælp helt til Sverige. Vinen blev naturligvis importeret fra fremmede lande, men efter en lang og tidkrævende transport var den ofte ikke værd at drikke, som den var. Derfor genoplivede man traditionen med at tilsætte krydderier. Men da både vin og krydderier var kostbare sager, så endte drikken med at blive en festdrik til jul! I gamle dage varmedes vinen med krydderierne over åben ild, og en sukkertop blev langt oven på gryden. Derpå hældte man stærk alkohol (helst 60%) over sukkertoppen, som derpå dryppede sødt og stærkt ned i den lune krydrede vin. Se det var sager!! Denne historie vil helt sikkert gøre lykke, når vi om en uges tid sidder i Rixensart og julehygger med glögg og æbleskiver sammen med familien - inklusive vores græske svigersøn. Han er nemlig fra Kos!

Glögg betyder at gløde og således ved vi hvorfor det hedder Glühwein på germansk. Og alt dette gjorde, at jeg pludselig kom i tanker om, at der et eller andet sted i mine gemmer gemte sig en opskrift på en varm drik, hvortil man skal bruge en, ja, en sukkertop. Den kommer her:

 

KRAMBAMBULI

 

Til 6-10 personer:

 

2 flasker rødvin

Saften af 1 citron og 2 appelsiner

1 stk. sukkertop (200-300g)

3-4 dl rom

 

Hæld vinen i en gryde og opvarm ved lavt blus. Den må ikke koge, så forsvinder alkoholen!!!! Tilsæt citron- og appelsinsaft og opvarm rommen i en separat gryde. Læg nu sukkertoppen hen over gryden med vinen og hæld forsigtigt rommen over sukkertoppen ned i rødvinen. Sluk alt lys!!!  Antænd rommen, og små fine flammer vil danse henover og rundt om sukkertoppen. Dør flammerne ud hældes mer rom på!! Rør rundt og server denne herlige drik godt varm!

Ost og små salte snacks passer fint til!

Jeg har aldrig prøvet at lave Krambambuli, men alene navnet gør jo at man får lyst til at prøve. Lad os høre, hvordan det går!!

 

Rigtig glædelig jul!!

 

Liselotte Thøgersen  

 

December 2006    
 December-mad
Mange personer

KØKKENSKRIVEREN..........om mad og mere godt

Redaktør Liselotte Thøgersen

E-mail: liselottethogersen@yahoo.com

Blog med tidligere opskrifter: http://kokkenskriveren.blogspot.com/

 

Så står julen atter for døren! Og bortset fra julemanden, træet, gaverne, pynten, lysene og det glade budskab, så er bordets glæder jo en uafvendelig traditionel del af festlighederne. Alle har vi vore traditioner nedarvet fra barndommens jul, og alle har vi vore personlige opskrifter til ”risalamangen”, andestegen eller sildene på julefrokostbordet. Farmors sildesalat, mormors leverpostej, oldemors vaniljekranse og hvad ved jeg. Ugeblade og magasiner bugner med forslag til traditionel, anderledes, udenlandsk eller mindre fed julemad, så jeg vil afholde mig fra at komme med gode idéer hertil. Det må i selv finde ud af!! Til gengæld har jeg reflekteret lidt over forskellighederne mellem Belgien og Danmark, når det kommer til julemaden. I Belgien er det jo først og fremmest de rigtige luksusvarer, som fylder hylderne: Østers, hummer, foie gras og champagne. I Danmark er vi mere prosaiske. Rødkål, risengrød, leverpostej, vendsysselsk grønlangkål, flæsk og hvidtøl med sukker. Måske sat lidt på spidsen, men alligevel med et stænk af realitet. Tænk samtidig på, hvor forskellige retter kan være fra et område til et andet, selvom man egentlig har helt de samme råvarer til rådighed. Prøv at sammenligne Normandiet med Danmark. Her er råvarerne de samme. Fisk, skaldyr, landbrugsprodukter, kvæg og fjerkræ, frugt og grøntsager. Alle råvarer som også findes i rigt mål i Danmark. Alligevel er det i Normandiet man har opfundet ”le cidre”, den gærede æbledrik med mindst 5% alkohol, æblebrændevinen Calvados, oste som camenbert, brillat-savarin og pont-l’évêque, retter som er blevet verdensberømte som: Tripes à la mode de Caen og le poulet à la crème et au calvados. Også i belgiske supermarkeder findes de gode råvarer fra Normandiet, både smørret, fløden og ostene er ikke til at komme uden om. Det er kvalitet!! Og à propos kvalitet så viser en helt ny undersøgelse blandt belgiske forbrugere, at kvalitet kommer før pris! Så ved vi det!! Rigtig glædelig jul!!

