Niels Jørgens bidrag til bordets glæder
Niels Jørgens små fikse frikadeller
4 personer

NJTs små fikse frikadeller  J   

 

 

             Ingredienser.....

 

·        500 g kalv og flæsk

·        2-3 spiseskfl. revet løg

·        2 teskefld. salt

·        1 fed hvidløg

·        1 æg

·        2 spiseskfl. hvedemel

·        ¼ teskefld. Peber ( 10-12 drej på kværnen )

·        1 ½ del mælk & vand

 

 

              Man foretager.....

 

·        rør kødet med saltet til det bliver sejt

·        tilsæt det revne løg og det pressede fed hvidløg

·        lav en jævning af ægget, melet og væsken

·        rør det grundigt i kødet

·        tilsæt peber

·        rør det hele godt sammen

·        la’ farsen hvile sig i ca. en time i køleskabet

·        hvis du derefter synes, at farsen er for kompakt, så tilsæt lidt mere væske

 

               Man ”pander” dem én.....

 

·        form frikadellerne med en spiseske. Ikke for store

·        steg dem i lidt smør og olie ved middelvarme i ca. 5 min. på hver side

 

                Man nyyyyyder......

 

·        Uhmmmm – nu er de klar til ganen J

·        Men ikke ( for mange ) før alt er sat på bordet !

 

Niels Jørgen Thøgersen – Juli 2009      ( m.f.s. = med ( lidt ) ført ske.... )

Niels Jørgens KIMBRISKE SALAT-DRESSING
4 personer

Niels Jørgens KIMBRISKE SALAT-DRESSING

 

Du kan ikke leve videre uden at prøve den

 

 

( udelukkende baseret på kimbrer-tidens ingredienser )

 

 

        En virkelig spændende sag. Den er velegnet til især grøn salat ( såsom frisé-salat, fine spinatblade og feldsalat ). Og den er endda særdeles velegnet til en salat bestående af rå julesalat og kogte rødbeder. Den vil også være fin med fintskåret hvidkål og groft revne gulerødder.

 

Her er så indholdet til denne særlige kimbriske oplevelse – én af de sjældne:

 

·        1 ½ dl piskefløde

·        0,4 dl æble-eddike

·        1 ½ spsk. fin Dijon-sennep

·        2 – 3 fed knust hvidløg

·        1 spsk. honning

·        1 tsk. merian

·        fint salt  ( til sidst )

 

PS: IKKE peber. Det havde mine frænder kimbrerne ikke !

 

Portionen rækker til flere gange, hvis man kun er to personer. Med mindre man er meget sulten !

 

(  udviklet efter kimbriske ideer og råd fra museumsinspektør Anne Mette Gielsager fra Fyrkat i Hobro )

 

 

Uhmmmmm......

 

 

Niels Jørgen Thøgersen

 

Februar 2008   

NJTs Salat Dressing
Så mange som lyster personer

NJTs SALAT DRESSING

 

Et dejligt pift til enhver salat er naturligvis Dressingen. Selv den kedeligste forsamling af grønne salatblade kan pludselig få liv og endda være tiltrækkende, hvis man belønner dem med en smagfuld og vel-tilsmagt Vinaigrette J

 

Her er et af mine bud på den slags ( kan let og elegant laves af alle – når som helst og hvor som helst):

 

                        5 dele olivenolie

 

                        1 del eddike

 

                        1 del Dijon – sennep

 

                        Salt og peber

 

                        Lidt sukker eller honning

 

                        Kan tilsættes hvidløg eller krydderurter efter smag

 

Hvis Dressingen er for tyk, så fortynd den med en anelse vand.

 

Go’ fornøjelse J

 

 

 

NJT – 9.5.2007   
Øl- Rugbrød
4-20 (afhængig af hurtighed!) personer
Amo Solsikkerugbrøds-pulver fra Schulstad

20 gram gær

ca. 8 dl lunken væske  (vand + øl)

1 bageform à 2 1/2 liter

Og ikke mindst:  i stk. Leffe-øl  (Leffe brune).
I mangel af denne - brug en anden mørk øl🤩

Mit  ØL – RUGBRØD

 

Øl-rugbrød er en herlig spise. Ikke at forveksle med øllebrød (der også er dejlig). Jeg laver Øl-Rugbrød tit og ofte. Og spiser det med STOR fornøjelse mindst lige så ofte.

 

Hør hvordan jeg gør:

 

1.      Køb Schulstads Amo-blanding (solsikkerugbrød er det bedste!)

 

2.      Læs brugsanvisningen på pakken nøje (”Man tager...”)

 

3.      Indfang en dejlig mørk øl (og drik den ikke!) Den mørke belgiske LEFFE-øl er lige i øjet. Kan også købes i Danmark

 

4.      Lav de 8 dl væske (i rækkefølgen:  lunt vand – lun øl – lunt vand – lun øl)

 

5.      Og gå så systematisk frem – som på posen står

 

6.      Hokus Pokus:  Efter 45 minutters hævning (altså dejgen!)  og ialt 70 minutter i ovnen: Så har du det herligste Øl-Rugbrød.