 

.. og så tilbage til Belgiens grønne glæder

Hvad kan vel være mere belgisk end rosenkål, eller som de kaldes her ”choux de Bruxelles”! Faktisk er det slet ikke en belgisk opfindelse. Iflg. ”Larousse Gastronomique” kommer den fra Italien og er blevet indført af romerske legionærer til disse breddegrader. Rosenkål har sæson fra september til marts, og de skal være frisk grønne og faste. De indeholder svovl (spises derfor kun tilberedt), kalium og betacarotin, som bliver omsat til A-vitamin i organismen. Disse molekuler findes også i gulerødder, rødbeder og tomater – og spiser man meget af den slags bliver man solbrændt! Det er sandt! Frosne rosenkål er akkurat lige så gode som friske og nemmere at tilberede. Rosenkål skal koges i letsaltet vand i 8-10 minutter. Skal det være ekstra festligt, så vend dem i lidt smør inden de serveres. De smager godt!! En anden klassisk belgisk opskrift er

 

Frisée aux lardons – frisée salat med røget flæsk

 

1 frisée salat

150 g røget flæsk

1 spskf smør

100 g valnødder

2 spskf vineddike

Salt og peber

 

Skyl salaten, tør den godt af og skær den i mindre stykke. Skær det røgede flæsk i terninger og steg det gyldent i smørret. Hak valnødderne groft, hæld dem i salaten sammen med flæsketerningerne og den tilhørende saft. Kog panden af med vineddiken (gerne balsamico) tlsæt salt og peber og hæld det over salaten tilsidst. Bland og server!! Er man til roquefort-ost, så er det lækkert med lidt småbidder drysset over.

 

.... og så lige en gang vildtfrikadeller!

Vor gode ven kongelig operasanger Ove Verner Hansen er en rigtig gourmet og en både hengiven og dygtig kok. Fra hans ”Vildt kogebog” får i en opskrift på vildtfrikadeller, som nok også kan fryde børnenes ganer, og han skriver således:

 

Afpudset dyrekød er velegnet til denne ret, men da det jo er meget fedtfattigt, er det en god idé at blande skinkekød i. Ved afpudsningen af dyrekødet er det vigtigt, at alle hinder og sener skæres væk. Vi bruger ofte denne opskrift til gæstemad. Der skal bruges:

 

300 g hakket vildtkød

300 g hakket skinkekød

1 revet løg

1 dl havregryn

2 dl bouillon (fra terning)

1 dl fløde

2 æg

Ca. 1,5 tsk. Salt

friskmalet peber

½ tsk. knust enebær

1 tsk. friske timianblade

Olie/smørblanding til stegning

 

Først blandes havregryn med bouillon, som  hviler i 20 minutter, før de øvrige ingredienser røres i. Farsen skal være fast, hvorefter den formes til frikadeller, der steges i smør/olie på panden, til de er smukt gyldne. Det er altid en god idé at prøvestege en frikadelle eller to for at sikre sig, at frikadellerne bliver faste nok. Hvis de er for løse, blandes lidt hvedemel i. Man kan spise dem med en fast kartoffel til og med en pande- eller flødesauce. Det smager godt med tyttebær og lidt surt til.

 

Har du et godt tip, en lækker opskrift eller et godt råd?? Send mig en mail – se ovenfor!! TAK!

 Frokost-lækkerier
4 personer

Sandelig om vi ikke igen er tilbage I Belgien og i hverdagen. Skolen og arbejdet kalder, skønt nogle af os er så heldige at have fri hele tiden, kald os bare pensionister, grå pantere eller gråt guld! Gyldent er det, og ligeså efteråret, som venter os med fantastiske farver, som inspirerer til udflugter i skoven. Et par raske efterårsstorme venter vel også, hvor bladene falder og riven må i sving for at fjerne forårets og sommerens løv. Måske er der valnødder og kastanjer i haven, helt sikkert svampe i skovbunden, hvis man har forstand på det. Frugt og bær er stadig på markedet, ny høst af appelsiner og grapefrugter venter, vildtsæsonen er på trapperne, jo bordets glæder er uendelige og fristende.

Et besøg på restaurant i ny og næ er jo heller ikke til at kimse af i dette højgastronomiske land. Og à propos restaurant, så har I det måske som jeg, nemlig allermest lyst til at spise en to-tre forretter og aldeles se bort fra de ofte tungere hovedretter. Jeg ved ikke hvorfor, men det er ofte der, synes jeg, de mest spændende kombinationer og ingredienser findes. Lad det være havets frugter, eller havens og dyrenes ditto. Faktisk har vi spist en del på den façon flere gange i eftersommeren, og vi afsluttede tiden i sommerhuset med en frokost med gode venner efter samme opskrift. Menuen bestod af følgende:

 

Groft brød med tzatziki og humusdip

Toscansk skinke med melon

Bruschetta med stuvede svampe og tomatsalat

et lille osteudvalg

clafoutis med blommer

 

Og det er ikke besværligt. Tzatziki og humus kan laves i forevejen, ligeså de stuvede svampe og desserten, clafoutis’en, en klassisk fransk dessert fra Limousin oprindelig med kirsebær, men blommer, æbler og pærer egner sig også glimrende. Og her et par af opskrifterne:

 

Tzatziki: Riv en agurk groft, lad den ligge på skærebrædtet drysset med lidt salt i 10 minutter. Om yogurten skal afdryppe eller ej afhænger af tykkelsen, skal den, så hæld den i et kaffefilter et par timer før. Beregn ca 2-3 dl yogurt, bland den med agurk, 2-3 fed hvidløg, 2-3 spskf olivenolie, smag til med salt og pebber. Den har godt af at trække nogle timer.

Humusdip: Blend en lille dåse kikærter med  11/2-2 dl græsk yogurt, smag godt til med hvidløg, citron, salt og pebber – og skal den have et mellemøstligt tvist, så tilsæt 1-2 spskf tahina/sesampasta.

Stuvede svampe: Alle svampetyper duer, men jeg brugte 250 g markchampignon samt en håndfuld tørrede svampe af den italienske type: Porcini secchi. Udblød de tørrede svampe i kogende vand i 15-20 minutter. Hæld vandet fra og gem det. Champignonerne skæres i skiver. Kom tørrede og friske svampe på panden med en klat smør, salt og pebber, og lad dem stege ved kraftig varme i ca. 7 minutter, så er de smukt brune. Kom svampevandet på og lad det koge godt ind, men ikke mere end der stadig er væde tilbage. Kom ca ½ dl fløde på panden og brug eventuelt en smule jævning. Sovsen skal være tyk og klynge sig godt til svampene. Rist godt italiensk brød og server stuvningen på brødet portionsanrettet. Pynt op med brøndkarse og giv en god tomatsalat til.

Clafoutis: En helt genial dessert, ligetil og enkel. Jeg lavede den med blommer, 500 g som udstenes. Læg blommerne med den buede side opad i et velsmurt tærtefad og drys med 50 g sukker. Dejen er nærmest en pandekagedej: Sigt 125 g hvedemel i en skål, tilsæt en knivspids salt og 50 g melis samt 3 sammenpiskede æg. Rør godt og tilsæt endelig 3 dl mælk. Bland godt og hæld dejen over frugterne. Bages ved 180 grader i  35-40 minutter. Serveres lun drysset med lidt flormelis.

 

Bon appétit!

 

Og til sidst et par tips! Husk Fødevarestyrelsens hjemmeside http://www.altomkost.dk/. Her er gode idéer til madpakken og tips til børnefest uden slikposer!!

Tidligere opskrifter fra ”Køkkenskriveren” kan læses på min ”blog” - se ovenfor.

Opskrifter og gode råd  fra jer er altid velkomne, send en mail til mig – jeg glæder mig allerede!!

 

 

Se alle Liselottes køkkenskriverier på:

http://kokkenskriveren.blogspot.com 
 November Køkkenskriveren
Mange personer
Se alle Liselottes køkkenskriverier på:

http://kokkenskriveren.blogspot.com/ 

KØKKENSKRIVEREN.......... om mad og mere godt

 

Redaktør: Liselotte Thøgersen

e-mail: liselottethogersen@yahoo.com

blog: http:/kokkenskriveren.blogspot.com   

 