 

         PS: Du siger måske: ”Du snyder ved at bruge Amo-melet. Du skal lave rugbrød fra  

                bunden!”

                Jeg siger:” NEJ. Det er bedre at bruge kræfterne på at nyyyyde Øl-Rugbrød end at

                bruge dem på at gøre, hvad Schulstad alligevel er bedre til!”

 

         Niels Jørgen Thøgersen

Viking-Bøf
4-6 (afhængig af sult!) personer
Se nedenfor.

Vikingbøf

- som man måske husker fra Viking Bøfhus i Århus i 60’erne og 70’erne

 

Ingredienser

 

2-3 svinemørbrad – ca. 1 kg

 

olie + smør

 

1 spsk carry (med top)

 

2 spsk papirka

 

1-2 fed hvidløg

 

1 stort hakket lløg

 

lidt tomatketchup

 

1 ds koncentreret tomatpure (40 g) måske lidt mere

 

1 ½  dl vand

 

½  til ¾  l kaffefløde (13%)

 

¼ til ½ l piskefløde

 

Kødet befries for sener og skæres i små skiver der halveres. Det brunes let i olie og lidt smør.

 

Kødet tages op af gryden og der tilsættes lidt ekstra smør.

 

Herefter tilsættes carry – det brunes til det ryger let (afbrændes).

 

Kødet lægges tilbage i gryden.

 

Paprika, revet løg, presset hvidløg, tomatketchup, tomatpure og vand tilsættes.

 

Der spædes med kaffefløden.

 

Retten småsnurrer til kødet er mørt (ca. ½ time). Derefter tilsættes piskefløden.

 

Smages til med salt og peber.

 

Serveres med lækre pommes frites eller ovnbagte kartofler.

Retten bliver bestemt ikke dårligere af at stå og hygge sig til næste dag.

 

NJTs LINSE-SUPPE UHHMM....
4 personer

NJTs  L I N S E S U P P E

 

 

Prøv en herlig linse-suppe, som du kan variere på mange måder J

 

          

            Ingredienser :

 

·        250 g linser  ( røde, blonde eller grønne )

·        1 gulerod

·        1 løg

·        1-2 fed hvidløg

·        1 spsk. olivenolie

·        1 1/2 l kogende vand

·        ½ hønsebouillon-terning  ( eller grønsagsboullon-terning )

·        Salt og peber

·        Evt. citronsaft eller eddike

 

 

Hele hemmeligheden ved denne dejlige suppe er at sikre en fin balance mellem det søde, det sure og det salte J

 

-         Skyl linserne grundigt i koldt vand i en sigte

-         Snit gulerod, løg og hvidløg fint

-         Svits grønsagerne i olivenolie i 4-5 minutter, men UDEN at de tager farve

-         Tilsæt linserne og svits dem med et øjeblik

-         Tilsæt vand og bouillon-terning

-         Tilsæt salt og peber ( pas på med saltet, da bouillon-terningen kan være salt i sig selv )

-         Lad det hele småkoge i ca. 30 minutter

-         Til sidst blendes suppen og smages til med citroneller eddike

 

                          Man kan variere suppen på mange måder. F.eks ved at drysse finthakkede

                          krydderurter på den færdige suppe

 

                          Eller ved at drysse små stykker stegt pancetta ovenpå, evt. også et smilende æg.

 

 

                          UUUUUHM, hvor smager det himmelsk !

 

                          Og Pas På:  Suppen kan blive vanedannende J   

 

 

                          NJT – 14.5.2007

Om syng så denne her til sidst ...
1 - 100 personer

LIVETS GLÆDER

 

 

                                                    Herren som skabte alt på jord

                                                    skabte vel også dette bord

 okser og vildsvin, markens urt

 fjerkræ og fisk og sødt og surt.

 Tro De, at al den ting er groet

 blot for at visne på sin fod,

 nej, for at skænke kraft og mod

 skabningens stolte herre

      Af kød og blod

      til overflod

      gavmild os mennesker blev bordets glæder givet

      og derfor, vid

      til evig tid

      er det en hellig pligt at elske livet!

 

Gemt i en drues gyldne skal,

sleben og fin som klart krystal

gløder den vin, som viet ind

blev til at kvæge sjæl og sind.

Tankernes flugt får større hast,

alle de bånd, der bandt så fast,

som ved en trylleformel brast

over det fyldte bæger.

       Thi vinens blod

       til sjælebod

       og skøn opbyggelse os mennesker blev givet

       og derfor, vid,

       til evig tid

       er det en hellig pligt at elske livet.

 

Paradishaven lyste grønt,

skaberen fandt, at alt var skønt

grundende så han sig omkring

har jeg nu husket alle ting?

Da så han Adam som en sten

sove og straks han var ej sen,

tog han et overflødigt ben

og skabte så en kvinde.

       Ved himlens gunst

       for kamp og kunst

       til fryd for sjæl og legem gav han os en kvinde

       Og derfor, vid,

       til evig tid

       er det en hellig pligt at elske hende!

 

Musik:  Emil Reesen

Tekst:   Mogens Dam

Fra operetten FARINELLI, sunget af Axel Schiøtz på Det ny Teater i 1942 og af Poul Bundgaard i Fjernsynsteatret i 1981