Inspiration er ikke alene en god ting, men ganske uundværlig i tilværelsen. Hvad enten man maler, tegner, digter, rejser eller hvad man nu ellers gør, så er det dejligt at blive begejstret, stimuleret eller ligefrem åndeligt tilskyndet. Således kan man udlægge fremmedordbogens forklaring af fænomenet. Inspirationen kan komme mange steder fra: TV, radio, aviser, fortællinger, billeder, oplevelser med mennesker og i naturen. Det kan være en ubetydelighed, en nuance, en lille detalje eller et spørgsmål, en opfordring, som pludselig sætter noget igang. Således også for mig! I en gastronomisk spalte i en dansk avis, blev der henvist til den gode gamle ”Gyldendals Kogebog”, som jeg har stående i en udgave fra 1968!! Godt nok er den slidt, men det er helt ærligt længe siden, den er blevet brugt. Og det er, som det stod i artiklen, godt nok en skam, for der kan man finde de gode, gamle klassiske opskrifter både danske og udenlandske. Så jeg har lovet mig selv, at den kommer i brug igen, og måske vil den, og hvem ved måske også Frøken Jensen,  give inspiration til kommende køkkenskriverier! En anden inspiration fik jeg forleden: Kan vi ikke få noget at vide, om de mange mindre kendte grøntsager, som bugner på hylderne i supermarkederne her i Belgien? Jamen, det er jo oplagt! Så her og i kommende numre af bladet, vil jeg gøre noget ved dette og finde andre spændende belgiske specialiteter frem, forhåbentlig til glæde. Lad mig starte med den rigtig belgiske:

 

JULESALAT , hedder i Frankrig ”endive”, i Belgien ”chicon/witloof”. Den kan spises rå eller tilberedt. Højsæsonen er fra april til oktober, men da den også kultiveres, kan den fås stort set hele året. Julesalat er temmelig rig på C- og B-vitaminer og indeholder tillige fibre og protein. Man fjerner de yderste blade og fjerner i bunden det midterste af stokken ved at lægge et lille kegleformet snit. Skyld den, men lad den ikke ligge i vand, for så bliver den endnu mere bitter. Den egner sig glimrende rå i salater f.eks. blandet med kogte rødbeder skåret i små tern og overhældt med  en sennepsvinaigrette: Olivenolie, hvidvinseddike, sennep, salt pebber og en anelse sukker. En anden variation er at blande den med appelsinstykker og valnødder. Her gør appelsinsaften det ud for dressing. En klassisk ret i Belgien er

 

Chicons au gratin – gratineret julesalat (3-4 personer)

6 julesalat

4 skiver kogt skinke

Til  saucen:

50 g mel

50 g smør

½ liter mælk

100 g revet gruyère ost

Salt og pebber

 

Rengør julesalaten (se ovenfor). Læg dem et øjeblik i kogende vand med salt (blanchering), smelt lidt smør i en kasserolle, læg julesalaten i og lad den koge stilfærdigt i smørret i 8-10 minutter. Tag dem op og rul et stykke skinke om hver julesalat. Tilbered saucen som en bechamel og smag den godt til. Hæld halvdelen af saucen i et ildfast fad og læg skinke/julesalaten ovenpå. Hæld endelig resten af saucen over og drys med den revne ost . Læg lidt smørklatter på og gratiner retten i ovnen ved 200 grader til den er smukt gylden. Pas på den ikke bliver for mørk, så bliver osten bitter.

 

Majroe , som på fransk hedder ”navet” og vist nok ”raap” på flamsk, er en i dansk køkken ganske glemt grøntsag. Det er en rodfrugt, som regel hvid med lidt lilla pletter, men den findes også i en gul udgave. Da den indeholder svovl er den lidt svær at  fordøje, derfor skal den tilberedes/koges. Indeholder C- og B-vitaminer. Nye majroer kan spises med skrællen på, ældre udgaver skal skrælles. Under alle omstændigheder bliver de hurtigt mørke efter skrælning, nøjagtig som kartofler. Her kommer en ægte fransk opskrift, som jeg tit tilbereder:

 

 

 

 

 

 

Mos af kartofler og majroer (4 personer)

500 g kartofler

500 g majroer

2 fed hvidløg

olivenolie

salt og pebber

 

Skræl kartofler og majroer, skær dem i mindre stykker, kom dem i en kasserolle sammen med hvidløgsfed, og hæld vand (uden salt) på, så det lige dækker. Kog under låg indtil rodfrugterne er møre, ca. 15-20 minutter. Hæld vandet fra, mos hele herligheden og kom et par spiseskefulde olivenolie i. Smag til med salt og pebber. En gang hakket perslille og/eller purløg gør ikke retten ringere.

Mosen er velegnet til alle kødretter, og husk at andre rodfrugter kan erstatte majroerne. Det være sig persille- eller pastinakrod eller gulerødder.  MEN HUSK hvidløgsfeddene! Jeg kunne ikke drømme om at lave kartoffelmos uden!

Velbekomme!

 

Tidligere ”Køkkenskriver-opskrifter” kan læses på min ”blog” – se ovenfor!

Opskrifter og gode råd er altid velkomne , send en mail til mig – jeg glæder mig allerede!🤩